240124 01 2024 09

Те, що росії бракує засобів для реалізації свого неоімперського бачення, не завадить їй йти до кінця.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року змінило все - і для України, і для Європи, і для світової політики. Світ вступив у нову еру суперництва великих держав, в якій війна вже не може бути виключена. Окрім безпосередніх жертв, російська агресія найбільше зачепила Європу. Велика держава, яка прагне силою знищити незалежну меншу країну, кидає виклик основним принципам, на яких десятиліттями організовувався європейський порядок держав.

Війна володимира путіна, російського президента, різко контрастує з саморозпуском Варшавського договору і Радянського Союзу, який відбувся в основному ненасильницьким шляхом. Після "дива" Михайла Горбачова - коли Радянський Союз почав проводити лібералізаційні реформи під його керівництвом у 1980-х роках - європейці почали уявляти, що бачення Іммануїла Канта про вічний мир на континенті може бути можливим. Але це виявилося не так.

Історична ревізія

Проблема полягала в тому, що інтерпретація багатьма російськими елітами глобально значущих подій кінця 1980-х років не могла бути більш протилежною до ідеї Канта. Вони сприйняли занепад великої Російської імперії (яку відтворив Радянський Союз) як нищівну поразку. Хоча у них не було іншого вибору, окрім як змиритися з приниженням, вони сказали собі, що це лише тимчасово, доки не зміниться баланс сил. Тоді може розпочатися велика історична ревізія.

Таким чином, напад на Україну у 2022 році слід розглядати лише як наймасштабнішу з ревізіоністських війн, які росія веде з моменту приходу до влади путіна. Ми можемо очікувати набагато більше, особливо якщо Дональд Трамп повернеться до Білого дому і фактично виведе Сполучені Штати з Організації Північноатлантичного договору.

Але остання війна путіна не лише змінила правила співіснування на європейському континенті, вона також змінила світовий порядок. Спровокувавши масштабну ремілітаризацію зовнішньої політики, війна, здається, повернула нас у часи глибокого 20-го століття, коли загарбницькі війни були основним елементом інструментарію великих держав. Зараз, як і тоді, сила перемагає.

Холодна війна

Навіть під час холодної війни, що тривала десятиліттями, не існувало ризику "нового Сараєво" - політичного запобіжника, який здетонував Першу світову війну - оскільки протистояння двох ядерних наддержав підпорядкувало собі всі інші інтереси, ідеології та політичні конфлікти. Важливими були власні претензії наддержав на владу і стабільність на підконтрольних їм територіях. Ризик нової світової війни був замінений ризиком взаємного гарантованого знищення, який функціонував як автоматичний стабілізатор у біполярній системі холодної війни.

За війною путіна проти України стоїть неоімперська мета, яку поділяють багато російських еліт: зробити Росію знову великою, скасувавши результати розпаду Радянського Союзу. 8 грудня 1991 року президенти росії, Білорусі та України зустрілися в Біловезькій пущі і домовилися про розпад Радянського Союзу, перетворивши "наддержаву" на регіональну (хоча й досі ядерну) державу у вигляді російської федерації.

Ні, путін не хоче відродження комуністичного Радянського Союзу. Сьогоднішня російська еліта знає, що радянська система не може бути стійкою. путін прийняв автократію, олігархію та імперію, щоб відновити статус росії як глобальної держави, але він також знає, що росії бракує економічних і технологічних передумов, щоб досягти цього самостійно.

Зі свого боку, Україна хоче приєднатися до Заходу, тобто до Європейського Союзу і трансатлантичної спільноти безпеки НАТО. Якщо їй це вдасться, вона, ймовірно, буде втрачена для росії назавжди, а її власне прийняття західних цінностей становитиме серйозну небезпеку для режиму путіна. Модернізація України змусить росіян замислитися над тим, чому їхня політична система постійно не досягає подібних результатів. З точки зору "великої росії", це посилило б катастрофу 1991 року. Ось чому ставки в Україні такі високі, і чому так важко уявити собі завершення конфлікту шляхом компромісу.

Молодший партнер

Навіть у випадку перемир'я вздовж замороженої лінії фронту, ні росія, ні Україна не будуть політично дистанціюватися від своїх справжніх цілей війни. кремль не відмовиться від повного завоювання і підкорення (якщо не анексії) України, а Україна не відмовиться від своєї мети звільнити всю свою територію (включно з Кримом) і приєднатися до ЄС і НАТО. Таким чином, перемир'я було б нестабільним тимчасовим рішенням, пов'язаним із захистом дуже небезпечної "лінії контролю", від якої залежить свобода України та безпека Європи.

Оскільки росія більше не має економічних, військових і технологічних можливостей конкурувати за першість на світовій арені, її єдиний варіант - стати постійним молодшим партнером Китаю, що означає квазідобровільне підпорядкування, свого роду другий монгольський васалітет. Не забуваймо: росія пережила два напади із заходу в 19-му і 20-му століттях - Наполеона I і Адольфа Гітлера відповідно. Єдиними загарбниками, які її завоювали, були монголи взимку 1237-38 років. Протягом всієї історії росії її вразливість на сході мала далекосяжні наслідки.

Головний геополітичний розкол 21-го століття буде зосереджений на китайсько-американському суперництві. Хоча росія займатиме молодшу позицію, вона, тим не менш, відіграватиме важливу роль як постачальник сировини і - завдяки своїм мріям про імперію - як постійний ризик для безпеки. Чи буде цього достатньо, щоб задовольнити самооцінку російської еліти, залишається відкритим питанням.

Автор - Йошка Фішер - з 1998 по 2005 рр. - міністр закордонних справ і віце-канцлер Німеччини, а також лідер німецької Партії зелених протягом майже 20 років.

Авторське право - Проект Синдикат 2024

Джерело: Social Europe, https://www.socialeurope.eu/the-global-consequences-of-the-war-in-ukrain

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ

e