news20220311

JTUC-RENGO звернулася до Міністерства закордонних справ Японії (МЗС) із запитом щодо військової агресії Росії в Україні.

Спочатку генеральний секретар JTUC-RENGO Хідеюкі Сімідзу заявив, що "серія дій Росії порушує територію та суверенітет України, порушує Статут ООН та міжнародне право, які наказують мирне врегулювання конфліктів, а факт загибелі багатьох цивільних осіб, включаючи дітей, є неприйнятним. Крім того, нас, як громадян єдиної країни, яка зазнала атомного бомбардування, сильно обурює позиція і заяви президента Путіна, який хизується наявністю ядерної зброї і натякає на її застосування під час військового вторгнення. Ми просимо уряд Японії зайняти рішучу позицію і грати більш дипломатичну роль для вирішення ситуації" , а потім передав письмове звернення.

У відповідь генеральний директор Бюро з європейських справ МЗС Японії Уяма, який отримав листа з проханням на ім'я міністра закордонних справ Йосімаси Хаясі, заявив, що думка МЗС повністю збігається з думкою JTUC-RENGO, і зробив наступні коментарі (витримка).

- Агресія Росії проти України – це явне порушення міжнародного права та застосування сили, заборонене Статутом ООН, яке ми рішуче засуджуємо. Вкрай боляче бачити руйнування в Україні.

- Нині під керівництвом прем'єр-міністра та міністра закордонних справ, а також у співпраці з "Великою сімкою" та іншою міжнародною спільнотою ми всі просуваємо такі ініціативи, як надзвичайна фінансова допомога та надзвичайна гуманітарна допомога Україні, яка становитиме суму близько 100 мільйонів доларів США.

- Щодо Росії швидко та ефективно було введено жорсткі санкції, включаючи фінансові санкції, такі як заморожування активів російських банків та заборона на обіг суверенних облігацій, заходи експортного контролю, включаючи заборону на експорт у пов'язані з військовими структури та товари загального призначення, які можуть сприяти зміцненню військового потенціалу, і т.д., а також заморожування активів та призупинення видачі віз російським урядовцям та іншим пов'язаним з ними особам та організаціям.

- Для захисту японських громадян, враховуючи ситуацію, що склалася, місцеве посольство Японії з кінця січня 2022 року підтримувало контакт з усіма японськими резидентами в Україні, закликаючи їх якнайшвидше евакуюватися з країни. Багато хто покинув країну, але з тими, хто залишився в Україні, контакт все ще підтримується.

- Наразі кількість переміщених осіб з України до решти країни становить приблизно 2,32 мільйона осіб. Уряд Японії проводить політику прийняття якомога більшої кількості людей, які бажають знайти притулок у Японії, з гуманітарного погляду, віддаючи пріоритет родичам та знайомим українців, які проживають у Японії. Ми будемо вдячні за ваше сприяння у прийомі евакуйованих осіб.

- МЗС Японії хотіло б твердо солідаризуватися з Україною та рішуче протистояти Росії.

Ми, JTUC-RENGO, продовжуватимемо розвивати наші зусилля в ім'я мирного та стабільного світу без ядерної зброї.

 

Джерело:

http://www.jtuc-rengo.org/updates/index.cgi?mode=view&no=414&dir=2022/03