eaafd6a065b307320fb828b94 010923 

 

Швейцарія: профспілка мобілізується на національну демонстрацію з питань оплати праці

Угорщина: конфедерації виступили зі спільним закликом ліквідувати загрозу відрахуванню внесків

Молдова: ЄФПГО підтримує ключові вимоги співробітників МВС

Іспанія: угоди про оплату праці для закордонного та ветеринарного персоналу

Австрія: альянс профспілок державного сектору охорони здоров’я висунув ключові вимоги

Великобританія: профспілка проводить національне голосування з питань оплати праці на тлі місцевих страйків

Ірландія: працівники охорони здоров’я готові до дій, а пожежники призупинили страйк

Фінляндія: посередництво щодо колективного договору для персональних асистентів продовжиться

Туреччина: справа зарплат в державному секторі передана до арбітражу

Франція: європейські федерації підтримують профспілку на захист активістів

Нідерланди: 14,3% підвищення заробітної плати для декретних працівників

Німеччина: профспілка вітає підвищення мінімальної заробітної плати працівників сфери догляду

Норвегія: профспілки ведуть переговори про спеціальні вікові обмеження для важкої роботи

Швейцарія: профспілка мобілізується на національну демонстрацію з питань оплати праці

Профспілка vpod/ssp зайнята формуванням підтримки національної демонстрації в Берні 16 вересня, ключовою вимогою якої є підвищення заробітної плати на 5%. Профспілка звертає увагу на нещодавні дані про зростання цін, зокрема, на енергоносії, в той час як середня реальна заробітна плата падає вже три роки поспіль – вперше за останні 70 років. Дані також показують, що низькооплачувані працівники опинилися в найгіршому становищі, причому більшість у цій групі становлять жінки. Vpod/ssp зазначає, що не тільки великі роботодавці приватного сектору отримують великі прибутки, але й державні органи влади також мають кошти для покриття підвищення заробітної плати своїм працівникам, зафіксувавши профіцит у розмірі 2,7 млрд. швейцарських франків (2,8 млрд. євро) у 2021 році та 3,5 млрд. швейцарських франків (3,7 млрд. євро) у 2022 році.

Угорщина: конфедерації виступили зі спільним закликом ліквідувати загрозу відрахуванню внесків

ЄФПГО та ЄКП звернулися до прем’єр-міністра Віктора Орбана з листом, в якому висловили протест проти законопроекту, який підриває право профспілок працівників державного сектору збирати членські внески шляхом відмітки в трудовій книжці. Законопроект спрямований на зменшення адміністративного тягаря держави, але очевидно, що він створить серйозні проблеми для профспілок і збільшить їхнє власне адміністрування, оскільки вони візьмуть на себе завдання збирати членські внески. Конфедерація працівників державного сектору SZEF разом з чотирма іншими національними конфедераціями підтримують заклик ЄКП та ЄФПГО відкликати ці пропозиції та провести переговори в Національній раді з узгодження інтересів на державній службі.

Молдова: ЄФПГО підтримує ключові вимоги співробітників МВС

Федерація профспілок SINDLEX протягом трьох років веде переговори, намагаючись домогтися покращення умов оплати праці для низки професій у міністерстві внутрішніх справ, включаючи поліцейських, працівників в’язниць, працівників служби з надзвичайних ситуацій та пожежників. Профспілка вимагає оплати праці, яка б відповідала обов’язкам і компетенції таких працівників. Вона також хоче, щоб уряд скасував мораторій на прийом на роботу і вирішив проблему серйозної нестачі кадрів, яка призвела до тиску на співробітників, що залишилися, і високого рівня понаднормових робіт, які часто залишаються неоплачуваними. ЄФПГО надіслала листа прем‘єр-міністру на підтримку вимог профспілок.

Іспанія: угоди про оплату праці для закордонного та ветеринарного персоналу

Федерації FSC-CCOO і UGT-SP підтвердили, що працівники посольств та інших закордонних представництв отримають підвищення заробітної плати на 2,5% з 1 січня 2023 року відповідно до основної рамкової угоди, яка охоплює державне управління. Вони також отримали гарантію провести переговори про новий перегляд заробітної плати пізніше цього року, якщо підвищення відбудеться для інших працівників державного управління. Обидві профспілки підтвердили чинність угоди 1990 року і вимогу забезпечити щорічний перегляд заробітної плати, яка зобов’язує адміністрацію вести переговори про періодичне підвищення заробітної плати з урахуванням коливань обмінного курсу валют і місцевої інфляції. UGT-SP разом з FSS-CCOO також уклали нову трирічну угоду, яка охоплює близько 35 тисяч ветеринарних працівників, з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2025 року. Заробітна плата зросте на 4,5%, 3,5% та 3% у 2023, 2024 та 2025 роках, з можливістю перегляду, якщо інфляція за три роки перевищить 11%. Угода також передбачає покращення нічних надбавок, відпускних, виплат за пробіг, щорічних та спеціальних відпусток і кар’єрного зростання.

