Тернопіль 5927 300623

Європа повинна відмовитися від повернення до жорсткої економії і підтримати працівників, які сприяють соціальному добробуту.

Від медичних працівників, вихователів, вчителів і поліцейських до транспортників, державних службовців, енергетиків і багатьох інших - цей День державної служби Організації Об'єднаних Націй є цінним моментом для визнання вирішальної ролі державних службовців у створенні процвітаючих громад. Проте, незважаючи на нескінченну хвилю криз, кожна з яких вважається "безпрецедентною", нам необхідно переосмислити рішення, які створили світ, в якому ми опинилися. Це світ, де багато працівників борються за надання якісних громадських послуг, які є основою інклюзивних суспільств - тих, що ставлять на чільне місце благополуччя всіх, а не окремих людей.

Минулого місяця в Європейському парламенті відбулася знакова конференція "За межами зростання". Як європейські профспілкові федерації, що представляють працівників громадського обслуговування по всій Європі, ми вважаємо, що ця концепція - вихід "за межі зростання" до добробуту в межах планетарних кордонів - може стати ключем до іншої Європи.

Багато з тих, хто виступав на конференції, підкреслювали роль "універсальних базових послуг" в основі альтернативи - відходу від комерціалізації державних послуг і комерціалізації всіх аспектів життя, відновлення демократичного громадського контролю і створення економіки, орієнтованої на дотримання прав людини, яка працює на благо людей і всієї планети. Зважаючи на те, що через рік відбудуться вибори до Європейського парламенту, політичним партіям варто взяти на озброєння ці концепції і вимагати, щоб наступні робочі програми Європейської Комісії базувалися на цій перспективі.

Різкий контраст

Це різко контрастує з політикою, яку проводили уряди та Єврокомісія до пандемії. Комісія запровадила скоординовані заходи жорсткої економії, що погіршило ситуацію, оскільки державні інвестиції та фінансування були скорочені. Пандемія змінила ситуацію, і Європейський Союз та його держави-члени продемонстрували владу замість колективних дій задля спільного блага та добре фінансованих держав загального добробуту та державних послуг. Криза підкреслила, наскільки суспільство залежить від громадських послуг. Працівники державних служб стали видимими, а послуги, що становлять суспільний інтерес, довели, наскільки вони є критично важливими для суспільства.

Більше того, Covid-19 ще раз довів, що державне фінансування необхідне для підтримки транспорту, освіти, охорони здоров'я та соціальної допомоги, а також для забезпечення їхньої найвищої якості. Від цього виграємо всі ми як користувачі громадських послуг. Протягом усієї пандемії працівники громадських служб перебували на передовій, ризикуючи своїм здоров'ям і добробутом, щоб забезпечити безпеку і турботу про наші громади. Медичні та соціальні працівники працювали не покладаючи рук, підтримуючи найбільш вразливі верстви населення, незважаючи на нестачу персоналу та ресурсів.

Вчителі адаптували свої методи викладання, щоб продовжувати надавати якісну освіту в найскладніших умовах і дати можливість усім учням отримати користь, щоб ніхто не залишився поза увагою. Транспортники підтримували необхідну мобільність, поліція забезпечувала громадську безпеку, а європейські державні службовці старанно працювали, щоб підтримувати роботу урядових служб. Енергетики забезпечували енергією наші домівки і підприємства, забезпечуючи наш цифровий зв'язок. Вони продемонстрували непохитну відданість справі і заслуговують на нашу глибоку повагу та підтримку.

Сувора економія повертається

Але сувора економія, схоже, повертається. Останні показники Євростату свідчать про те, що ЄС входить у технічну рецесію з негативним зростанням протягом двох кварталів на тлі скорочення державних видатків.

Вкрай важливо винести уроки з минулих помилок. Проте нові правила економічного управління, запропоновані Єврокомісією, якщо вони почнуть діяти, означатимуть, за даними Європейської конфедерації профспілок, скорочення річних бюджетів 14 країн-членів на суму понад 45 мільярдів євро. За словами ЄКП, цих коштів вистачило б на фінансування мільйона медсестер або 1,5 мільйона вчителів, дефіцит серед яких має серйозні наслідки для якості медичної допомоги та освіти.

Через таку політику жорсткої економії в минулому наші члени бачили, як їхні зарплати були заморожені - в деяких випадках більш ніж на десять років - і наслідки цього досі відчуваються. Зараз ці працівники потерпають від наслідків кризи вартості життя, що унеможливлює для багатьох з них - наприклад, для працівників, які займаються доглядом за дітьми, більшість з яких - жінки, - звести кінці з кінцями. Це пояснює численні страйки, такі як страйк румунських вчителів протягом останніх тижнів, а також дії працівників охорони здоров'я та догляду і працівників громадського транспорту по всій Європі.

