IMG 20230418 143332 01

Профілактика краще, ніж лікування.

Спіралеподібне зростання цін на житло викликає відчай по всьому Європейському Союзу. Багато хто боїться, що вони стануть надто фінансово обтяженими. Інші стали безхатченками або живуть у неякісних помешканнях. Багато молодих людей не можуть виїхати з дому.

Як покаже майбутній звіт Eurofound про вартість житла в Європі та доступ до нього, особливо незахищеними є орендарі приватного житла: майже половина (46%) кажуть, що їм, можливо, доведеться покинути своє житло протягом наступних трьох місяців, тому що вони більше не можуть собі його дозволити. Приватні орендарі також повідомляють про проблеми з якістю свого житла - такі як низька енергоефективність і брак місця - більшою мірою, ніж власники житла, але також і орендарі соціального житла.

Однак житлові проблеми стосуються не лише приватних орендарів. Власники житла, які мають іпотечні кредити зі змінною відсотковою ставкою, стикаються зі стрімким зростанням відсоткових ставок і, в ширшому сенсі, зі зростанням вартості життя. Про це свідчить, наприклад, досвід Польщі, де попит на послуги Фонду підтримки позичальників, які мають проблеми з виплатами за іпотечними кредитами, різко зріс. Економічний спад поставить під ще більший ризик.

Навіть серед тих, хто володіє житлом без іпотеки, багато хто намагається покрити інші супутні витрати, такі як комунальні платежі. На рисунку показано 16 країн-членів ЄС з найвищими показниками прямого володіння житлом (які варіюються від 38% у Португалії до 95% у Румунії). Багато з цих власників перебувають під загрозою бідності - від 8% у Чехії до 24% в Естонії. Крім того, багато хто не в змозі підтримувати в своїх будинках належну температуру через низьку енергоефективність та фінансову скруту: це стосується щонайменше 15% у Болгарії, Кіпрі, Греції, Литві та Португалії.

Власники житла без іпотеки, яким загрожує бідність, у країнах-членах ЄС з найвищими показниками володіння житлом без іпотеки, 2020 рік

Джерело: Мікродані EU-SILC. *дані за 2019 рік

Порівняно з власниками житла, орендарі соціального житла в середньому нижче оцінюють якість свого житла і більше хвилюються, що можуть бути змушені покинути свої домівки. І вони частіше, ніж орендарі приватного житла, стикаються з труднощами при оплаті комунальних послуг. Однак, порівнюючи людей з подібними доходами, менше соціальних орендарів, ніж приватних, очікують проблем з оплатою комунальних послуг, а це означає, що соціальне житло виступає в ролі своєрідного буфера. Тим не менш, багато хто стикається з труднощами, а пропозиція соціального житла в багатьох країнах-членах ЄС обмежена.

Бездомність зростає

У той час як у деяких країнах кількість бездомних зменшилася (зокрема, у Фінляндії, яка була піонером підходу "житло - перш за все"), в інших країнах проблема загострюється. В Ірландії, наприклад, кількість людей, які перебувають у притулках, неухильно зростає - з 7 991 у травні 2021 року до 11 754 у січні 2023 року, і є ризик подальшого зростання після зняття заборони на виселення, пов'язаної з пандемією. Загалом, згортання заходів з підтримки прожиткового мінімуму становить ризик для тих домогосподарств, які від них залежали.

Житлова підтримка є складною сферою. Підтримка оренди або купівлі житла може призвести до зростання орендної плати та цін на житло в цілому. Іпотечна підтримка непропорційно вигідна тим, хто має вищі доходи і має більше шансів придбати житло, водночас заохочуючи деяких брати борги, які вони не можуть виплатити. Тим часом багато людей, які залежать від оренди житла, залишаються без права на отримання допомоги: ті, хто не має постійної адреси або мешкає у спільному житлі, мігранти та мобільні громадяни, ті, хто не має офіційних контрактів, а також ті, чиї доходи трохи перевищують поріг, за яким вони мають право на отримання допомоги.

Навіть серед тих, хто має право на житлові пільги, деякі не знають про це або не користуються ними з інших причин. Права на соціальне житло також не завжди реалізуються: навіть у країнах-членах ЄС з великим житловим фондом існують черги на отримання житла.

Розширення пропозиції

З іншого боку, збільшення пропозиції якісного житла чинить тиск на орендну плату і ціни в бік зниження. Житло потрібно будувати і ремонтувати, а практику залишення житла вільним слід припинити. Однак покращення пропозиції є довгостроковим рішенням, і цю проблему потрібно вирішувати тут і зараз, причому на різних фронтах одночасно.

Раннє попередження про проблеми з оплатою, щоб можна було вжити заходів для надання індивідуальної підтримки, має фундаментальне значення. Наприклад, Швеція вимагає, щоб про очікуване виселення повідомлялося спеціальній організації, яка зв'язується з домогосподарством і надає підтримку, щоб запобігти такому розвитку подій.

Доступ до процедур врегулювання заборгованості та консультацій щодо боргів також є ключовим для тих, хто бореться з іпотечними платежами або накопичує борги за оренду чи комунальні послуги. В ідеалі, знову ж таки, підтримка має надаватися на ранній стадії, як тільки виникають прострочені платежі.

Профілактика залишається кращою, ніж лікування. Політики повинні забезпечити, щоб домогосподарства не спонукали брати іпотечні кредити, які вони не в змозі погасити. У Бельгії більшість іпотечних ставок є фіксованими, а кредитори зобов'язані фінансувати підтримку боргу, їхні внески залежать від частки прострочених кредитів.

Енергоефективність

Що стосується комунальних платежів, необхідно зробити більше, щоб інвестиції в енергоефективність, які ЄС масово фінансує через Фонд відновлення та стійкості, досягли орендарів і власників житла з низькими доходами. Це захистить домогосподарства від зростання цін, зменшивши їхню залежність від зовнішніх джерел енергії - незалежно від того, чи потребують вони менше енергії, чи виробляють її самостійно.

Житлову підтримку не слід розглядати окремо від інших соціальних виплат та послуг. Загальний соціальний захист, такий як мінімальний дохід, і хороший доступ до таких послуг, як освіта та охорона здоров'я, можуть допомогти підтримати рівень життя тих, хто не має доступу до житлових субсидій, але відчуває тиск високих цін на житло.

Щоб гарантувати доступ до житла, стабільне та незалежне житло має бути надане тим, хто є бездомним або може ним стати. Політика "житло насамперед" є ефективною, але її потрібно розширювати. Близько трьох чвертей країн-членів ЄС мають такі програми, але лише деякі з них здатні прийняти більше 1% бездомних. Багато з них не пропонують житло особам, які відмовляються від послуг, або пропонують спільне проживання, що суперечить основоположним цінностям.

Ситуація з житлом в Європі вимагає швидкого та ефективного впровадження Європейської опори соціальних прав. Очевидно, що права, безпосередньо пов'язані з житлом, відіграють тут вирішальну роль. Так само, як і реалізація прав на доступ до якісних послуг та інших форм соціального захисту - ключ до запобігання та вирішення житлових проблем.

Автор Ганс Дюбуа - менеджер з досліджень у відділі соціальної політики Єврофонду в Дубліні.