Австрія: альянс профспілок державного сектору охорони здоров’я висунув ключові вимоги

GÖD та профспілки створили загальнонаціональний альянс за громадську охорону здоров’я, закликаючи федеральний уряд діяти швидко і рішуче, щоб запобігти вигоранню системи громадської охорони здоров’я і, перш за все, вирішити проблему дефіциту кваліфікованих працівників у всіх професійних групах. Профспілки оцінюють загальний дефіцит близько 26 тисяч працівників, зайнятих повний робочий день. Їхні основні вимоги включають: адаптацію послуг до кількості працівників шляхом створення надійних реєстрів для зменшення ризику перевтоми; застосування звільнення від сплати податків з 32-ї години робочого тижня як короткострокового заходу для збільшення винагороди за понаднормову роботу, доки не буде найнято новий персонал; набір і подальше працевлаштування більшої кількості стажерів із забезпеченням адекватного фінансування їхньої заробітної плати та навчання; зміну жорстких трудових норм для забезпечення охоплення всіх працівників і проведення переговорів про поступове скорочення робочого часу з 40 до 37,5, а потім до 35 годин на тиждень. Обидві профспілки заявили, що готові боротися за свої вимоги і запитають своїх членів, чи готові вони до протестів і страйків восени, якщо федеральний уряд не візьме на себе серйозних зобов’язань вести переговори.

Великобританія: профспілка проводить національне голосування з питань оплати праці на тлі місцевих страйків

PCS, головна профспілка в центральному уряді, проводить голосування своїх членів з рекомендацією призупинити поточну кампанію страйків до завершення локальних переговорів про оплату праці. Профспілка задоволена результатами цілеспрямованого страйку, який розпочався минулого року і приніс неконсолідовану виплату прожиткового мінімуму у розмірі 1500 фунтів стерлінгів, а також поступку з боку уряду щодо того, що основний показник заробітної плати на 2023-2024 роки становитиме 4,5% з додатковими 0,5% для найнижче оплачуваних працівників, що більш ніж удвічі перевищує початково запланований показник у 2%. Однак PCS хоче переконатися, що всі установи та відомства отримають вигоду, і подальші локальні дії, як у Пенсійному регуляторі, де страйки можуть відбутися з 5 вересня, можливі там, де місцеве керівництво відмовляється погоджуватися з цими цифрами.

Ірландія: працівники охорони здоров’я готові до дій, а пожежники призупинили страйк

Члени Fórsa, які представляють вісім професій у сфері охорони здоров’я та соціальної допомоги, мають намір розпочати страйк з 11 вересня, сперечаючись щодо перегляду кар’єрного шляху. Понад 90% проголосували за страйк, що свідчить про рівень розчарування переговорами, які розпочалися у 2018 році. Працівники працюють як у державному, так і в некомерційному секторах і вимагають проведення обіцяного перегляду кар’єри, змістовних дискусій щодо клінічних спеціалізацій, передової практики та управлінських ролей. Профспілка стверджує, що прогрес у цих питаннях є важливим фактором у вирішенні проблеми зростаючої кількості вакансій у різних професіях. Тим часом, профспілка SIPTU вирішила призупинити страйк збережених пожежників, поки її члени розглядають та голосують за покращену пропозицію від роботодавців. Якщо угоду буде ухвалено, офіцери станцій матимуть гарантований мінімальний заробіток від 27400 до 31730 євро, тоді як нові співробітники починатимуть з гарантованого мінімального заробітку понад 18000 євро і отримуватимуть надбавки до нього швидше, ніж зараз. Гарантований заробіток для пожежників з більш ніж восьмирічним стажем служби становитиме понад 21500 євро. Угода також містить положення, що стосуються заповнення просунутих посад і найму 400 новобранців, а її зміст переглядатиметься кожні шість місяців, щоб гарантувати, що механізми набору залишаються на належному рівні, а політика буде впроваджуватися вчасно.

Фінляндія: посередництво щодо колективного договору для персональних асистентів продовжиться

Профспілка JHL повідомляє, що наступні спроби вирішити суперечку щодо нового колективного договору для персональних асистентів відбудуться в офісі Національного примирителя 28 серпня. Переговори розпочалися в січні, а навесні профспілка організувала страйк, але в червні переговори були перервані, так і не знайшовши рішення. Оплата праці є ключовою проблемою, оскільки JHL стверджує, що особливості роботи персональних помічників не були достатньою мірою враховані в переговорах і що необхідні конкретні заходи для підвищення привабливості персональної допомоги та доступу до праці в секторі, який страждає від дефіциту робочої сили.

Туреччина: справа зарплат в державному секторі передана до арбітражу

Конфедерація працівників громадського обслуговування KESK стверджує, що переговори щодо оплати та умов праці в державному секторі, які відбулися цього місяця, не принесли жодних суттєвих покращень. З центрального питання оплати праці не було досягнуто жодної згоди, і це питання зараз перебуває на розгляді в арбітражному суді. Тим часом, конфедерація заявляє, що багато вимог профспілок не були задоволені: не було запропоновано жодних заходів щодо боротьби з нестабільною зайнятістю, протидії домаганням і дискримінації, жодних заходів щодо більш справедливого оподаткування і нічого для поліпшення пенсійного забезпечення. Тим часом, профспілка місцевого самоврядування Genel-İş підписала зі Стамбульським муніципалітетом новий колективний договір, який охоплює 6100 працівників і передбачає скорочення тижневого робочого дня з 45 до 40 годин. Зарплати підвищуються від 70% до 130%, а також передбачені нові соціальні пільги та бонуси.

