MicrosoftTeams image 2

Як ми повідомляли, більшість делегатів 155-го щорічного конгресу Британського конгресу тред-юніонів, що проходив у Ліверпулі 10-13 вересня 2023 року, підтримали Резолюцію про солідарність з Україною з надання їй фінансової та практичної допомоги.

 

У резолюції «Солідарність з Україною» закликається до беззаперечного засудження незаконного, агресивного вторгнення Росії в Україну.

Резолюцію внесла профспілка GMB, її підтримали профспілка машиністів поїздів та національна профспілка шахтарів.

У резолюції також підтримується «негайне виведення російських військ з усіх українських територій, окупованих з 2014 року» і «мирне завершення конфлікту, яке забезпечить територіальну цілісність України та підтримку і самовизначення українського народу».

Виступаючи під час обговорення резолюції генеральний секретар профспілки громадських та комерційних служб Марк Сервотка заявив про «беззаперечну підтримку тих, хто зараз страждає від окупації внаслідок жорстокого російського вторгнення. Було б великою помилкою не висловити солідарність народу України. Ми з українським народом і за те, щоб Росія пішла геть, і тільки народ України може вирішувати, яким буде результат».

Президент профспілки GMB зазначив “Наша солідарність не повинна знати кордонів», а профспілка Unite підтримавши резолюцію заявила, що «війни ніколи не відповідають інтересам трудящих».

Голова ФПУ звернувся до делегатів Конгресу БКТ із закликом підтримати Україну. Їхній заклик почуто.

 

Повний текст документу:

"Конгрес беззаперечно засуджує незаконне, агресивне вторгнення Росії в Україну і звертає увагу на наступне:

1. Системні репресії проти вільних профспілок за правління Путіна і Лукашенка, а також їх придушення на окупованих територіях України з 2014 року.

2. Звернення українських профспілок стосовно моральної та матеріальної допомоги, в тому числі щодо засобів самооборони України.

3. Те, що під час війни найбільше страждає робітничий клас, і що робітничий рух повинен робити все можливе для запобігання конфлікту, однак це не завжди можливо.

4. Горду історію солідарності БКТ з жертвами фашистської, імперіалістичної агресії, включаючи підтримку надання зброї Іспанській Республіці. Як профспілковці, ми за своєю суттю є антиімперіалістичними, і наша робота полягає в тому, щоб боротися з імперіалізмом і тиранією за кожної нагоди. Ми усвідомлюємо, що перемога Путіна в Україні стала б успіхом реакційної авторитарної політики в усьому світі.

5. Жахливу людську та екологічну ціну конфлікту в Україні. Мільйони людей були змушені покинути свої домівки і втекти, в той час як чимало людей втратило життя.

6. Російську програму етнічних чисток.

7. Що профспілки по всій Україні продемонстрували справжню солідарність і підтримку, пропонуючи притулок і їжу біженцям. ASLEF тісно співпрацює з українськими профспілками залізничників і бачить величезну роботу, яку вони проводять для підтримки працівників у часи цього конфлікту.

Конгрес підтверджує:

a) Свою підтримку громадянським і трудовим правам у Росії та Білорусі та негайного звільнення ув’язнених профспілкових активістів.

б) Своє переконання, що не може бути справедливого і тривалого миру, поки російська держава продовжує заперечувати суверенітет України.

c) Солідарність з українським народом, в тому числі з біженцями, яким уряд Великобританії затримує надання притулку або відмовляє в ньому.

d) Що в центрі відбудови України повинні бути трудові та профспілкові цінності.

Конгрес підтримує:

i. Негайне виведення російських військ з усіх українських територій, окупованих з 2014 року.

ii. Заклики українських профспілок до Великобританії надати фінансову та практичну допомогу Україні.

ііі. Мирне завершення конфлікту, яке забезпечить територіальну цілісність України та підтримку і самовизначення українського народу.

iv. Повне відновлення трудових прав в Україні та соціально справедливі програми реконструкції та розвитку, які передбачають колективні переговори та відмову від дерегуляції та приватизації.

v. Конгрес схвалює роботу БКТ та сприяння членським організаціям у співпраці з основними українськими профспілковими центрами (ФПУ та КВПУ), а також визнає Кампанію солідарності з Україною.

У зв’язку з цим Конгрес доручає Генеральній раді:

1. Висловити солідарність усім українським профспілковцям, які щодня борються за права трудящих і проти імперіалізму.

2. Взаємодіяти з українськими профспілками з обох профспілкових об’єднань, а також і з широким колом членів профспілок та ідей.

3. Бути разом з українцями у Великобританії та підтримувати їх усіма доступними засобами, доки вони не зможуть безпечно повернутися додому".

 

Переклад - 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