нрнрнр 260223

Новий план МОП щодо підтримки сектору праці та зайнятості в Україні спрямований на задоволення гуманітарних потреб, а також потреб у відновленні після року війни, яка призвела до значних економічних втрат та втрат робочих місць і загрожує мільйонам людей злиднями.

 

Оскільки війна в Україні триває вже другий рік, МОП пропонує план з шести пунктів для підтримки країни, спрямований на вирішення гуманітарних питань, питань раннього відновлення та розвитку.

План був розроблений після консультацій з тристоронніми партнерами МОП в Україні - урядом, організаціями працівників та роботодавців. Він включає продовження надання гуманітарної допомоги там, де МОП може бути корисною, допомогу біженцям і внутрішньо переміщеним особам (ВПО) у доступі до ринків праці та освіти, а також сприяння реалізації низки заходів з підтримки доходів. Інші пропозиції включають заходи економічної стабілізації в більш безпечних частинах країни, підтримку пріоритетних реформ у сфері розвитку, а також фінансову допомогу профспілкам і організаціям роботодавців.

Детальна інформація про план міститься в новій аналітичній записці МОП щодо реагування Організації на кризу в Україні "Вплив кризи на зайнятість, доходи та соціальний захист". У ньому також підсумовується широкий спектр допомоги, пов'язаної з ринком праці, яку МОП вже надала Україні, а також Молдові - найбільш вразливій країні, що приймає українських біженців. Це включає надання 3,6 мільйонам переміщених осіб інформації щодо протидії торгівлі людьми та примусовій праці; навчання 400 українських інспекторів праці та представників соціальних партнерів з питань надання першої психосоціальної допомоги; навчання всіх інспекторів праці Молдови з питань протидії торгівлі людьми та примусової праці; надання 76 000 підприємств інформації про ведення бізнесу в умовах воєнного стану.


МОП також допомогла Міністерству освіти і науки України запустити нову онлайн-платформу, яка допоможе 225 000 учням професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) продовжити навчання.


Федерація роботодавців України (ФРУ) також отримала підтримку МОП у виробництві та розподілі гуманітарної допомоги. Українські компанії виготовили понад 4 135 сімейних продуктових та гігієнічних наборів. За оцінками, допомогу отримали близько 15 000 ВПО, а місцеве виробництво товарів сприяло збереженню робочих місць і бізнесу в Україні, а також забезпечило податкові надходження до бюджету. Ця ініціатива ґрунтується на аналогічному проекті МОП/ФЄС, який за фінансування Данії вже охопив понад 3 550 осіб у Харкові та Миколаєві - двох регіонах, які найбільше постраждали від війни.

МОП також підтримує нову послугу FEU, яка сприятиме налагодженню ділових контактів та просуванню української продукції на ринок ЄС.

Україна зазнала масштабних втрат зайнятості та доходів через російське вторгнення, і ще мільйони українців можуть опинитися за межею бідності, оскільки бойові дії тривають, йдеться в аналітичній записці МОП.

За оцінками МОП, зайнятість у жовтні 2022 року була на 15,5% (2,4 мільйона робочих місць) нижчою за довоєнний рівень 2021 року. Цей прогноз виявився нижчим за оцінку МОП від квітня 2022 року, зроблену невдовзі після початку війни, яка передбачала втрату 4,8 мільйона робочих місць. Ця зміна пояснюється тим, що з весни 2022 року більші території країни повернулися під контроль України, що сприяло зростанню економічної активності.

Існують побоювання, що масовані ракетні удари та удари безпілотників, завдані російськими збройними силами по цивільній інфраструктурі України з жовтня 2022 року, можуть звести нанівець часткове відновлення ринку праці, яке спостерігалося в середині 2022 року і яке у звіті описується як "скромне і дуже крихке". Останні дані Центрального банку України свідчать про зниження попиту на робочу силу, що вимірюється кількістю вакансій, розміщених на ключових онлайн-порталах з працевлаштування. Прогнози МОП щодо зайнятості, які ґрунтуються на поточних макроекономічних прогнозах, свідчать про стагнацію у 2023 році, оскільки військові дії продовжують стримувати українську економіку та ринок праці. Економіка в цілому зазнала серйозного спаду: за оцінками, в останньому кварталі 2022 року падіння ВВП становило 35% у річному обчисленні.

Бойові дії також суттєво вплинули на систему соціального захисту країни, яка зіткнулася зі збільшенням витрат і зменшенням надходжень. Велика кількість ВПО та біженців також створює надзвичайні соціальні та економічні виклики, йдеться в аналітичній записці МОП.

"Підтримка України має включати паралельно гуманітарну, бюджетну допомогу та допомогу в цілях розвитку, але не повинна бути поетапною, коли допомога в цілях розвитку розпочинається на більш пізньому етапі", - сказав Маркус Пілгрім, директор МОП у справах Центральної та Східної Європи. "Збереження робочих місць та економічна стабілізація необхідні зараз для забезпечення засобів до існування. Крім того, уряд, організації працівників та роботодавців мають амбітний порядок денний модернізації країни, починаючи від діджиталізації державних служб зайнятості і закінчуючи новим трудовим кодексом. Вони хочуть почати закладати основи для якнайшвидшого відновлення та реконструкції вже зараз".

 

Детально:

https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_868984/lang--en/ind