ec4932dcf0e2b0eb4a9dab9f634fa2d0.2 1 super.1

ЄС повинен не лише забезпечити Україні можливість досягти справедливого і тривалого миру, але й підтримати впровадження універсальних норм, - Франс Тіммерманс - виконавчий віце-президент Європейської комісії.

 

Війна Росії проти України, як і майже всі війни, закінчиться за столом переговорів. Але переговори не можуть розпочатися, поки не буде відновлена територіальна цілісність України. Оскільки в короткостроковій перспективі зміна позиції Москви малоймовірна, чим швидше Україна отримає засоби, щоб змусити російські війська повернутися в Росію і залишитися там, тим краще для України і решти Європи.

Ми всі повинні прагнути до швидкого завершення бойових дій. Але, як це не парадоксально, щоб досягти цього результату, ми повинні дати зрозуміти російському президенту Володимиру Путіну, що ми будемо продовжувати цей курс і робитимемо все, що потрібно, так довго, як це буде потрібно, щоб він побачив, що немає сенсу нескінченно посилати молодих росіян у м'ясорубку, якою є український фронт.

Путін не виграє цю війну. Насправді, він її вже програв. Але він може затягнути її або створити напівзаморожений конфлікт, якщо Україна буде позбавлена того, що їй потрібно для вигнання російських військ. Для того, щоб будь-який мир тривав, він має бути справедливим. А щоб бути справедливим, він має поважати міжнародні кордони України, її демократію, державність і право обирати власну долю.

"Тотальний ворог

Це дуже важливо, оскільки виправдання агресії Росії ґрунтується на запереченні української державності. Такі твердження породжені російською націоналістичною та імперіалістичною ідеологією, яка виключає саму ідею окремої української ідентичності. Росія визначає український народ як те, що нацистський юрист Карл Шмітт називав "тотальним ворогом", якого треба не просто перемогти, а стерти з лиця землі - не за те, що він робить, а за те, ким він є.

Саме так Росія виправдовує тортури, викрадення дітей, спалення українських книжок та незліченні воєнні злочини. Насильство, розв'язане проти українців за те, що вони українці, можна порівняти з великим сталінським терором, коли мільйони невинних людей були вбиті за те, що вони були "класовими ворогами". Сталінський терор "спрацював" саме тому, що націленість на невинних людей змушувала всіх підкорятися волі держави. Це і є тоталітаризм.

 Кожен, хто не підкоряється, ризикує бути отруєним, випасти з вікна або опинитися у в'язниці. Оскільки населення тероризують, щоб змусити його до конформізму, і без того вразливі групи стикаються з найбільшим ризиком переслідувань. Вибухнув антисемітизм, сексуальні меншини живуть у постійному страху, а расизм і ксенофобія процвітають.

За таких умов Росії знадобиться багато часу, щоб розібратися в собі, навіть якщо людина, яка перетворила свою країну на вигнанця, зійде зі сцени. Детоксикація російської нації може зайняти ціле покоління, і результат далеко не гарантований.

Спільними зусиллями ми повинні не лише забезпечити якнайшвидше досягнення Україною справедливого і тривалого миру. Ми також повинні підтримати зусилля України щодо перетворення на процвітаючу країну, громадяни якої можуть розраховувати на верховенство права, повагу до прав людини та основоположних свобод. У цьому відношенні процес вступу до Європейського Союзу може стати трансформаційним. Так само, як цей процес допоміг Греції, Іспанії, Португалії та країнам Центральної і Східної Європи позбутися диктаторського минулого, він також може зробити Україні щеплення від диктаторського майбутнього.

Крутий поворот

Двічі за моє життя історія робила крутий поворот і штовхала Європу в новому напрямку. Вперше це сталося, коли у 1989 році впала Берлінська стіна, що дозволило європейцям возз'єднатися. Другий раз - коли рік тому Росія вторглася в Україну, змусивши європейців захищати і зміцнювати цінності та інститути, якими вони дорожать.

Забігаючи наперед, ми повинні визнати, що за нинішніх обставин інтеграція України з ЄС має відбутися набагато швидше, ніж у минулому. Але це не означає, що ми повинні жертвувати ретельністю на вівтар доцільності. Часткова або недосконала інтеграція залишить недоліки невирішеними, що, зрештою, послабить як Україну, так і ЄС.

Отже, необхідна відповідь на кшталт плану Маршалла. Це була б безпрецедентна за масштабами програма, що поєднувала б реконструкцію та економічні перетворення з правовими, адміністративними та соціальними реформами, необхідними для того, щоб Україна могла повноцінно функціонувати як країна-член ЄС. Цього ніколи не робилося раніше, але це необхідно зробити зараз.

Нагальним завданням як для лідерів ЄС, так і для національних політиків є підготовка наших громадян до того, що потягне за собою ця трансформація як для Європи, так і для України. Паралельно ЄС має розбудовувати економічні, фінансові, політичні та адміністративні структури, які будуть потрібні.

Карикатурні європейці

Російський режим зображує європейців як слабких і занепадницьких бовдурів. Путін вважає, що "гейропа" повинна врешті-решт поступитися переважаючій силі ультранаціоналізму, і навіть переконав у цьому певні політичні табори в Європі та США, де політики та медійники вихваляють "сильного лідера", який стоїть на захисті "традиційних європейських цінностей". Але український народ викриває брехню, що лежить в основі цієї карикатури, присоромлюючи західних шанувальників Путіна.

Ми всі повинні усвідомити, що поставлено на карту. Через сто років після свого першого втілення тоталітаризм повернувся на наш континент. Ми повинні швидко стримати, а потім викрити його, щоб він був переможений і остаточно знищений самим російським народом.

Ця війна стосується набагато більшого, ніж здобуття чи втрата території. Українська нація, європейська нація, бореться за своє виживання. Імперіалістична ідеологія, яка заперечує існування інших націй, не зупиниться на одній. Якщо дозволити російській агресії окупитися, полум'я війни запалає в більшій кількості європейських країн, а автократія пошириться, як гангрена.

Минулий рік показав, що ми набагато сильніші за Путіна та його поплічників, якщо ми єдині та рішучі. Тож надихаймося героїзмом українського народу. Чим більше ми будемо підтримувати його в його боротьбі, тим швидше припиниться кривава бійня.

Публікація заборонена за авторським правом Проект "Синдикат 2023", "Єдиний спосіб закінчити війну

Автор: Франс Тіммерманс - виконавчий віце-президент Європейської комісії.

Джерело: https://www.socialeurope.eu/the-only-way-to-end-the-war