Усі вони виступають проти нової політики жорсткої економії та її наслідків: вони потребують гідної заробітної плати, щоб відповідати зростаючим витратам. Проте уряди 11 країн ЄС розкритикували навіть скромні пропозиції Єврокомісії щодо реформ, вимагаючи більш рішучих цілей зі скорочення державного боргу. Наші федерації погоджуються, що це не шлях вперед.

Ця політика жорсткої економії вже мала негативні наслідки для працівників, включаючи неадекватну заробітну плату та скорочення робочої сили, а також згубний вплив на якість послуг. Вона поєднується з невпинним прагненням підштовхнути громадські послуги - які слід розглядати як суспільні блага - до комерціалізації, що в деяких випадках призводить до їхньої приватизації. "Лібералізація" ЄС у сфері електроенергетики та залізничного транспорту дає зворотні результати, оскільки компанії не можуть забезпечити виконання основних вимог щодо надання суспільних послуг.

Зміна парадигми

Замість повернення до провальної неоліберальної політики та жорсткої економії, ідея "поза межами зростання" являє собою зміну парадигми економічного мислення. Вона виходить за рамки вузького фокусу на економічних показниках, таких як валовий внутрішній продукт, і натомість наголошує на добробуті суспільства, розглядаючи його цілісно.

День державної служби був заснований ООН, щоб відзначити працівників, які присвячують своє життя служінню суспільству. Внесок наших членів виходить за рамки зростання: вони забезпечують безперебійне функціонування нашого суспільства, сприяють соціальній згуртованості та надають основні послуги всім громадянам. Наші члени дають можливість усім реалізовувати свої права людини, включаючи право на мобільність, освіту, безпечні громади та догляд.

Прийнявши перспективу "за межами зростання", ЄС може відстоювати політику, яка цінує роботу державних службовців і сприяє сталому майбутньому. Наші федерації підтримують масштабні державні інвестиції, спрямовані на підвищення статусу громадських послуг, втілення цього майбутнього та забезпечення справедливого переходу. Проте, якщо ЄС не відмовиться від жорсткої економії та маркетизації, він може забути про необхідні державні інвестиції в "зелену" та цифрову інфраструктуру.

Інвестиції в працівників - це інвестиції в добробут громад. ЄС повинен відстоювати політику, яка сприяє справедливій заробітній платі, гідним умовам праці та кваліфікованій робочій силі. Державне фінансування має бути підпорядковане соціальним умовам і не витрачатися на ухиляння від сплати податків, експлуатацію нашого довкілля чи порушення прав трудящих.

Власність має значення

Як члени глобального профспілкового руху, ми підтримуємо декларацію Сантьяго "Наше майбутнє - суспільне". Вона закликає до загального доступу до рівноправних, гендерно-трансформативних і високоякісних громадських послуг як основи чесного і справедливого суспільства. Право власності на ресурси та послуги має значення: те, що є необхідним для гідного життя, має бути поза приватним контролем. Внутрішній ринок ЄС є повноцінним, і немає необхідності відкривати нові сектори. До такого ж висновку дійшли і учасники дискусійних панелей в рамках Конференції про майбутнє Європи.

Оскільки ЄС стикається з рецесією, давайте вчитися на минулих помилках і ставити в пріоритет добробут державних службовців: інвестуючи в працівників, цінуючи їхній внесок, забезпечуючи привабливість роботи на державній службі і відстоюючи справедливу і стійку державну політику, ЄС може стати лідером у побудові справедливого і рівноправного суспільства. Виклики, з якими зіткнулися ці працівники під час пандемії та кризи вартості життя, повинні слугувати закликом до змін. Перспектива "за межами зростання" - з вимогами руху "Наше майбутнє - суспільство" в основі - прокладає шлях вперед.

Лівія Спера

Лівія Спера - генеральний секретар ETF, Європейської федерації транспортників.

Сьюзан Флокен

Сьюзан Флокен - генеральний секретар ETUCE, Європейського комітету профспілок освіти.

Ян Віллем Ґаудріаан

Ян Віллем Ґаудріаан є генеральним секретарем Європейської федерації профспілок державних службовців (EPSU) з 2014 року.

Найджел Денніс

Найджел Денніс - голова офісу Єврокопу, Європейської конфедерації поліцейських профспілок.