DSCN2870

 

Фонд ім. Фрідріха Еберта в Україні, у розвиток програми «Впровадження інновацій: від викликів до нових можливостей для профспілок» та з метою ознайомлення з потенціалом ефективного використання ресурсів та енергії, як профспілкового поля діяльності, з найкращими практиками робочих комітетів щодо впровадження інновацій на виробництві, в період з 15 до 20 вересня організував навчальну поїздку в Німеччину для профспілкових лідерів промислових підприємств України. Основним гаслом інформаційної поїздки було «Ресурсо- та енергоефективність: нове поле діяльності профспілок».

До складу делегації увійшли профспілкові активісти, які пройшли відбір на семінарах Фонду літом цього року та виявилися одними з активних учасників, які зацікавлені в просуванні даної теми на своїх підприємствах, галузях промисловості, регіону та у профспілковому русі. Таким чином до делегації увійшли представники Донецької, Луганської та Одеської обласних профспілкових організацій, ВАТ «Запоріжсталь» ВАТ «АвтоЗАЗ», ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім.. А.Макарова», Одеського припортового заводу, Чорнобильської об’єднаної організації Атомпрофспілки, Луганського металургійного комбінату, Запорізької ТЕС, а також фахівець з питань енергоресурсів центру «Greencubator».

Учасників поїздки чекала насичена програма, якою передбачалися як офіційні зустрічі з представниками Фонду ім. Фрідріха Еберта, Федерації профспілок Німеччини та Профспілки гірників, працівників хімічної промисловості та енергетики (IG BCE), Федерального міністерства з охорони навколишнього середовища та мережі ефективного використання ресурсів так і тематичні екскурсії на провідні підприємства Німеччини, а саме, завод «BMW Berlin» та сталеливарний завод «ArcelorMittal».

 

Під час зустрічі у м. Берлін з представниками Центрального Бюро Фонду ім. Фрідріха Еберта координатором профспілкової роботи Йоргом Бергстерманом та референтом Центрального бюро по Україні Феліксом Хетом були розглянуті питання сучасного стану профспілок в Німеччині, структури організації, основних методів роботи профспілок з виробничими Радами, принципах укладання тарифних угод на підприємствах Німеччини, а також по захисту трудових та соціально-економічних прав працівників. В ході дискусії та обміну думками, виявилося, що у профспілках Німеччини та України існують проблемні питання і вони притаманні для обох профспілок, а це й зменшення чисельності профспілки, створення малих підприємств працівників яких важко залучити до профспілки у зв’язку з небажанням роботодавця мати членів профспілки на підприємстві, не бажання роботодавців укладати угоди, збільшення частик працівників, які працюють по короткотерміновим контрактам, небажання працівників підтримувати профспілки з причини застосування положень тарифної угоди на всіх працівників підприємства, роздроблення профспілок у зв’язку з застосуванням на підприємствах запозиченої праці, появою нових професій та створенням нових профспілок, які об’єднують працівників однієї спеціальності що розпушує сили профспілки та не дає скоординувати зусилля на рівні Федерації профспілки.

Наступною була зустріч з експертом з політики щодо навколишнього середовища та клімату Федерації профспілок Німеччини Даніелем Шнайдером на тему «Ефективне використання ресурсів-нові можливості для профспілок» під час якої він зупинився на роботі Федерації профспілок її основних напрямках роботи, до яких відносяться законодавча діяльність, соціальний діалог з владою, координація роботи профспілкових організацій, та розроблення рамкових положень для укладання тарифних угод.

Учасників делегації також чекала зустріч з представником Федерального Міністерства з охорони навколишнього середовища та мережі ефективного використання ресурсів Анне Міхе та представником Спілки германських інженерів (VDI) Вернером Маасом.

Під час зустрічі представниками Федерального міністерства були представлені презентації в яких вони висвітлили питання європейських та міжнародних умов ефективного використання ресурсів та політики щодо корисних копалин, передумовах дефіциту сировини як основи бази благополуччя, зменшення соціальної несправедливості при застосуванні резервів сировини у різних країнах, а також вирішення соціально-економічних питань громадян. Увагу представників делегації було звернено на те, що бережливе та у той же час ефективне використання природних ресурсів буде ключовим фактором сталого розвитку суспільства.

Після тривалої дискусії, для делегації українських профспілок, була організована тематична екскурсія по заводу «BMW Berlin», сталеливарного заводу «ArcelorMittal». Учасники делегації відвідали основний офіс Профспілки гірників,   працівників хімічної промисловості та енергетики («IG BCE») у м. Ганновері, відбулася зустріч з керівником Фонду «Робота та довкілля» у Профспілці гірників, працівників хімічної промисловості та енергетики Гельмутом Кроделем який представив презентацію про історію створення та роботу фонду якій існує майже 23 роки та був організований під час об’єднання Германії, та, відповідно, об’єднання профспілок хімічної галузі. Це єдиний профспілковий фонд у Німеччині, якій створений для вирішення екологічних питань.

Про ефективне використання ресурсів на підприємстві «Continental AG» доповів Гельмут Крімп, член виробничої ради підприємства. У своїй презентації Гельмут Крімп розповів про підприємство, на якому працює, висвітлив причини за яких виробничій раді та профспілкам необхідно займатися питаннями ресурсозбереження та основні напрямки роботи. Виробнича рада взяла на озброєння гасло «Збереження ресурсів та охорона навколишнього середовища». На запрошення Агенції з ефективного використання «NRW», українська делегація рибула до м. Есен де у урочистій обстановці у будівлі «Санаа» на території шахти «Цольферайн» були вручені нагороди переможцям конкурсу за ресурсоефективний продукт.

Що хотілося б відмітити з досвіду профспілок Німеччини.

Профспілки Німеччини:

з метою збереження і створення робочих місць, покращення умов та оплати праці, підвищення соціального захисту працівників, займають активну позицію у вирішенні виробничих питань на підприємствах, впровадженні інновації та питаннях ефективного використання ресурсів та енергії;

активно здійснюють комунікацію з роботодавцями, членами виробничих та наглядових рад та намагаються відстоювати свою думку в інтересах як працівника так і підприємства в цілому;

здійснюють вагомий вплив через членів виробничих Рад, які є членами профспілки, на прийняття рішень роботодавцями та наглядовими радами;

проводять активну роботу з освіти та інформування з впровадження інновацій, ресурсо- та енергозбереження, не тільки членів профспілок, але й членів виробничих рад та роботодавців;

залучають до роботи спеціалістів різних галузей для здійснення експертизи та аудиту як зовнішнього так і внутрішнього, з метою виявлення додаткового потенціалу підприємств;

та мабуть саме основне, є те що основним об’єктом на яку направлена їх діяльність є ПРАЦІВНИК, який потребує достойних умов праці.

Від імені учасників делегації висловлюю щиру подяку організаторам тематичної поїздки за надану можливість ознайомитися з роботою профспілок Німеччини та виробничих Рад підприємств з питань та за високий організаційний рівень поїздки Директору Регіонального Представництва Фонду ім.. Фрідріха Еберта в Україні Урсулі Кох-Лаугвіц, керівнику проекту Галині Мещеряковій та перекладачу Марії Унрау.

 

Михайлюк Г.О.

провідний експерт з регулювання

соціально-трудових відносин Чорнобильської ООП