4a09a2d trade union teachers romania scaled e1684746421220 1536x864

Новини європейських профспілок працівників громадського обслуговування про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки і протести

 

Румунія: дії профспілок приносять перемоги у сфері охорони здоров’я та соціальної допомоги

Хорватія: працівники міністерства юстиції продовжують боротьбу за зарплату

Чехія: профспілка працівників охорони здоров’я приєдналася до першої серії протестів проти жорсткої економії

Іспанія: страйкарі міністерства юстиції закликають до національних протестів

Фінляндія: суперечка щодо персональних асистентів триває, але в приватних соціальних службах досягнуто згоди

Німеччина: профспілка запустила петицію за рівні права для працівників церкви

Нідерланди: опитування висвітлює проблеми з безпекою серед персоналу, що здійснює догляд

Ірландія: пожежники призупиняють страйк перед початком дій місцевої влади

Великобританія: профспілки проводять акції у секторі відходів для підвищення заробітної плати

Швеція: профспілки ведуть переговори про нову угоду у сфері охорони здоров’я та соціальної допомоги

Румунія: дії профспілок приносять перемоги у сфері охорони здоров’я та соціальної допомоги

Протягом кількох місяців профспілка працівників охорони здоров’я Sanitas вела переговори з урядом та організовувала акції з метою досягнення прогресу в питаннях зайнятості, оплати праці та умов у сфері охорони здоров’я та соціального забезпечення. У травні профспілка готувалася до страйку, а на початку червня члени профспілки вийшли на роботу з профспілковими значками та пов’язками, щоб продемонструвати рівень підтримки вимог профспілки. Наразі уряд пішов на поступки у кількох питаннях, включаючи розблокування 14 тисяч посад у системі охорони здоров’я; схвалення надзвичайної постанови, яка передбачає підвищення всіх базових зарплат для певних груп працівників охорони здоров’я та соціального захисту; усунення нерівності та зміну позиції медсестер у структурі оплати праці; фінансування путівок на відпочинок для всіх працівників системи охорони здоров’я; завершення переговорів щодо нової галузевої колективної угоди в охороні здоров’я; початок переговорів щодо колективної угоди в соціальному захисті, де галузева угода не укладалася вже протягом 15 років. Деякі питання залишаються невирішеними, і профспілка продовжуватиме свою кампанію та страйк.

Хорватія: працівники міністерства юстиції продовжують боротьбу за зарплату

Члени профспілки SDLSN в Міністерстві юстиції продовжують страйк, розпочатий 5 червня. Близько 5 тисяч працівників беруть участь в акції з ключовою вимогою забезпечити підвищення заробітної плати на 400 євро та врегулювання колективних переговорів для працівників судових органів та державної прокуратури. Профспілка зустрілася з Міністром юстиції та адміністрації 19 червня, але жодних домовленостей досягнуто не було, і профспілка все ще чекає на пропозицію від міністерства. Профспілка стверджує, що уряд повинен швидко відреагувати, оскільки це впливає на надання послуг і накопичується відставання у виконанні робіт. Уряд вказує на перспективу зміни заробітної плати в державному секторі в наступному році, але профспілка чітко усвідомлює, що працівники міністерства юстиції потребують дій щодо оплати праці вже зараз.

Чехія: профспілка працівників охорони здоров’я приєдналася до першої серії протестів проти жорсткої економії

Профспілка працівників охорони здоров’я OSZSP приєдналася до першої з серії протестів по всій країні на знак протесту проти урядової програми жорсткої економії. Демонстрація відбулася в місті Страконіце в Південній Чехії і була організована профспілкою металообробників OS KOVO. Наступні акції протесту в червні відбудуться у Зліні, Остраві та Празі. Кампанію підтримує конфедерація CMKOS, оскільки заходи жорсткої економії матимуть значний вплив на все суспільство. Працівникам державної служби загрожує заморожування зарплат цього року і перспектива скорочення на 5% в наступному році.

