IMG 20221019 142932

З вступного слова на Тристоронньому соціальному саміті 19 жовтня 2022 року Луки Вісентіні, Генерального секретаря ЄКП:

"Шановні представники влади, колеги соціальні партнери!

Дуже приємно зустрітися з усіма вами особисто, після більш ніж двох років зустрічей в режимі онлайн.

Ми сподівалися, що це стане нагодою зібратися разом, щоб відсвяткувати завершення пандемії, потужне та стійке відновлення та суттєве підвищення якості зайнятості та умов праці.

На жаль, незважаючи на амбітні інвестиційні плани ЄС наступного покоління, ми зараз стикаємося з реальним ризиком тривалої та глибокої рецесії через наслідки війни в Україні та огидних спекуляцій на постачанні енергоносіїв та товарів, що послідували за нею.

Європейський профспілковий рух рішуче засудив вторгнення в Україну, і ми продовжуємо закликати Росію поважати територіальну цілісність України, вимагаючи негайного припинення військових дій та закликаючи до діалогу і переговорів заради миру.

Ми підтримуємо всі необхідні форми санкцій, які націлені на інтереси та активи російського керівництва та еліт, а також Білорусі за її участь у військовій агресії та переслідуванні людей.

Водночас маємо привернути увагу всіх європейських інституцій до того, що відбувається в Україні щодо соціального діалогу та прав трудящих. Нещодавній законопроєкт, схвалений українським парламентом, заборонив будь-яке соціальне партнерство, колективні переговори та право профспілок на організацію на всіх українських підприємствах з кількістю працівників менше 250 осіб, що означає понад 90% економіки.

Це є явним порушенням всіх основоположних конвенцій МОП, але, що більш важливо, цінностей ЄС щодо соціальної ринкової економіки та соціального діалогу, які лежать в основі європейської соціальної моделі.

Крім того, соціальні партнери в Україні повністю виключені з будь-яких переговорів щодо реконструкції, що відкриває двері іноземним транснаціональним компаніям, дешевій робочій силі та корупції для того, щоб взяти на себе весь процес відновлення країни.

Профспілки, як на європейському рівні, так і в Україні, рішуче підтримують процес вступу країни до ЄС, але ми звертаємося до всіх вас із закликом забезпечити, щоб це відбувалося з повною повагою до правил і цінностей ЄС, зокрема, верховенства права та соціального діалогу.

Криза, що виникла внаслідок цієї жахливої війни, призводить до ескалації цін на енергоносії, високого рівня інфляції та розриву ланцюгів постачання, що ставить під величезний ризик компанії та робочі місця, а також штовхає людей до бідності".

 

Детальніше: 

https://www.etuc.org/en/speech/tripartite-social-summit-growth-and-employment-trade-union-speeches