10 content analytics and monitoring tools that w 150423

11 квітня Глобальний союз IndustriALL та IndustriAll Europe провели спільну стратегічну зустріч у польському прикордонному місті Ланьцуті з тринадцятьма українськими членськими організаціями, щоб спланувати майбутні дії та заходи для зміцнення єдності, солідарності та відданості Україні.

 

Зустріч відбулася напередодні Східної субрегіональної зустрічі IndustriAll Europe, і членські профспілки з Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини та Словенії вітали своїх українських сестер і братів.

Учасники обговорили порушення прав людини та трудових прав на окупованих Російською Федерацією територіях України. Представники Моніторингової місії з прав людини в Україні взяли участь у зустрічі та поділилися своїми напрацюваннями щодо того, як найкраще повідомляти про порушення прав профспілок.

Каспер Едмондс з Департаменту секторальної політики (SECTOR) МОП та Гоча Александрія з Бюро МОП з питань діяльності трудящих (ACTRAV) взяли участь у зустрічі, щоб обмінятися інформацією про порушення прав трудящих на свободу об'єднання, примусову працю та право на безпечне і здорове робоче середовище.

"Війна, окупація та агресія Росії в Україні має величезний негативний вплив на економіку нашої країни, і ми вітаємо можливість на цій зустрічі обговорити проблеми та знайти шляхи їх вирішення", - зазначив Валерій Матов, Голова Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України "Атомпрофспілка".

У секторі сільськогосподарського машинобудування багато компаній були зруйновані, а їхня логістика та збут заблоковані. В енергетичному секторі інфраструктура була цілеспрямовано знищена артилерійським вогнем, бомбардуваннями та безпілотниками, але енергетики змогли відремонтувати підстанції та лінії електропередач, ризикуючи власним життям у надзвичайно складних умовах.

У нафтогазовому секторі компанії першими зазнали руйнувань на початку війни, було спалено багато нафтосховищ і нафтопродуктів. Також було зруйновано двадцять одне нафтохімічне підприємство, що призвело до високого ризику екологічних катастроф.

З п'яти електростанцій першочерговою ціллю був сектор ядерної енергетики, і Чорнобильська АЕС була захоплена, а Запорізька атомна електростанція, найбільша в Європі, була окупована. Повідомляється, що російські війська захопили станцію і жорстоко поводилися з працівниками. З 11 000 працівників, які працювали на станції до війни, на ній залишилося лише 1200.

Вугільна галузь зіткнулася з багатьма труднощами, а в Донецькій і Луганській областях було зруйновано десять шахт. 21 листопада 2022 року близько 2 000 працівників шахт залишалися під землею в умовах обстрілів та перебоїв з електропостачанням. 40% металургійної промисловості України було втрачено, а "Азовсталь" та Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча зруйновані. Авдіївський коксохімічний завод у Донецькій області, де знаходиться найбільший в Європі коксохімічний завод, був оточений російськими військами.

Учасники зобов'язалися продовжувати повідомляти про всі факти міжнародним організаціям, щоб захистити своїх членів на місцях. Глобальний союз IndustriALL та IndustriAll Europe співпрацюватимуть з МОП з метою організації спільного заходу в Києві в найближчі місяці для реалізації узгодженого плану.

На зустрічі також обговорювалося відновлення та реконструкція України на шляху до мирного та процвітаючого майбутнього за допомогою стійкої економіки з потужним виробничим сектором, який колись був основою економіки країни. Було домовлено про спільну роботу над розробкою бачення промислової політики в контексті програми "Справедливий перехід", яка відіграватиме важливу роль в адвокаційній роботі.

Учасники чітко усвідомили, що інвестиції не повинні здійснюватися за рахунок прав працівників. У цьому контексті було обговорено зміни до різних прийнятих та запланованих законів про працю та висловлено занепокоєння. Соціальні умови будуть вимагатися при взаємодії з міжнародними організаціями та органами влади Європейського Союзу в контексті процесу вступу України до ЄС.

"Наша прихильність до наших українських членських організацій буде продовжуватися з сильною конкретною підтримкою з боку нашої сім'ї IndustriAll Europe, оскільки Україна отримала статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. Ми докладемо всіх зусиль, щоб підготувати наші українські членські організації до процесу інтеграції, і, безумовно, соціальні та трудові права залишатимуться нашим пріоритетом", - сказав Люк Тріангл, Генеральний секретар IndustriAll Europe.

"Цією важливою зустріччю ми підтвердили нашу непохитну підтримку нашим українським сестрам і братам. Наші дві організації продовжуватимуть реагувати на потреби наших членських організацій в Україні, мобілізуючи всі наші зусилля та ресурси. Українські профспілки відіграють важливу роль у відновленні своєї країни з життєздатним соціальним та економічним життям, і ми з ними солідарні", заявив Кемаль Озкан, Заступник Генерального секретаря Глобального союзу IndustriALL.

Джерело:

https://www.industriall-union.org/ukrainian-unions-committed-for-peace-and-reconstruction

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