Франція: європейські федерації підтримують профспілку на захист активістів

Європейські федерації профспілок, ЄФПГО та IndustriAll Europe, звернулися до французького уряду з листом, в якому рішуче засудили переслідування лідерів та активістів енергетичної профспілки FNME-CGT. Федерації стверджують, що судові позови є політично мотивованими, з метою придушення опозиції профспілок до урядової політики. 6 вересня Себастьяна Менеспльє, генерального секретаря FNME-CGT, викликають до жандармерії в Монморансі у зв’язку з протестами енергетиків проти нещодавньої пенсійної реформи. Як стверджують ЄФПГО та IndustriAll Europe, ці дії були підтримані об’єднаним фронтом профспілок та широкою групою інших організацій, а представники обох федерацій приєдналися до однієї з численних демонстрацій 1 травня в Парижі.  У листі також висловлюється серйозне занепокоєння з приводу переслідування урядом екологічних і правозахисних організацій та запровадження законодавства, яке спрямоване на запобігання захопленню робочих місць, а також може дозволити застосування сили для запобігання страйковим пікетам.

Нідерланди: 14,3% підвищення заробітної плати для декретних працівників

Профспілка FNV готується до переговорів щодо працівників пологових будинків, які мають розпочатися наприкінці вересня. Профспілка стурбована тим, що заробітна плата в пологових будинках була найнижчою в секторі охорони здоров’я протягом багатьох років, і підвищення зарплати має важливе значення для залучення більшої кількості працівників, щоб вирішити проблему нестачі персоналу. FNV прагне до основного підвищення на 14,3%, виходячи з рівня інфляції у жовтні 2022 року. Профспілка стверджує, що оплата праці медсестер у пологових будинках була розмита інфляцією, оскільки у 2022 році заробітна плата зросла лише на 3%, а у 2021 році взагалі не підвищувалася. Профспілка очікує на нові дослідження, які незабаром будуть опубліковані, і які, ймовірно, покажуть, що оплата праці медсестер у пологових будинках є несправедливою порівняно з динамікою заробітної плати в порівнянних професіях. Інші вимоги на переговорах стосуватимуться чергування за викликом, необхідності кращої винагороди за чергування та кращої організації. FNV також висуне пропозиції щодо покращення балансу між роботою та особистим життям, що, на її думку, допоможе зменшити високий рівень прогулів.

Німеччина: профспілка вітає підвищення мінімальної заробітної плати працівників сфери догляду

Профспілка ver.di привітала рекомендацію Комісії з догляду щодо підвищення мінімальної заробітної плати працівників довгострокового догляду, але профспілка також закликає вжити додаткових заходів для забезпечення гідної оплати праці в цьому секторі, зокрема, провести переговори щодо укладення всеосяжних колективних договорів, що є необхідною умовою для подолання серйозного дефіциту кадрів. Три годинні тарифні ставки (кваліфіковані, з річною підготовкою та напів- і некваліфіковані) зростуть на 6,8%-9,5% у травні 2024 року, а потім на 3,9%-5,1% у травні 2025 року. Таким чином, з травня 2025 року кваліфіковані працівники зароблятимуть щонайменше 20,50 євро на годину, працівники з річною підготовкою – 17,35 євро, а некваліфіковані та напівкваліфіковані асистенти – 16,10 євро. При 39-годинному робочому тижні місячна заробітна плата брутто становитиме 3476 євро, 2942 євро або 2730 євро. На відміну від цього, національна мінімальна заробітна плата наразі становить 12 євро на годину, вона зросте до 12,41 євро в січні 2024 року, а потім до 12,82 євро в січні 2025 року.

Норвегія: профспілки ведуть переговори про спеціальні вікові обмеження для важкої роботи

LО та інші конфедерації домовилися про спеціальні вікові обмеження та надбавки до пенсії для працівників державного сектору, які виконують складну та важку роботу. Коли у 2018 році велися переговори про нову пенсію для державних службовців, було зрозуміло, що для понад 200 тисяч осіб з особливими віковими обмеженнями необхідно узгодити окремі пенсійні рішення. Після двох невдалих переговорів переговори відновилися 30 травня цього року, а 25 серпня було досягнуто домовленості. Нова модель означатиме, що при повному заробітку спеціальна вікова надбавка у розмірі 5,8% застосовуватиметься до тих, кому виповнилося 65 років, 6,5% – до тих, кому виповнилося 63 роки, і 7,7% – до тих, кому виповнилося 60 років. В майбутньому будуть проведені переговори щодо того, на які професії поширюється спеціальна вікова надбавка.

 Серпень 2023 року, № 17

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