260623 01

111-а Міжнародна конференція праці завершилася прийняттям нової рекомендації щодо якісного професійного навчання. Делегати також прийняли резолюції щодо справедливого переходу та охорони праці, а також затвердили звіт про стандарти, програму та бюджет, резолюцію щодо Білорусі.

 

Як ми повідомляли, з 5 по 16 червня 2023 року в Палаці Націй ООН у Женеві проходила 111- Міжнародна конференція праці, в якій взяли участь близько 5 000 делегатів, що представляли уряди, працівників та роботодавців з 187 країн-членів МОП.

У роботі Конференції взяла участь українська делегація.

Новий трудовий стандарт спрямований на підтримку "можливостей для людей різного віку безперервно здобувати навички, перекваліфіковуватися та підвищувати кваліфікацію" в умовах швидкозмінних ринків праці. Він дає чітке визначення учнівства, визначає бажані стандарти для якісного учнівства, включаючи права та захист учнів.

Були прийняті висновки Загального дискусійного комітету щодо справедливого переходу. У них підкреслюється нагальна потреба у просуванні справедливого переходу для досягнення соціальної справедливості, викорінення бідності та підтримки гідної праці. Делегати схвалили Керівні принципи МОП для справедливого переходу до екологічно стійких економік і суспільств як основу для дій і центральний орієнтир для розробки політики.

Делегати прийняли висновки Постійного дискусійного комітету з охорони праці. Прийнята резолюція окреслює шлях до більш інклюзивної, адекватної та ефективної охорони праці для всіх працівників і створює основу для розробки плану дій.

Конференція прийняла резолюцію щодо Білорусі відповідно до статті 33 Статуту МОП. Резолюція спрямована на забезпечення виконання урядом Білорусі рекомендацій Комісії МОП з розслідування, яка вивчала дотримання урядом Білорусі Конвенції 1948 року про свободу асоціації та захист права на організацію (№ 87) і Конвенції 1949 року про право на організацію і ведення колективних переговорів (№ 98).

На пленарному засіданні було затверджено звіт Комітету із застосування стандартів (CAS), який є основним наглядовим органом системи стандартів МОП. KAS розглянув 24 індивідуальні справи країн, пов'язані з дотриманням конвенцій МОП.

Він розглянув Загальне опитування Комітету експертів щодо досягнення гендерної рівності на робочому місці. У своєму Підсумковому документі тристоронні члени Комітету підкреслили нагальну необхідність ліквідації всіх форм дискримінації у сфері праці та занять, гарантування повного та ефективного захисту материнства та забезпечення права працівників із сімейними обов'язками на зайнятість.

Під час Конференції було зареєстровано 13 ратифікацій міжнародних трудових конвенцій, головним чином, нещодавно прийнятої Конвенції про боротьбу з насильством і домаганнями у сфері праці (C190), а також конвенцій, що стосуються охорони праці та безпеки і гігієни праці.

Конференція прийняла Програму і бюджет МОП на 2024-25 роки. У документі та резолюції підтверджено зобов'язання, висловлене всіма тристоронніми учасниками МОП, "боротися з усіма формами дискримінації та ізоляції за будь-якою ознакою на благо всіх", визнаючи при цьому "різні позиції, висловлені з деяких питань".

Шістнадцять глав держав і урядів, а також представники інших органів ООН і багатосторонніх організацій, організацій працівників і роботодавців взяли участь у Саміті високого рівня на тему "Соціальна справедливість для всіх", який проходив 14-15 червня на тему "Світ праці". Учасники обговорили низку питань соціальної справедливості, включаючи пропозицію про створення Глобальної коаліції за соціальну справедливість. Панелі високого рівня розглянули питання нерівності та неформальності, створення рівних можливостей, навчання впродовж життя та розвитку навичок, соціального захисту, а також шляхи розвитку торгівлі, сталого розвитку, прав людини та трудових прав.

12 червня конференція відзначила Всесвітній день боротьби з дитячою працею. У час, коли рівень дитячої праці зростає, Генеральний директор МОП Гілберт Ф. Хунбо закликав міжнародну спільноту підтримати більшу соціальну справедливість і посилити боротьбу з дитячою працею.

Виступаючи на церемонії закриття МКП, Генеральний директор Жільбер Унгбо сказав делегатам: "Ви повинні пишатися тим, чого ви досягли. Ваша відданість мандату МОП, ваші вмілі переговори, ваша обережна дипломатія призвели до прийняття кількох важливих документів на цій Конференції".

"Продовжуючи довгий шлях МОП до виконання свого мандату, ми почули гучну і однозначну підтримку Глобальної коаліції за соціальну справедливість. Глави держав, міністри праці та лідери організацій роботодавців і працівників визнали Глобальну коаліцію своєчасною та необхідною ініціативою. Тепер ми повинні розвивати цей імпульс", - сказав він.

 

Джерело: https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_885512/lang--en/index.htm

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