cooking healthy on a budget

Працівники розповідають про боротьбу за прожитковий мінімум.

"Їжа не по кишені", - працівники з усієї Європи розповіли про свою щоденну боротьбу за те, щоб звести кінці з кінцями під час кризи, пов'язаної з підвищенням вартості життя, і про свої труднощі з придбанням їжі, одягу та опалення.

Ненсі, прибиральниця з Бельгії, пояснила, що багато основних продуктів харчування стали недоступними, в той час як Хав'єр, сільськогосподарський працівник з Іспанії, сказав, що йому більше не вистачає грошей на одяг, а Віктор, поліцейський з Румунії, сказав, що його рахунок за електроенергію незабаром може коштувати близько половини його зарплати.

ЄКПО публікує ці свідчення (повністю нижче) в рамках нашої кампанії за дії, спрямовані на припинення кризи вартості життя, в тому числі:

- Підвищення заробітної плати відповідно до зростання вартості життя - це означає підтримку колективних переговорів

 - Підвищення мінімальної заробітної плати для забезпечення її адекватності та цільові екстрені виплати для низькооплачуваних людей, які намагаються оплатити рахунки за енергоносії, разом із забороною на відключення

 - Обмеження вартості рахунків за енергоносії для населення та податок на надприбутки енергетичних та інших компаній.

Минулого тижня працівники взяли участь у демонстрації ЄКП та лобіюванні в Європейському парламенті в Страсбурзі, щоб заручитися підтримкою термінових дій, необхідних для подолання кризи вартості життя.

ЄКП попередила всіх політиків, що робітники не можуть чекати тижнями або місяцями, перш ніж вони побачать рішення.

Свідчення працівників показують реальність для мільйонів працівників, яка стоїть за статистикою, що показує рекордне падіння вартості мінімальної заробітної плати через інфляцію, так, рахунки за енергоносії зараз коштують в середньому місячну заробітну плату для найнижче оплачуваних працівників.

У той же час, дивіденди, що виплачуються акціонерам, різко зросли, оскільки корпорації використовують вузькі місця в постачанні, спричинені пандемією та війною в Україні, для збільшення своїх прибутків, що, за даними ЄЦБ, є основним чинником інфляції.

Про це заявила заступник Генерального секретаря ЄКП Естер Лінч:

"Ці потужні свідчення показують реальний вплив інфляції на життя працюючих людей. Інфляція, про яку навіть ЄЦБ заявляє, що вона зумовлена надмірними корпоративними прибутками.

Ціни на найнеобхідніше в житті, такі як їжа, одяг та опалення, зараз є недосяжними для людей, які працюють довгі години на важкій роботі.

У той же час керівники та акціонери енергетичних та інших великих компаній додають ще один нуль на свої банківські рахунки. Це неприпустима несправедливість, і не можна допустити, щоб так тривало й надалі.

Лідери повинні прислухатися до голосів трудящих, таких як Ненсі, Хав'єр і Віктор, і вжити заходів, необхідних для того, щоб покласти край цій кризі вартості життя, викликаній жадібністю корпорацій".

Screenshot 2022 10 13 103310

Повні свідчення:

Ненсі Сеутін, прибиральниця з Бельгії

"Мене звуть Ненсі, мені 38 років, у мене є восьмирічний син. Я працюю у сфері послуг вже 11 років і 10 років є членом профспілки.

Моє повсякденне життя, як і життя 150 000 колег у Бельгії, таке: три-чотири години прибирання в одному будинку, а потім переїзд до іншого будинку, часто без обіду, і ти маєш пристосовуватися до миючих засобів, які тобі дають, і так кожен день протягом  тижня, якщо дозволяє здоров'я".

"Це важка, корисна, дуже важлива робота. Ми були життєво необхідні під час Covid для людей похилого віку, які не можуть доглядати за собою або своїми будинками щодня. За всю цю роботу ми отримуємо близько 1000 євро на місяць. 1000 євро - це майже нічого.

Ви повинні самі обирати рахунки, які ви маєте оплачувати. Очевидно, що на першому місці має бути житло, інакше ви опинитеся на вулиці. Але потім - опалення і те, чи залити бензин в машину, щоб поїхати на роботу. Багато колег сказали, що вони вирішили не опалювати свої будинки цієї зими.

Що стосується продуктів харчування, то знову ж таки все дуже складно. Базові продукти харчування практично недоступні, тому доводиться вибирати. Це може бути невелика розкіш, але це все рідше і рідше, тому доводиться обходитися тим, що є. Ми не можемо платити за все.

Компанії, які виставляють рахунки своїм клієнтам, мають величезні прибутки і зовсім не дбають про наш добробут, і це те, про що ми повинні говорити. Важливо, щоб ми діяли, тому що ми просто не можемо прожити на тисячу євро на місяць".

Хав'єр Піццаро, працівник сільського господарства з Іспанії

"Я з аграрного сектору. Працюю на своєму підприємстві 7 років, а загалом працюю вже 30 років. Мінімальна заробітна плата зараз в Іспанії 1150 євро, це те, що я заробляю.  Нормальна сім'я з таким доходом знаходиться на межі бідності.

Минулого місяця мої витрати були такими: Електроенергія - 130 євро на місяць, іпотека - 350 євро, вода - 40 євро на місяць, бензин на роботу - 140 євро на місяць, інші витрати, такі як плата за управління квартирою та телефон - 150 євро на місяць, не кажучи вже про непрямі податки, які я, очевидно, також маю сплачувати.

Ви думаєте, що у мене є гроші, щоб жити і одягатися після того, як я заплатив це зі своєї зарплати. Більше того, ви думаєте, що я можу відкладати на чорний день? Я вам скажу, що зараз це неможливо.

Віктор Тіла, офіцер поліції з Румунії

Я працюю в міліції вже 20 років. У 2002 році, коли я починав, заробітна плата була не дуже високою, але це було нормально. У наступні роки уряд почав не вважати поліцію пріоритетом, і заробітна плата почала знижуватися разом із зростанням інфляції.

Під час кризи 2009 року заробітна плата була скорочена на 25%. Це був дуже важкий період для поліцейських та румунських робітників. Сьогодні поліцейські заробляють близько 700 євро, і, на нашу думку, ця зарплата є дещо занизькою у порівнянні з ризиками.

Наближається зима, і в Румунії зросли ціни на газ та електроенергію. Ми очікуємо, що витрати на комунальні послуги складуть близько половини нашої заробітної плати, а це дуже важко".

 

Примітки:

Відеозаписи свідчень можна знайти на сайті з перекладом англійською, французькою, німецькою та іспанською мовами

Джерело: https://www.etuc.org/en/pressrelease/food-unaffordable-workers-tell-cost-living-struggle

Переклад -

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