277171535 5121106391291310 3139294398157198766 n
Коментуючи підсумки саміту Європейської ради, генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні сказав:
«Близько 9,5 мільйона працюючих людей вже мають проблеми з оплатою рахунків, а енергетична криза, посилена війною в Україні, ймовірно, приведе ще мільйони людей у ​​паливну бідність. Тим часом енергетичні компанії отримують рекордні прибутки.
Не може бути не очевидно, що нам потрібне обмеження цін на енергоносії, поки Європа шукає альтернативи російському паливу. Щоб люди могли жити гідно, а також для того, щоб забезпечити постійну народну підтримку найжорсткішим санкціям проти Росії.
Лідери ЄС досягли гарного прогресу в середньо- та довгострокових рішеннях з енергетичної безпеки, але вони повинні йти пліч-о-пліч із заходами боротьби з безпосередніми наслідками цієї війни. Крім обмеження цін на енергоносії, ЄС також має вжити заходів щодо захисту робочих місць та бізнесу, як він це зробив під час пандемії, переорієнтувавши та рефінансувавши схему SURE.
Це полегшить просування вперед п'ятого раунду санкцій, який вкрай необхідний, щоб покласти край цій жахливій, незаконній війні. Тут немає місця ідеологічній «поміркованості», якщо ми хочемо перемогти Путіна.
ЄС також має зробити більше, щоб показати, що він підтримує Україну, розпочавши діалог із президентом Зеленським про процес приєднання після його екстраординарного виступу у Раді. Немає жодних очікувань, у тому числі й з українського боку, що це буде швидко чи легко.
Але початок цього процесу був би сильним сигналом для Росії, що Україна далеко не самотня, а є центральною частиною європейської спільноти. Такий же діалог має бути відкритий і з іншими країнами, асоційованими з ЄС, такими як Грузія та Молдова, щоб гарантувати стабільність та рівне ставлення до регіону».