20230222 131649

Українські профспілковці взяли участь у засіданні Генеральної ради Британського конгресу тред-юніонів

Під час засідання Генеральної ради Британського конгресу тред-юніонів, 22 лютого ц.р. відбулось пряме включення з Будинку профспілок у Києві. Британці оплесками зустріли присутніх в українській студії Голову ФПУ Григорія Осового, заступника Голови ФПУ Василя Андреєва, голову Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександра Рябка, голову Молодіжної ради ФПУ Іванну Храпко.

У своєму вступному слові Генеральний секретар БКТ Пол Новак представив українських колег, подякував за можливість почути останні новини з України безпосередньо від своїх колег з ФПУ та запевнив, що Британські тред-юніони завжди були і залишаються на стороні добра, підтримуючи Україну ї її профспілкові організації.

Під час свого виступу Голова ФПУ окреслив соціально-економічну ситуацію в країні, проблеми та виклики, які профспілки долають, захищаючи законні права та інтереси працівників під час воєнного стану. Повідомив про значні втрати профспілкового членства ФПУ, що є наслідком мобілізації працівників, внутрішньої та зовнішньої міграції, скороченням активної економічної діяльності та ін.

20230222 131224

Він наголосив, що під час війни розв’язаної росією проти України змінилися пріоритети профспілкової діяльності. Зараз кожна профорганізація намагається зробити свій посильний внесок у допомогу Збройним силам України, надати гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам, людям, які втратили свої домівки, майно і доходи. Діючий з початку війни Гуманітарний штаб ФПУ на постійній основі надає допомогу членам профспілок в регіонах, що найбільше постраждали  в ході бойових дій.

Він підкреслив важливу роль оздоровниць, готелів, гуртожитків Навчально-методичних центрів профспілок, які з початком російської агресії широко відчинили двері для внутрішньо переміщених осіб, надавши їм дах над головою та харчування.

Григорій Осовий подякував за підтримку Британським тред-юніонам і висловив надію на подальшу активну співпрацю обох сторін. Побажав плідної роботи членам Генеральної ради БКТ.

Про те, як складається соціально-економічна ситуація в металургійній галузі розповів Олександр Рябко. Він повідомив про ті значні втрати, які зазнала галузь із рууйнацією двох флагманів української промисловості в м. Маріуполі «Меткомбінату «Азовсталь» та «Меткомбінату ім. Ілліча». Розповів  про велику роботу, що проводить Профспілка надаючи фінансову, правову та гуманітарну допомогу працівникам галузі, які залишилися без роботи та їх сім’ям.   

Іванна Храпко  окреслила коло завдань, які стоять перед профспілковою молоддю. Розповіла про сучасні підходи та технічні новації, які молоді профспілковці застосовують у своїй роботі.

Окрім основної теми зустрічі – діяльності ФПУ в умовах війни – учасники обговорили можливості подальшої співпраці між ФПУ та БКТ, визначивши головні її напрями спрямовані на підтримку профспілкового руху в Україні.

20230222 131306

Пресцентр ФПУ