Іспанія: страйкарі міністерства юстиції закликають до національних протестів

Чотири страйкуючі профспілки міністерства юстиції, в тому числі федерації FSC-CCOO і FeSP-UGT, продовжують тотальний страйк і закликають до протестів по всій країні 29 червня. Вони також закликають членів профспілок лобіювати політичні партії напередодні майбутніх загальних виборів, щоб вимагати від міністерства переговорів з профспілками. Федерації обурені тим, що міністерство веде переговори з асоціацією адвокатів про підвищення заробітної плати для цієї групи працівників, але не для більшості співробітників міністерства, і закликають припинити ці переговори. Профспілки підкреслюють цю нерівність, вказуючи на те, що найбільш високооплачуваним працівникам міністерства пропонується підвищення зарплати на 450 євро на місяць, в той час як більшості взагалі не пропонується ніякого підвищення зарплати.

Фінляндія: суперечка щодо персональних асистентів триває, але в приватних соціальних службах досягнуто згоди

Профспілка JHL заявляє, що може знадобитися подальший страйк після невдалої спроби примирення для врегулювання суперечки щодо нового колективного договору для особистих асистентів. Переговори тривають з січня, а термін дії попереднього колективного договору закінчився в кінці квітня. JHL має намір домогтися гідного підвищення заробітної плати для працівників цього сектору, який характеризується низькою оплатою праці та високою плинністю кадрів. Тим часом, страйк профспілок приватного сектору соціальних послуг – JHL, Tehy, SuPer і Jyty – допоміг домогтися поліпшення пропозиції від роботодавців, і наразі укладено 32-місячну угоду з 1 травня 2023 року по 31 грудня 2025 року. Протягом кожного з трьох років заробітна плата буде підвищуватися щонайменше на 12,7%, а з урахуванням місцевих надбавок загальне підвищення становитиме 14,7%. Також буде виплачено одноразову допомогу в розмірі 470 євро, збільшено надбавки, вжито заходів щодо підвищення добробуту, пов'язаних зі святами, і буде створено робочу групу, яка вивчатиме питання підвищення привабливості сектору для вирішення проблеми нестачі кадрів. Угода охоплює близько 72 тисячі працівників у сфері догляду за людьми похилого віку, людьми з обмеженими можливостями, дітьми та іншими категоріями працівників.

 Німеччина: профспілка запустила петицію за рівні права для працівників церкви

Профспілка ver.di запустила петицію із закликом до уряду забезпечити рівні права для працівників, зайнятих у церковних організаціях. Наразі спеціальні правила застосовуються до найбільших протестантських і католицьких роботодавців, які працевлаштовують близько 1,8 мільйона людей і керують багатьма службами охорони здоров’я та догляду, включаючи лікарні, будинки для людей похилого віку, заклади для інвалідів та молоді, служби екстреної допомоги, дитячі садки тощо. Як зазначає ver.di, вони фінансуються майже виключно за рахунок податкових надходжень і внесків на соціальне страхування. Працівники цих органів мають менший захист від звільнення і менше прав на співучасть у прийнятті рішень. Ver.di також підкреслює, що церковні роботодавці ухиляються від укладення колективних договорів, передають послуги на аутсорсинг і використовують тимчасову роботу і строкові трудові договори без реального обґрунтування.

Нідерланди: опитування висвітлює проблеми з безпекою серед персоналу, що здійснює догляд

Профспілка FNV і телерадіокомпанія RTL Nieuws опублікували опитування, в якому взяли участь близько 2300 працівників сфери догляду за хворими та догляду на дому, яке показує, що робота стає все більш складною і її доводиться виконувати з дедалі меншою кількістю колег. Профспілка стверджує, що це створює загрозу якості догляду, а також безпеці працівників і тих, за ким вони доглядають. FNV стверджує, що в результаті державної політики люди довше отримують догляд вдома, і тому до моменту переїзду в будинок для людей похилого віку вони часто потребують більш складного догляду. Списки очікування на місця в будинках для людей похилого віку зросли з 8 тисяч у 2008 році до майже 22 тисяч у 2022 році. Близько половини респондентів опитування зазначили, що проблема ще більше загострюється через брак персоналу, який часто не має достатньо часу для надання якісного догляду. FNV стверджує, що краща оплата праці допоможе вирішити проблему нестачі персоналу, а також необхідна додаткова підготовка, щоб впоратися зі специфічними потребами в догляді, такими як деменція. 

