10101022

 

Укладання державних контрактів для приватних фірм на основі колективних договорів може допомогти зупинити падіння частки робочої сили.

 

 Державні закупівлі можуть сприяти підвищенню мінімальної заробітної плати через зв'язок з колективними переговорами (Olivier Le Moal / shutterstock.com)

По всій Європі працюючі люди стикаються з кризою вартості життя. Зростає інституційне розуміння того, що відповідь на розподіл тягаря кризи полягає в посиленні колективних переговорів. Настав час діяти.

Посилення колективних переговорів є ключем до забезпечення справедливого розподілу інфляційного шоку між працівниками та роботодавцями. У довгостроковій перспективі сильніший голос працівників та більш жорстка конкуренція між роботодавцями забезпечать відновлення балансу переговорної сили.

Це слова Організації економічного співробітництва та розвитку у нещодавно опублікованому "Перспективі зайнятості до 2022 року". Дійсно, божевілля, яке ми спостерігаємо з боку капіталу, в той час, коли працюючих людей просять затягнути паски, є не тільки морально образливим, але й економічно необґрунтованим. В умовах так званої "жадібної інфляції" домінуючі корпорації підвищують ціни і, таким чином, посилюють інфляцію, перерозподіляючи рекордні прибутки нагору, у вигляді дивідендів акціонерам і винагороди виконавчим директорам, але часто одночасно нав'язуючи робітникам реальне скорочення заробітної плати.

Невпинне ослаблення

Це симптом глибшої проблеми - кризи демократії на робочому місці. Коли працівники мають інструменти для того, щоб мати сильне слово на робочому місці, вони використовують їх для того, щоб вимагати справедливої частки. Протягом останніх трьох десятиліть ми спостерігали невпинне послаблення здатності працівників до колективних переговорів.

Ця криза демократії на робочому місці, в свою чергу, спричиняє кризу політичної демократії. Наше дослідження показує, що в міру того, як колективні переговори піддавалися нападкам, нерівність зростала. Послаблення колективних переговорів означає, що шляхи, якими трудящі мають працювати разом і визначати умови свого трудового життя, все більше закриваються. Ця дуже відчутна втрата контролю над власним життям призводить до втрати довіри до системи серед працюючих людей. У відчаї багато хто спокушається обіцянками залізного порядку з боку ультраправих.

Є деякі обнадійливі ознаки того, що це усвідомлення зачіпає інтереси політиків. Директива Європейського Союзу про мінімальну заробітну плату та колективні переговори виражає деякі з необхідних амбіцій. Особливо важливою є мета, поставлена перед країнами-членами ЄС, - досягти 80-відсоткового охоплення колективними переговорами.

Сектори послуг, на які припадає основна частина зайнятості в Європі, потребують особливої уваги. Ця масова робоча сила страждає від відносно низького рівня охоплення колективними договорами та деяких найбільш зловмисних антипрофспілкових тактик. Надзвичайно потужні корпорації, такі як Amazon, використовують свою владу, щоб обійти демократію на робочому місці, весь цей час пожинаючи державні гроші. Працівники самі по собі не можуть збалансувати ситуацію, і для вирішення проблем європейського масштабу нам потрібні дії ЄС.

Державні закупівлі

Найпростіший спосіб, яким ЄС може вжити заходів для зміцнення колективних переговорів, - це державні закупівлі. Державні витрати на товари та послуги приватних компаній складають колосальні 14 відсотків валового внутрішнього продукту ЄС.

Порушення правил державних закупівель в ЄС призводить до того, що компанії заохочуються до придушення колективних переговорів. Ставлячи найнижчу ціну вище всіх інших критеріїв відбору, державні органи винагороджують ті компанії, які готові ухилятися від переговорів і найбільше тиснути на працівників.

Натомість, правила повинні встановлювати певну межу порядності для кожного працівника приватного сектору, який працює за державним контрактом. Вони можуть зробити це за допомогою простої, але глибокої зміни: дозволивши лише компаніям, в яких працівники мають колективні договори, отримати доступ до державних коштів, трудящі повернуть собі кошти, необхідні для подолання кризи вартості життя.

Підтримка цього рішення зростає, і профспілки та члени Європейського парламенту все більше наполягають на ньому. Державні гроші - гроші, які трудящі сплачують у вигляді податків - не повинні використовуватися для фінансування компаній, які підривають наші робочі місця і добробут суспільства.

Розподіл тягаря інфляції може бути досягнутий лише за умови перерозподілу влади. Сильніші разом - це гасло ЄС. Він повинен перетворити ці слова на дії, рухаючись вперед шляхом колективних переговорів.

Автор - Олівер Ретіг

очолює UNI Europa, європейську профспілку працівників сфери послуг

https://socialeurope.eu/achieving-wage-justice-in-europe