ukraine facility 060224 

Рада та Парламент ЄС досягли попередньої домовленості про створення нового єдиного спеціалізованого інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль щодо проведення реформ в рамках вступу до ЄС. Загальний бюджет Українського фонду становитиме 50 мільярдів євро.

Український фонд об'єднає бюджетну підтримку України з боку ЄС в один єдиний інструмент, що забезпечить послідовну, передбачувану та гнучку підтримку України на період 2024-2027 років, адаптовану до безпрецедентних викликів, пов'язаних з підтримкою країни, яка перебуває у стані війни.

"ЄС готовий підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Український фонд дозволить нам спрямувати послідовну та передбачувану підтримку Україні, щоб допомогти її народу відновити свою країну в умовах безпрецедентних викликів, спричинених російською агресивною війною. Водночас ця підтримка допоможе Україні просувати реформи та модернізацію, необхідні для просування на шляху до майбутнього членства в ЄС", - Вінсент ван Петегем, Міністр фінансів Бельгії.

Структура у трьох напрямках

Структура Програми для України складатиметься з трьох компонентів:

Компонент I: Уряд України підготує "Український план", в якому будуть викладені його наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів та кредитів державі Україна надаватиметься на основі виконання "Українського плану", який буде підкріплений набором умов та графіком виплат.

Компонент II: В рамках інвестиційної програми ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ. Українські гарантії покриватимуть ризики позик, гарантій, інструментів ринку капіталу та інших форм фінансування, що сприятимуть досягненню цілей Фонду

Компонент ІІІ: Допомога у вступі до ЄС та інші заходи підтримки, що допомагають Україні адаптуватися до законодавства ЄС та здійснювати структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС

Фінансові аспекти

Загальний бюджет Програми для України у розмірі 50 млрд. євро буде розподілено між 33 млрд. євро у вигляді кредитів та 17 млрд. євро у вигляді грантів.

Гранти будуть мобілізовані за допомогою нового спеціального інструменту, запропонованого в контексті середньострокового перегляду Багаторічної фінансової програми (МФП). Кредити гарантуватимуться за рахунок резервів власних ресурсів, подібно до поточного фінансування в рамках Макрофінансової допомоги "Плюс" (MFA+).

Україна може запросити, в рамках Українського плану, попередній платіж у розмірі до 7% від суми Програми.

Значна частка інвестиційної частини Українського плану та інвестиційної програми буде спрямована на "зелені" інвестиції, а частина інвестиційної програми буде зарезервована для малих та середніх підприємств. План також буде спрямований на підтримку національних органів влади.

Текст передбачає можливе проміжне фінансування для того, щоб кошти надійшли в Україну якнайшвидше.

Буде забезпечено певну гнучкість в управлінні бюджетом, враховуючи, що Україна є країною, яка перебуває у стані війни.

Передумовою підтримки України в рамках Фонду буде те, що Україна продовжуватиме підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати повагу до прав людини, в тому числі прав осіб, які належать до меншин.

Крім того, це положення забезпечить належне інформування українського парламенту та організацій громадянського суспільства в Україні, а також проведення консультацій з ними щодо розробки та впровадження Українського плану.

Діалог з Україною дасть можливість Європейському Парламенту запрошувати Європейську Комісію обговорювати хід виконання Плану щонайменше кожні чотири місяці.

З метою оцінки виконання плану, регламент передбачатиме систему показників, яка допоможе легко відстежувати прогрес у виконанні різних якісних та кількісних кроків, включаючи огляд соціальних, економічних та екологічних елементів Плану дій для України.

Наступні кроки

Спираючись на успіх цієї попередньої угоди, учасники переговорів продовжать роботу над більш широким переглядом багаторічної фінансової програми (MFF) на 2021-2027 роки, частиною якої є Український фонд та Платформа "Стратегічні технології для Європи" (STEP), з метою якнайшвидшого досягнення домовленості.

Попередня угода підлягає затвердженню Радою та Парламентом, перш ніж текст зможе пройти офіційну процедуру ухвалення. Після ухвалення вона буде опублікована в Офіційному віснику ЄС і набуде чинності наступного дня. Регламент застосовуватиметься одразу після набуття ним чинності.

Передумови

20 червня 2023 року Комісія ухвалила пропозицію щодо перегляду багаторічних фінансових рамок (МФР) на 2021-2027 роки, а також дві пропозиції щодо нормативно-правових актів про створення Фонду для України та Платформи "Стратегічні технології для Європи" (STEP).

Солідарність ЄС з Україною (довідкова інформація) за посиланням:  https://mail.fpsu.org.ua/mail/?_task=mail&_caps=pdf%3D1%2Cflash%3D0%2Ctiff%3D0%2Cwebp%3D1&_uid=217245&_mbox=INBOX&_action=show

Джерело:

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/02/06/ukraine-facility-council-and-parliament-agree-on-new-support-mechanism-for-ukraine/

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