Cover ESP WP 2019 2021

Цього тижня Європейська комісія опублікує пропозицію щодо відродження соціального діалогу. Це має бути більше, ніж просто слова.

Соціальний діалог породив рішення під час пандемії і може пом'якшити кризу вартості життя.

Соціальний діалог є фундаментальною частиною демократії в Європі. Це потужний засіб досягнення справедливих домовленостей між працівниками та роботодавцями - соціальними партнерами - та створення якісних робочих місць і зайнятості, а також забезпечення сталого економічного зростання.

Цього тижня Європейська Комісія має опублікувати свою довгоочікувану Ініціативу соціального діалогу. Це буде повідомлення Комісії та проект рекомендації Ради ЄС щодо зміцнення та підтримки соціального діалогу на європейському та національному рівнях. Цей оновлений фокус на зміцненні соціального діалогу є важливим сигналом у той час, коли Європа шукає стійкі рішення для подолання кризи вартості життя і веде переговори про "зелений" і цифровий переходи.

Досягнення домовленостей

Соціальний діалог і залучення працівників закріплені в Європейській опорі соціальних прав (принцип 8). Сприяння колективним переговорам - за наполяганням профспілок - є однією з подвійних цілей, встановлених директивою про адекватну мінімальну заробітну плату в Європейському Союзі від жовтня 2022 року.

І соціальний діалог забезпечує досягнення цієї мети. Ми бачили це знову і знову по всій Європі та за її межами. Під час пандемії профспілки взяли на себе провідну роль у пошуку спільних рішень і досягненні домовленостей у переговорах з роботодавцями та урядами.

Коли цілі сектори постраждали від локдаунів, короткострокові робочі домовленості дозволили бізнесу вижити і зберегти робочі місця. Були узгоджені протоколи охорони здоров'я та безпеки, щоб захистити працівників, які перебували на передовій, і дозволити їм безпечно повернутися до роботи. Було запроваджено і продовжують розвиватися механізми дистанційної роботи. Соціальний діалог і колективні переговори дозволили працівникам висловити свою думку в умовах глобальної пандемії та створили умови для більш справедливого відновлення.

Здається, що принаймні деякі уроки були засвоєні з фінансової кризи 2008 року. Політика жорсткої економії, що прослідувала за нею, призвела до звуження прав профспілок і послаблення систем колективних переговорів, що ще більше затягнуло болісно повільне відновлення.

Саме тому соціальний діалог і колективні переговори необхідно захищати і підтримувати, оскільки люди по всій Європі несуть на собі весь тягар кризи вартості життя. Соціальний діалог - це ключ до збереження світла та тепла в домівках. Забезпечуючи справедливу заробітну плату, колективні переговори виявляються безцінним інструментом для пом'якшення потенційно руйнівного впливу інфляції на працюючі сім'ї. Соціальний діалог пропонує шлях до стійких і справедливих угод і є фундаментальною частиною нашої демократичної соціальної моделі.

Фундаментальні недоліки

Як ця нова ініціатива може призвести до посилення соціального діалогу на європейському та національному рівнях? Необхідно усунути деякі фундаментальні недоліки системи.

Соціальний діалог повинен стати ключовим показником ефективності для кожного генерального директорату Комісії за підтримки добре забезпеченої ресурсами мережі координаторів соціального діалогу. Впровадження соціального діалогу в основну діяльність вимагає, в першу чергу, поваги до ролі соціальних партнерів. Якість їхнього залучення та консультацій значно відрізняється в різних частинах комісії. Позитивним кроком було б призначення відповідальної особи в кожному генеральному директораті за забезпечення належного залучення соціальних партнерів. Соціальний діалог має стати турботою всієї Комісії.

Від законодавців ЄС слід вимагати, щоб вони вказували, як їхні пропозиції сприяли розвитку соціального діалогу. Інструментарій оцінки впливу на соціальний діалог дозволив би виявити і виправити будь-які обмеження або практики, що підривають його ефективну реалізацію на всіх рівнях. Держави-члени можуть зробити набагато більше для сприяння соціальному діалогу та покращення умов для колективних переговорів.

Ще у 2015 році Рада, Комісія та соціальні партнери започаткували "Новий старт для соціального діалогу". Він включав зобов'язання поважати соціальний діалог на загальноєвропейському, галузевому та національному рівнях. Проте з профспілками продовжують недостатньо консультуватися - навіть виключають з процесу вироблення політики. За відсутності ефективного процесу, який би визначав, коли соціальний діалог підривається, Європейська конфедерація профспілок закликала до створення європейського механізму раннього попередження, який би дозволив соціальним партнерам шукати рішення на європейському рівні, коли їх витісняють на узбіччя на національному рівні.

Згуртований підхід

Покладання соціального діалогу в основу діяльності ЄС вимагає узгодженого підходу до використання державних коштів. Директива про мінімальну заробітну плату визнає це, підкреслюючи необхідність для компаній і субпідрядників поважати право на організацію та ведення колективних переговорів. Надійний спосіб зміцнити соціальний діалог і колективні переговори - чітко визначити, що державні гроші не повинні надходити компаніям, які відмовляються визнавати профспілки або застосовувати колективні договори. Потрібно більше соціальних умов.

Ініціатива соціального діалогу має запровадити ефективну та гарантовану процедуру виконання угод між соціальними партнерами. Європейські угоди, які мають стати юридично обов'язковими, повинні бути предметом визнаного, прозорого процесу із застосуванням принципів належного адміністрування. Це включає в себе чіткий і відповідний графік і повагу до автономії соціальних партнерів та їхньої свободи вести переговори без втручання.

Ця ініціатива є важливою можливістю для Комісії та держав-членів надіслати чіткий сигнал про те, що вони віддані соціально та економічно більш справедливому майбутньому, побудованому на соціальному діалозі та колективних переговорах. Пропозиції Комісії цього тижня стануть важливою віхою на шляху до побудови більш соціальної Європи. Вони не стануть панацеєю, але, сподіваємось, відіграють важливу роль у зміцненні демократії та покращенні соціальних умов в Європі.

Автор: Клес-Мікаель Столь,

заступник генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок з вересня 2021 року. Займається питаннями торгівлі, мобільності, зайнятості, фондів згуртованості та охорони праці (Bacho/shutterstock.com).

Джерело:

Переклад - Департамент міжнародних звязків ФПУ