image 3.537291.109412.20220530160231.1.d97d686468

На запрошення Конфедерації профспілок Норвегії (КПН) для участі у її Конгресі (з 29 травня по 4 червня п.р.), враховуючи допомогу норвезьких профспілок, розпорядженням Голови ФПУ Григорія Осового було сформовано профспілкову делегацію з числа заступника Голови ФПУ  Євгена Драп’ятого, Ігоря Копача (Профспілка працівників нафтогазової промисловості) та Романа Дацька (Об’єднання профспілок Львівщини).  

Делегація  ФПУ провела більш як годинну розмову з Головою Конфедерації профспілок Норвегії Пеггі Гессен Фолсвік. Під час  цієї зустрічі члени української делегації довели реальну ситуацію в Україні, пов’язану із воєнною агресією росії, розповили про руйнівні наслідки бомбардувань,  знищення українського народу, гуманітарну катастрофу та енергетичну кризу, руйнування цивільних об’єктів життєзабезпечення і економічного потенціалу, інфраструктури тощо.

Напередодні Конгресу відбулися робочі зустрічі з Головою ЄКП Лукою Вісентіні, заступником Голови МКП Оуен Тудором, на яких було озвучено позицію ФПУ щодо окупаційної війни росії і вбивства  мирних громадян України, руйнування житла і підприємств, адміністративних та інших будівель профспілок. А також відбулися зустрічі з представниками профспілок країн, запрошених на Конгрес.

Як результат усіх попередніх зустрічей  у  день відкриття Конгресу (30 травня) у виступах Голови Конфедерацій профспілок  пані  Пеггі, представників влади та політичних сил Норвегії, Голови ЄКП Луки Вісентіні,  Заступника Голови МКП Оуен Тудора,  Голови МОП Гай Райдера та інших, звучала тема агресії росії проти України із чітко вираженою підтримкою українського народу у цій визвольній війні. У результаті чого було  наголошено на участі української профспілкової делегації у роботі Високого Зібрання і одним з пунктів до порядку денного Конгресу було внесено «Українське питання»  із розглядом  його на окремому засіданні та з прийняттям відповідної резолюції.                          

Перед профспілковим активом Конгресу з доповіддю про суспільну ситуацію, соціально-економічний стан в країні та про тісну співпрацю з профспілками виступив Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

Прем’єр-міністр озвучив інформацію про надання допомоги Україні, фінансової та іншої підтримки, про санкції проти росії і розірвання співпраці в різних галузях з ерефією, незважаючи на спільний кордон та інші політичні й економічні чинники. Норвегія чітко стоїть на принципах свободи та демократії за незалежність і територіальну цілісність території України.

Після його виступу в ході Конгресу було організовано зустріч української делегації з Прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стьоре.

Поза Конгресом відбулася зустріч із Головою і заступницею Української громади Норвегії Наталією Луцик та Наталією Солодкою, яка очолює первинну профспілкову організацію дошкільної установи.  Зустріч відбулася в офісі громади із можливістю почути з перших уст наших співвітчизників про умови проживання і перебування українців у Норвегії.

Оскільки вони  перебувають в Норвегії більше 17 років і активно беруть участь у громадському житті та пропагуванні України, її інтересів, особливо в теперішній час війни росії проти України, нам вдалося отримати достатньо інформації про переваги соціально-орієнтованої політики Норвегії порівняно як з нашою країною, так із іншими країнами. Зокрема, де середня зарплата складає від 60 до 70 тис. євро у рік, де безплатна медицина, дитсадок, освіта  у т.ч. за потреби – дві вищих, де після сплати податків (36%) залишаться достатньо коштів на організацію житла. транспортні витрати, відпочинок, гідне життя.

У рамках Конгресу за окремим планом відбулася зустріч із Міністром праці Марте Мйос Персена, яка забезпечує організацію прийому біженців з України, їх облаштування, вирішення питань тимчасового житла,  працевлаштування та інших питань. У ході розмови пані Міністерка розповіла, що Норвегія приймає наших громадян з великою повагою, відповідальністю, співчуттям  і розумінням ситуації, в якій опинились люди внаслідок війни росії. Члени української делегації подякували за її особисту працю і високі стандарти соціального захисту у Норвегії, а також за  позитивний приклад взаємовідносин з профспілками, що дуже важливо для наслідування в нашій  післявоєнній Україні.

2 червня на Конгресі  розглядалося питання ситуації в Україні у зв’язку війною, розв’язаною росією. На сцені зали Конгресу було створено відповідну площадку з можливістю прямого виступу і звернення до усіх делегатів і гостей Конгресу та у прямому ефірі, який усі дні транслювався із зали засідання на основні канали країни. Додатково нами було оформлено і розгорнуто українську символіку  З оглядовим спічем з даного питання виступила Керівник міжнародного департаменту Конфедерації Лів Торрес.  Для основного виступу Євгену Драп’ятому  як заступнику Голови ФПУ було надано 10 хвилин із здійсненням прямого перекладу  норвезькою та  англійською мовами.  Після озвученої ситуації, емоційного супроводу виступу та слів вдячності профспілкам і народу Норвегії за допомогу, зал аплодував стоячи декілька хвилин віддаючи шану мужності українців у боротьбі за свою країну ( Виступ Є. Драп’ятого додається)

Згодом слово для виступу щодо ситуації у регіонах було надано Роману Дацьку, який озвучив правду про жахіття війни і боротьбу в Україні, про гуманітарну роботу профспілок і надання допомоги потерпілим від війни. Після  виступу учасники Конгресу висловили свою підтримку і  повагу аплодисментами.

