IMG 20230915 094459

Урсула фон дер Ляєн дала найсильніший сигнал про те, що вона передбачає розширення Європейського Союзу за рахунок України та інших країн.

У своїй вчорашній промові про стан справ у Європарламенті президент Єврокомісії закликала ЄС підготуватися до "європейського дня привітання" в найближчому майбутньому, можливо, без проходження через болісний процес зміни договорів.

Наш аналіз цієї промови показує, наскільки радикально змінилася позиція ЄС щодо розширення з початком війни в Україні. Те, що колись виглядало як далека перспектива для таких країн, як Грузія і Косово, тепер виглядає набагато конкретніше і ближче. І те, що колись звучало як вивчена доброзичливість до країн, що вступають до ЄС, перетворилося на політику, яка розглядає розширення на схід як однаково вигідне для існуючих країн ЄС.

Іспанський уряд, тим часом, наполягає на іншому типі розширення, закликаючи до визнання баскської, каталонської та галісійської мов офіційними мовами Європейського Союзу. Але коли ми проаналізували складний процес внесення нових офіційних мов до книг, ми не знайшли нічого, що могло б заохотити носіїв цих мов до того, що їхні мови будуть додані до існуючих 24-х найближчим часом. Насправді, цей крок, схоже, більше зумовлений внутрішньополітичним тиском, аніж надією на зміни в Брюсселі.

Для батьків ключовою загадкою часто є питання, чи давати дітям допомогу. Дослідження показали, що регулярне отримання грошей у дитинстві робить нас кращими заощадниками, коли ми виростаємо - але лише за певних умов. Гроші повинні супроводжуватися порадами, як їх витрачати, а батьки повинні стежити за тим, що ми з ними робимо. Таким чином, ми отримуємо цінні уроки на майбутнє, навіть на помилках, які ми робимо, наприклад, витрачаючи всі наші гроші на те, про що ми потім шкодуємо.

У тваринному світі ворони широко відомі як майстри вчитися на своїх помилках. Ми всі бачили відео, де найрозумніші птахи світу методом спроб і помилок дізнаються, як діставати їжу з важкодоступних місць. Ця добірка досліджень хитромудрих корвидів показує, наскільки їхня репутація розумних птахів є заслуженою, а наскільки вона є наслідком того, що ми антропоморфізували їхні витівки.

Зараз важко пригадати світ, коли стандартним підходом до роботи в офісі була тривала поїздка на роботу в годину пік, щоранку, п'ять днів на тиждень. У постпандемічному світі робота з дому частково або постійно стала звичкою для величезної кількості з нас. Мине певний час, перш ніж ми зрозуміємо довгострокові екологічні наслідки цієї зміни, але, як пише цей дослідник, перспективи позитивних змін є великими - від економії енергії завдяки відмові від електропостачання масивних будівель до довшого терміну служби доріг, які більше не будуть переповнені приміським транспортом, майбутнє виглядає яскравим і зеленим.

Ця новина про можливість змін вітається після літа, сповненого тривожних погодних явищ в Європі. Те, що почалося зі спустошливих лісових пожеж і смертельних температур, завершилося жахливою раптовою повінню в Греції, де минулого тижня за один день випала півторарічна норма опадів. Зливові паводки настільки небезпечні, тому що їх важко передбачити, і вони відбуваються раптово, а не поступово. Дані за 150 років показують, що Середземноморський регіон знаходиться в зоні підвищеного ризику.

Нарешті, цього тижня ми пропонуємо вам нову міні-серію подкастів, присвячену 30-річчю угод в Осло, результату таємних переговорів між Організацією визволення Палестини та ізраїльським урядом, які були сприйняті як перший крок на шляху до остаточного вирішення конфлікту за принципом "двох держав". Звичайно, це далеко не те, що сталося, але переговори залишаються важливим поворотним моментом, про що ви дізнаєтеся, налаштувавшись на щотижневик The Conversation Weekly.

Виступ Урсули фон дер Ляєн про стан справ в ЄС перетворив розпливчасті розмови про тісніші економічні зв'язки на бачення прийняття України та інших країн-членів до ЄС.

Лора Гуд,

старший редактор з питань політики, помічник редактора, The Conversation UK