img1
Лист підтримки від Північної ради профспілок (NFS), яка входить до Міжнародної конфедерації профспілок (МКП), що об’єднує профспілки 161 країни.
***
Дорогі колеги! Північна рада профспілок – NFS від понад 8,5 мільйонів працівників різних галузей у Північному регіоні – твердо солідарна з Україною. Російське вторгнення є грубим порушенням міжнародного права і призвело до гуманітарної кризи, в якій громадяни втрачають життя, змушені залишати свої домівки.
NFS рішуче засуджує вторгнення Росії в Україну та вимагає негайного припинення російської агресії та виведення російських військ. Російське вторгнення вимагає солідарності в рамках міжнародного профспілкового руху на підтримку міжнародного права та прав людини. Це пов’язано з давньою традицією руху заради миру. Проте Федерація незалежних профспілок Росії (ФНПР) підтримала вторгнення в Україну, посилаючись на урядову пропаганду. Це не змінилося з моменту першої їхньої заяви 25 лютого. Навпаки. Про підтримку агресії російського режиму було ще раз заявлено 11 березня. Це не може залишитися непоміченим міжнародним профспілковим рухом.
Ми надто довго і надто мовчазно дивилися на автократизацію Росії та її агресію проти сусідніх країн. Багато з нас також є сусідніми країнами, з історією та кордонами, спільними з Росією. Нас об’єднують тісні контакти та відносини з народом Росії. І ми будемо продовжувати підтримувати ці відносини. Але ми більше не можемо мовчати щодо позиції ФНПР.
Незалежна профспілка не може і не повинна використовуватися як мегафон державної пропаганди війни з двох причин. По-перше, профспілковий рух є антивоєнним рухом. Конфлікти вирішуються шляхом мирного діалогу. По-друге, незалежна профспілка має бути незалежною. Урядова пропаганда, яка читається у заявах ФНПР, суперечить незалежності та цінностям нашого міжнародного профспілкового руху.
13 організацій NFS, які входять до МКП, визнають заяви ФНПР не тільки несумісними з нашими цінностями, але й з конституцією МКП, яка чітко відкидає «вирішення конфліктів способом війни». Ми рішуче реагуємо і засуджуємо заяви ФНПР. Ми закликаємо ФНПР відмовитися від своєї позиції та чітко висловитися за мир і демократію, а також проявити солідарність з українським народом. Ми закликаємо бути тими, ким вони мають бути: незалежною федерацією профспілок, яка відкидає війну для вирішення конфлікту.
Якщо ФНПР не дотримується наших вимог, ми не бачимо іншого виходу, окрім як попросити, щоб позачергове засідання Генеральної ради 28 березня розглянуло питання про припинення членства ФНПР у МКП.
Ми солідарні з українським народом!
Пеггі Гессен Фолсвік, президент NFS та LO Норвегії
Лізетт Рісгор, президент FH Данії
Лісбет Лінц, президент Akademikerne Denmark
Яркко Елоранта, президент SAK Finland
Антті Палола, президент STTK, Фінляндія
Дріфа Снедал, президент ASÍ Iceland
Соня Ер Орбергсдоттір, президент BSRB Iceland
Фрідрік Йонссон, президент BHM Iceland
Рагнхільд Лід, президент Союзу Норвегії
Ерік Колеруд, президент YS Норвегія
Сусанна Гідеонсон, президент LO Швеції
Тереза Сванстрьом, президент TCO Швеції
Йоран Арріус, президент Сако Швеції
Магнус Гісслер, генеральний секретар NFS