Із доповіддю про важливість консолідації міжнародного профспілкового руху довкола підтримки України у боротьбі за свою свободу і демократію, цивілізаційний вибір українського народу жити у сім’ї європейських країн  виступила Голова Конфедерації профспілок Норвегії Пеггі Гессен Фолсвік. На завершення виступу Пеггі озвучила про зібрану допомогу під час Конгресу - 400 тисяч крон для підтримки потерпілих від війни українців.

У цей же день Конгресои було одноголосно обрано на новий термін Головою Конфедерації профспілок Норвегії Пеггі Гессен Фолсвік, а також обрано без обговорення секретарів КНП та заступників Голови Конфедерації.

Заключний день Конгрес посвятив прийняттю статутних документів, плану дій та резолюцій. Конгрес прийняв резолюцію з питання України - «Стоп війні, за мир і роззброєння». У резолюції Конгресу чітко висловлено акценти про жорстоку агресивну війну росії проти України, жахливі руйнування і напад на мирних громадян, нехтування міжнародного права, про намагання росії посіяти роздор у європейських країнах, рішуче засуджено  Конфедерацією вторгнення путінського режиму в Україну, виражено підтримку санкцій проти росії, вимоги виведення військ і встановлення миру.

Впродовж усіх днів перебування  делегації ФПУ нам вдалося провести численні зустрічі, у тому числі  з Державним секретарем Міністерства праці, Головою спілки роботодавців Норвегії, Міністром енергетики, Головою профспілки працівників нафтової промисловості, головами профспілок працівників житлово-комунального господарства, зв’язку, поліграфії, транспорту, представниками бізнесу, банків, страхових компаній та іншими, Головою міської ради Осло,  де створено центр прийняття і допомоги  біженців з України.   Окремо відбулась зустріч з одним із  керівників Служби надзвичайних ситуацій, який вже побував  в Україні, і яка буде здійснювати розмінування наших територій та навчання кадрів, а також зустріч з керівництвом Норвезького Центру надання гуманітарної допомоги, який вже надав допомогу і окремі представники якого були нещодавно в Україні та продовжують збір коштів.

На завершення, у переддень від’їзду, було організовано зустріч нашої делегації у Міністерстві закордонних справ Норвегії з Міністром пані Аннікен Гуйтфельд, яка 8 травня 2022 року відвідала Україну, була у Бучі та Ірпені. Півгодинна зустріч була використана нами для висловлення позиції ФПУ щодо ситуації в нашій країні.

На запитання, яка потрібна першочергово допомога, Євген Драп’ятий озвучив наступне:

  • продовжити надання нашій країні сучасних військової техніки і озброєння;
  • просимо Норвегію як одного із засновників НАТО вчиняти тиск на Альянс щодо більш результативнішої військової допомоги Україні;
  • продовжувати, посилювати і впроваджувати нові санкції проти росії;
  • допомоги від Норвегії як морської країни у тиску на розблокування українських портів для вивозу зерна для країн де можливий голод;
  • допомоги паливом у вирішенні енергетичної кризи, спричиненої руйнуванням росією добувної і нафтопереробної промисловості в Україні;
  • просимо міжнародного тиску на росію у вирішенні питання звільнення українців із російського полону, визволення і повернення на Україну насильно депортованих цивільних громадян і дітей.

Також було озвучено інші питання стосовно  діяльності профспілок України у період війни, зокрема про організацію і надання гуманітарної допомоги потерпілим, про взаємодію профспілок з владою і роботодавцями тощо.

На завершення зустрічі подякував пані Аннікен за особисту активну підтримку України, за вже надану норвезьким народом, Урядом і профспілками  допомогу, та запросив до участі у підготовці  та відбудові післявоєнної України. Запевнив, що український народ, Збройні сили України, влада і профспілки, роботодавці та громадянське суспільство сьогодні єдині і об’єднані  у боротьбі проти ворожої росії, Наголосив, що Україна переможе у цій війні разом з Норвегією і всіма країнами світу, які підтримують нашу державу.

На усіх зустрічах, офіційних і неофіційних, під час обмінів думками і пропозиціями, знайомствах і при завершенні їх, українською профспілковою делегацією використовувались українська національна символіка та символи ФПУ.

Під час перебування у Норвегії вийшли наші інтерв’ю, публікації та відеосюжети у норвезьких і профспілкових ЗМІ про участь української делегації на Конгресі КПН. За результатами кожної зустрічі створено фото- та відеоматеріали.

Впродовж усіх днів Конгресу йшла пряма трансляція на окремих каналах телебачення, радіо, в онлайн режимі, працювали десятки журналістів, теле- фотооператорів. Щоденно було організовано культурну програму  для усіх  делегатів і гостей Конгресу.

До відома: Сьогодні Новрегія це 5,3 млн громадян, а Конфедерація профспілок Норвегії  – потужна сила, яка представляє інтереси 25 членських організацій, більше 970 тисяч працівників – профспілковців.

Норвегія належить до країн з високим рівнем життя і соціального захисту працівників, де домінує повага гідності людини праці, діє система колективних договорів і тісна взаємодія профспілок з владою, політичними партіями та роботодавцями, є реальний вплив профспілок на прийняття законодавчих та урядових рішень, що стосуються прав працівників,  існують реальні чинники мотивації та переваг  для членів профспілок.

Пресцентр ФПУ