6 konfederatsiia profspilok

 

З 18 по 20 травня ц.р. відбулося 24-е засідання Генеральної ради Міжнародної конфедерації профспілок.

Генеральна рада розглянула цілу низку питань, зокрема, звіт про діяльність за 2019–2022 роки (включаючи діяльність регіональних організацій), проекти резолюцій, основну заяву Конгресу: «Новий суспільний договір», проект поправок до Статуту, проект програми Конгресу.

Крім того, були розглянуті висновки комісії МКП по розслідуванню щодо призупинення членства Федерації незалежних профспілок Росії в МКП. Комісія з розслідування запропонувала Генеральній раді «підтвердити прийняття зупинення членства ФНПР у МКП і  погодитися з тим, що Генеральна рада прийматиме рішення щодо будь-якого запиту ФНПР про скасування призупинення її членства». Українські членські організації не погодилися з такими формулюваннями. У своєму виступі член Генеральної ради МКП, Голова ФПУ Григорій Осовий розкритикував такій підхід комісії до грубих порушень положень Статуту МКП, підкресливши, що у комісії не вистачило політичної волі дати належну оцінку організації, яка підтримує війну, більш того закликає «не відступати» від її продовження.

Голова ФПУ навів переконливі приклади підтримки ФНПР  російської агресії і заявив, що Генеральна рада має прийняти рішення про призупинення членства ФНПР, з тим, щоб на Конгресі МКП виключити її зовсім з рядів МКП відповідно до Статуту. Після тривалої дискусії, в якій всі виступаючі засудили ФНПР, було прийнято рішення, що Генеральна рада на основі рекомендацій комісії призупиняє членство ФНПР, а також, що Генеральна рада буде приймати рішення щодо поновлення членства ФНПР в МКП. Тим самим призупинення членства відбулося не основі заяви ФНПР, а рішенням Генеральної ради МКП, а  поновлення   членства відбуватиметься не автоматично на основі заяви ФНПР, а на основі рішення Генеральної ради.

Генеральна рада одностайно підтримала проект Заяви Конгресу МКП, в якому, зокрема, відзначається роль профспілкового руху, якій рухав  соціально-економічний прогрес через десятиліття колективних дій, забезпечуючи протидію експлуатації, жадібності та дискримінації. У Заяві  говориться, що «мир, демократія, сталий розвиток та рівність для всіх мають першочергове значення». Але це не може бути реалізовано в рамках переважаючої неоліберальної глобальної економіки, де домінують корпорації. Необхідні фундаментальні перетворення, і Конгрес зобов'яже МКП виборювати досягнення цих перетворень. Боротьби з нерівністю, експлуатацією та дискримінацією на периферії недостатньо. Зміни мають бути всеосяжними і на благо всіх людей у ​​світі.

У заяві зазначено, що саме необхідно зробити для досягнення цих перетворень та створення нової моделі.

 

ПРЕСЦЕНТР ФПУ