05 10 131222

 

Генеральний секретар МКП Лука Вісентіні був звільнений у неділю після допиту бельгійськими судовими органами минулими вихідними у зв'язку зі звинуваченнями в корупції щодо членів Європейського парламенту та осіб, пов'язаних з ними. Влада жодного разу не припускала, що МКП перебуває під слідством або підозрою.

 

МКП визнає серйозність цього питання і залишається прихильником нульової толерантності до будь-якої форми корупції. Генеральна рада МКП проведе спеціальне засідання з цих питань наступного тижня.

За повідомленнями ЗМІ, Катар був визначений як причетний до передбачуваної корупції. МКП вже понад 11 років інтенсивно працює над реформуванням трудового законодавства Катару. МКП вітає правові реформи, які були проведені в Катарі, і чітко заявляє про необхідність продовження тиску. Імплементація та правозастосування є недостатніми.

Робота МКП щодо Катару з самого початку була повністю заснована на об'єктивному аналізі та оцінці фактів, і будь-які припущення про те, що будь-яка інша організація, з Катару або з будь-якого іншого місця, вплинула на позицію МКП, є абсолютно неправдивими. Постійна прихильність МКП реформам в Катарі та інших країнах Перської затоки була посилена на 5-му Всесвітньому конгресі МКП в Мельбурні минулого місяця.

Лука Вісентіні сказав: "Я радий, що допит завершився і я зміг повністю відповісти на всі запитання. Якщо будуть висунуті будь-які подальші звинувачення, я з нетерпінням чекаю можливості спростувати їх, оскільки я не винен у будь-яких правопорушеннях. Будь-яка форма корупції є абсолютно неприйнятною, і я абсолютно відданий боротьбі з корупцією. Я також хочу підтвердити позицію, яку я зайняв публічно, щодо необхідності подальшого тиску на Катар з метою забезпечення прав трудящих та інших прав людини. Ситуація на сьогоднішній день все ще не є задовільною, про що я заявив представникам ЗМІ наприкінці мого візиту до Катару".

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) представляє 200 мільйонів членів 338 членських організацій у 168 країнах і територіях.

 

Нагадуємо, що Суд у Бельгії в неділю, 11 грудня, взяв під варту чотирьох осіб, у тому числі віце-президента Європейського парламенту Єву Кайлі. Бельгійські прокурори вважають, що член Європарламенту брала хабарі від однієї із країн Перської затоки.

Місцеві ЗМІ припустили, що державою Перської затоки, про яку йдеться, був Катар, але представник Катару заявив, що йому нічого не відомо про якесь розслідування, і заперечує звинувачення. Водночас, слідчі знайшли у Єви Кайлі величезні суми грошей і затримали її батька.

13 грудня 2022

Джерело:

ITUC https://www.ituc-csi.org/ituc-statement-concerning-qatar?lang=en