arton26372 932d2

МКП, глобальні федерації профспілок та профспілки по всьому світу розпочинають глобальну кампанію "16 днів активізму", закликаючи уряди гарантувати світ праці, вільний від гендерного насильства та домагань.

 

Це право закріплено в Конвенції МОП № 190 (C190) та Рекомендації МОП № 206 (R206). Ратифікація та імплементація С190, включаючи R206, мають вирішальне значення для ліквідації гендерного насильства та домагань у сфері праці.

Цьогорічне опитування, проведене профспілками, показало, що гендерно зумовлене насильство та домагання (ГЗН) у сфері праці зросло за останні роки, особливо під час пандемії COVID-19.

Це є попередженням про те, що ГЗН може знову зрости в міру посилення глобальної соціальної, економічної та кліматичної кризи, і робить ще більш актуальним  колективний заклик діяти до урядів і роботодавців.

Зробивши C190 і R206 реальністю, вони забезпечать більш безпечний, здоровий і гідний світ праці. Це також прискорить побудову соціально справедливої, стійкої економіки та мирних суспільств, заснованих на рівності та справедливості.

Жінки-лідери профспілок з усього світу, які зібралися під час 4-ї Всесвітньої жіночої конференції МКП в Мельбурні, Австралія, розказали, як  проводять кампанію #RatifyC190 у більш ніж 80 країнах. У звіті МКП наводяться приклади того, як трудящі всього світу беруть участь у лобіюванні, соціальному діалозі, органайзингу та підвищенні обізнаності, щоб C190 і R206 стали реальністю і принесли зміни.

- Профспілки святкували, коли Панама та Нігерія стали 21-ю та 22-ю країнами, які ратифікували C190, приєднавшись до Барбадосу та Мексики. Чилі та інші країни знаходяться на черзі. Коли уряд ратифікує C190, він повинен привести своє законодавство та політику у відповідність до цієї конвенції.

- На Філіппінах профспілки узгодили C190 з угодами в транспортному, будівельному, металургійному, логістичному та освітньому секторах, а також успішно підписали політику нульової толерантності до насильства та домагань в Індонезії з 38 компаніями.

- В Австралії профспілки святкували прийняття в парламенті законопроекту, який розширює права мільйонів працівників на 10-денну оплачувану відпустку у зв'язку з сімейним та домашнім насильством. Це право врятує життя, оскільки дозволить людям уникнути нестабільних і небезпечних домашніх ситуацій.

Прем'єр-міністру Австралії Ентоні Альбанезе аплодували на 5-му Всесвітньому конгресі МКП, коли він виступав перед 1 000 профспілкових діячів з більш ніж 120 країн світу: "Лейбористський уряд Австралії найближчим часом внесе на розгляд парламенту Австралії Конвенцію МОП № 190 ..., яка підтверджує право кожної людини на культуру праці, засновану на взаємній повазі та гідності. Це буде першим офіційним кроком на шляху до ратифікації. Жодна жінка не повинна вибирати між роботою та безпекою".

Генеральний секретар МКП Лука Вісентіні сказав: "Вкрай важливо, щоб уряди більше не втрачали часу, вони повинні взяти приклад з Австралії і вжити необхідних заходів для ратифікації C190. Я вітаю уряди, які вже зробили це, але нам потрібно більше.

Жінки-працівниці не можуть більше чекати, не може бути більше виправдань. Гендерне насильство та домагання у світі праці - це пандемія, з якою ми всі зобов'язані боротися".

16 Днів Активізму триватиме з Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, 25 листопада, до Дня прав людини, 10 грудня.

https://www.ituc-csi.org/16-days-of-activism