319773868 1759029234481077 1758115755514234824 n

12-13грудня 2022 року відбувся звітно-виборчий Конгрес Конфедерації профспілок Грузії, який був ювілейним – цього року виповнюється 30 років з моменту його створення.

Конгрес був поєднаний з конференцією профспілкових лідерів високого рівня: представників МОП, американських профспілок та профоб’єднань, донорських об’єднань з Норвегії, Німеччини та інших країн. Було дуже широке представництво.

На Конгресі відбулась відверта розмова щодо тих викликів, які стоять перед усім світом і перед Конфедерацією профспілок Грузії. Заступник голови ФПУ Василь Андреєв, який представляв профспілки України  отримав можливість виступити з вітальним словом зразу після МОП. Коли голова грузинського об’єднання профспілок Іраклій Петріашвілі представляв його як представника ФПУ, зал огорнули оплески, відчувалося особливе ставлення учасників до України і українських профспілок. Ця приємна атмосфера супроводжувала весь час роботи Конгресу.

319092120 1434213177110641 299831664501028242 n

До нього звертались і представники будівельників і енергетики, які заявили, що цілою бригадою поїдуть як волонтери до Херсону і будуть разом з українськими енергетиками відновлювати пошкоджені високовольтні лінії.

Слід відзначити, що і перед Грузією стоять непрості виклики, у зв’язку з санкціями проти росії, підняттям цін на енергоносії, які, до речі, в Грузії є одними з найдешевших, пришвидшились інфляційні процеси. Ці виклики стосуються і територіальної цілісності Грузії, 21 % території якої окуповано росією через створення нею так званих незалежних республік Абхазія і Південна  Осетія, масової міграції російських громадян, приблизно 100 тисяч, які після оголошення мобілізації, приїхали до Грузії.

У своєму виступі на Конгресі Василь Андреєв передав вітання від ФПУ і КВПУ, бо від них представництва не було, розповів, що відбувається в Україні під час воєнного стану, подякував за гуманітарну допомогу, яку надавала через МКП Конфедерація профспілок Грузії, за слова підтримки, які від них ми отримали особливо в найважчі перші дні військової агресії росії. Грузія знає що це таке, там добре пам’ятають період агресії росії у  2008 році. Її можна сприймати як розігрів російської імперії у своїх війнах проти сусідів.

319407767 3395605214014969 9024403749405789515 n

Під час конференції, яка відбулась після обрання керівних органів, учасники привітали Іраклія Петріашвілі з обранням на наступний термін в якості лідера, його заступників – двох жінок і двох чоловіків, яких обрали  дотримуючись гендерної рівності профспілкового представництва. Програмним документом прийнятим Конгресом стала Стратегію діяльності Конфедерації профспілок Грузії, яка у т.ч. зосереджує свою увагу на проведенні законодавчих змін трудового законодавства, яке в Грузії є досить реакційним як проти робітників, так і проти профспілок.

Василь Андреєв зазначив, що багато зусиль грузинські профспілки докладають до представництва людей у сфері безпеки і гігієни праці і на великих промислових підприємствах і в дорожньому будівництві, яке зараз ведеться, і в торгівлі і в формальній зайнятості. Під час конференції було піднято питання судового переслідування лідерів Білоруського конгресу демократичних профспілок, відсутності доступу до них і 36 інших заарештованих профспілкових активістів, ув'язнених режимом Олександра Лукашенка в Білорусі. Під час усієї конференції у залі було розгорнуто банер з зображенням лідера БДКП Олександра Ярошука.

У рамках конференції було обговорено також виклики, які характерні для загальної профспілкової діяльності і у регіональному форматі. На порядку денному стояло питання в якому напрямі буде розвиватися профспілковий рух. Чи стануть профспілки сильнішими, чи вони маргіналізуються протягом часу під впливом антипрофспілкового законодавства, яке приймається у багатьох країнах, у т.ч. в Молдові, Грузії і Україні, де є Угоди про Асоціацію. Враховуючи, що навіть у розвинутих європейських країнах є розмивання прав профспілок.

Важливою була дискусія, що стосувалася питань війни і миру, пов’язаних з цим проблем у сферах зайнятості, доходів, змін, які відбуваються в економіках різних країн.

Закінчилась конференція ухваленням відповідних документів, а Конгресу – рішень.

Підбиваючи підсумки Василь Андреєв, зазначив, що Конгрес і конференція надали можливість обговорити нагальні питання не лише з грузинами, а і з представниками від Узбекистану до Норвегії та підняти  українське питання на високому міжнародному рівні.

318603784 1109038669778225 142756398003569193 n

Пресцентр ФПУ