316414334 2155407674631161 411536151153091852 n

Завершився міжнародний профспілковий форум, в якому брала участь делегація ФПУ. За підсумками ми запропонували делегатам Конгресу поділитися своїми враженнями. Цього разу ми записали коментар заступника голови ФПУ, голови Профспілки будівельників України Василя Андреєва

Конгрес Міжнародної Конфедерації профспілок МКП відбувається раз на 4 роки, і є представницьким зібранням профспілок з 126 країн світу, а це 500 делегатів і ще 500 гостей від профспілок і від роботодавців. Він став важливою листопадовою подією цього року не лише у профспілковому середовищі, а для соціально-економічного життя самої Австралії. Це засвідчує присутність на Конгресі Прем’єр-міністра Австралії, депутатів парламенту, сенаторів вищої палати парламенту Австралії, вітання від більш ніж 10 лідерів країн не лише Азіатсько-тихоокеанського регіону, але із Європи і США, зокрема американського президента Джо Байдена, які побажали успішної роботи учасникам профспілкового Конгресу у пошуку відповіді на такі важливі питання як виведенні людей праці з бідності та воєн. А питання України було одним з ключових.

Конгресом були ухвалені рішення щодо проблем гідної праці, яка є ключовим, концептуальним завданням у діяльності МОП, до чого ми завжди закликаємо у Всесвітній день праці 7 жовтня, і яке включає 4 основні складові: питання зайнятості, представництва профспілок, соціального страхування та доходи населення.

Важливим питанням для розгляду на Конгресі стали проблеми демократії у зв’язку з профспілковою діяльністю, і тут українська делегація виступила з огляду на те, яким чином демократія наражається на небезпеку з боку авторитарних режимів. Яким чином профспілки страждають від воєн, розв’язаних такими режимами, що ставлять собі за мету нівелювати вплив будь-яких соціальних структур, зокрема профспілок – найчисельнішою з них, і як подібні режими намагаються через кримінальні переслідування, фінансові банкрутства і примусову ліквідацією зв’язків з роботодавцями,  як це зараз відбувається і в Гонконзі, і в М’янмі, і в Україні з боку військового агресора, де за профспілкову діяльність можна втратити життя або здоров’я з боку як офіційних так і неофіційних органів.

Україні було присвячено окремі декілька годин протягом першого дня Конгресу, і нашу панель, яка була нами організована,  відвідали більше 100 делегатів Конгресу. Ми презентували для них інформацію та роздали нашу атрибутику, яку делегати потім носили протягом Конгресу.

Виступили Голова ФПУ Григорій Осовий, і Голова молодіжної ради ФПУ Іванна Храпко, які відзначили, що  ФПУ зараз приділяє велику увагу гуманітарним питанням, але зосереджена і на питаннях захисту працівників від звільнення, захисту від нещасних випадків на виробництві, організації належних умов праці, і яким чим живуть та працюють профспілки в умовах воєнного стану.

У виступі Генерального секретаря МКП, від американських, європейських, азіатських профспілок ми почули  їх сприйняття, як війна в Україні впливає на економіку і соціальну сферу всіх країн світу, що вона впливає на зарплату і умови праці кожного працівника на землі. Вони висловили слова підтримки та побажання перемоги українській нації над агресором, звільнення окупованих територій та відновлення української державності на всіх без виключення частинах території України.

Було обрано нового Генсекретаря, склад Президії МКП разом і з новим президентом, віце-президентом. Г.В. Осовий також увійшов до керівних органів МКП і став одним з 8-х членів головного наглядового ревізійного органу – Виконкому, з чим його привітали делегати з усіх частин світу.

Окрему увагу ми приділяли поширенню інформації про економічні втрати та можливості відбудови України і запропонували міжнародним профспілкам об’єднати разом з нами зусиллях щодо її відновлення. Ми попросили наших міжнародних партнерів контролювати разом з нами фінанси, які виділяються їх країнами, для того, щоб в контрактах про відновлення України знайшли відображення не тільки гроші, але і умови праці тих, хто буде над цим працювати, щоб це було легально і з дотриманням умов гідної праці. Ми закликали їх об’єднати з нами зусилля для відновлення понівечених війною будинків профспілок у Харкові, Херсоні, Чернігові, Миколаєві, передбачаємо, що після звільнення і в Донецьку та Луганську.

Закінчився Конгрес розмовою з мас-медіа, які брали активну участь у висвітленні його роботи. Члени нашої делегації відповіли на багато важливих та актуальних запитань журналістів.

Пресцентр ФПУ