Ірландія: пожежники призупиняють страйк перед початком дій місцевої влади

Члени SIPTU, які працюють у пожежній охороні, призупинили свій страйк після втручання Трудового суду, який вирішив, що є підстави для повноцінного слухання спору. Засідання має відбутися 26 червня. Профспілка очікує жорстких дискусій і заявляє, що її члени не погодяться ні на що інше, окрім угоди, яка гарантуватиме функціонування цієї життєво важливої служби швидкої допомоги в майбутньому. Тим часом, Fórsa подала офіційне повідомлення про початок страйку у зв’язку з відмовою керівництва місцевої влади запровадити систему оцінки роботи. Дії, що не є страйком, розпочнуться 21 червня і будуть посилені наступного дня. Fórsa каже, що відмова керівництва від переговорів або навіть примирення з використанням державного механізму вирішення спорів є «явним порушенням чинної угоди про державну службу, спрямованої на забезпечення виробничого миру».

Великобританія: профспілки проводять акції у секторі відходів для підвищення заробітної плати

Профспілки, які об’єднують працівників сектору переробки відходів, проводять кампанії як з місцевими радами, так і з приватними підрядниками, щоб домогтися від роботодавців підвищення заробітної плати. Завдяки діям членів профспілок у Велвіні та Хетфілді вдалося домогтися підвищення заробітної плати на 13,5%, коли роботодавець, приватний підрядник Urbaser, погодився підвищити свою початкову пропозицію на 8%. Тим часом тривають інші спори, один з найтриваліших – на північному заході, де члени профспілки з травня ведуть боротьбу з Камберлендською міською радою. У Селбі в Північному Йоркширі члени профспілки Unite також виступають проти компанії Urbaser і проголосували за кількаденний страйк, який розпочнеться наприкінці червня і триватиме в серпні, рішуче намагаючись отримати від компанії покращену пропозицію щодо заробітної плати. Члени профспілки GMB також беруть участь в акції: члени районної ради Блабі в Лестерширі проголосували за страйк, який також має розпочатися наприкінці червня і продовжитися на початку липня. Тим часом члени профспілки, які працюють на приватного підрядника Serco, що працює на раду Сендвелла в Мідлендсі, страйкують вже третій тиждень.

Швеція: профспілки ведуть переговори про нову угоду у сфері охорони здоров’я та соціальної допомоги

Профспілки Kommunal і Vårdförbundet уклали 29-місячну угоду, яка охоплює сферу охорони здоров’я і соціальної допомоги з 1 травня 2023 року по 30 вересня 2025 року. Kommunal повідомляє, що сума підвищення для штатних працівників з 1 травня 2023 року становить 1138 шведських крон (97 євро), а з 1 травня 2024 року – 1049 шведських крон (90 євро). Нова мінімальна заробітна плата з 1 жовтня 2023 року становитиме 22203 шведські крони (1900 євро) та 24456 шведських крон (2090 євро) для осіб з повною загальною середньою освітою. Відповідні показники на 2024 рік становитимуть 23252 шведські крони (1990 євро) та 25505 шведських крон (2180 євро).  Для Vårdförbundet основні елементи включають: підвищення заробітної плати в перший рік на 4,1% і 3,5% протягом решти періоду дії контракту; запровадження гнучкої пенсії, що означає, що кожен, на кого поширюється дія угоди, отримає додаткові 1,3% надбавки до пенсії з 2024 року; положення про щоденний відпочинок будуть обговорюватися в робочій групі восени 2023 року.

\

EPSU Collective Bargaining Newsletter June 2023 No 13