banner strike

Членські організації Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПОО) по всій Європі активно борються за оплату та умови праці своїх членів та їхні трудові права, проводячи або плануючи низку акцій у поточному періоді.

 

Молоді працівники, працівники трудових інспекцій, працівники дошкільної освіти, працівники патентних бюро, працівники місцевих органів влади та охорони здоров'я та інші працівники державних служб приєдналися або збираються приєднатися до акцій протесту та страйків.

ЄФПОО передає вітання солідарності всім своїм членським організаціям, які виступають на захист працівників громадського обслуговування. В умовах зростаючої інфляції по всій Європі профспілки рішуче захищатимуть купівельну спроможність своїх членів і домагатимуться покращення оплати праці та умов, які є визнанням зусиль, докладених багатьма з них для підтримки громадських служб у період пандемії.

15 березня - Нідерланди: Працівники з опіки над неповнолітніми, члени профспілки FNV, провели лише другий день страйку в рамках своєї тривалої кампанії щодо укладання більш вигідного колективного договору для 32000 працівників цього сектора, а також щодо вирішення питань робочого навантаження, найму та утримання персоналу.

22 березня - Іспанія: Профспілки, включаючи FSS-CCOO та FeSP-UGT, розпочали спільну кампанію з мобілізації співробітників інспекції праці та соціального забезпечення. Її мета - чинити тиск на уряд, щоб він дотримувався колективного договору, підписаного минулого року. 30 березня має відбутися 24-годинний страйк.

21 березня - Австрія: Younion, який представляє інтереси працівників освіти та догляду за дітьми молодшого віку (ECEC) в державному секторі, організував активні акції протесту по всій країні в рамках кампанії з покращення оплати та умов праці працівників цього сектору.

22 березня - Європа: Члени профспілки SUEPO в Європейському патентному відомстві (ЄПВ) провели страйк, закликаючи відновити основні права в ЄПВ та призупинити чи скасувати масштабні реформи, які негативно позначилися на умовах праці та добробуту працівників.

23-24 березня і після - Фінляндія: оскільки муніципальні роботодавці не змогли запропонувати гідну оплату праці, профспілки місцевих органів влади запланували низку цілеспрямованих дій на додаток до заборони понаднормових та змін. Страйк у двох місцевих органах влади розпочався 23 березня, а профспілки медсестер та працівників охорони здоров'я Tehy та SuPer мають розпочати окремі акції 1 квітня.

25 березня - Італія: Три федерації державних службовців - Fp-Cgil, Cisl-FP та Uil-Fpl - організували день дій по всій країні 25 березня у сфері охорони здоров'я та місцевих служб, щоб чинити тиск на уряд з метою покращення оплати праці та реалізації плану термінового набору персоналу для вирішення проблеми нестачі кадрів у всіх секторах.

29-30 березня - Великобританія: Тисячі працівників рад у Глазго (Шотландія) можуть розпочати страйк, якщо місцева влада не відреагує на вимоги врегулювати суперечку про рівну оплату праці, що виникла після великої угоди про рівну оплату праці у 2019 році. Члени профспілок UNISON та GMB вже проголосували за проведення акції, і очікується оголошення від профспілки Unite.

30 березня - Ірландія: Члени Асоціації медичних лаборантів (частина профспілки SIPTU) проведуть страйк, якщо Міністерство охорони здоров'я не вирішить проблеми низької заробітної плати та нестачі персоналу.

6 квітня - Греція: Конфедерація профспілок державної служби ADEDY оголосила національний страйк з питань заробітної плати, робочих місць та фінансування державного сектору. Профспілка стверджує, що в умовах інфляції, що досягла 25-річного максимуму 7%, зарплати в державному секторі мають бути негайно підвищені.

Тим часом у Німеччині члени профспілки ver.di, які працюють у сфері соціального обслуговування та дошкільної освіти, ймовірно, планують дії напередодні наступних переговорів, які мають відбутися 16 травня. У ході останнього раунду переговорів роботодавці знову не змогли зробити офіційну пропозицію із заробітної плати для 330 000 працівників цього сектора, і ver.di попереджає, що це може спричинити бурхливу реакцію з боку членів профспілки.

 

Джерело:

https://www.epsu.org/article/unions-mobilise-over-pay-jobs-and-employment-rights