1488439159 mini

Новини європейських профспілок працівників громадського обслуговування про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки і протести

Франція: спільна акція профспілок працівників громадського обслуговування 19 березня

Ірландія: профспілки проводять голосування серед членів профспілок щодо пропозиції з заробітної плати в державному секторі

Словенія: працівники органів державного управління вживають подальших заходів щодо оплати праці

Румунія: тиск профспілки працівників охорони здоров’я забезпечив подальші зобов’язання з боку уряду

Нідерланди: міністерство не змогло виділити додаткове фінансування за угодою про декретні відпустки

Німеччина: попереджувальні страйки допомогли домогтися підвищення заробітної плати у секторі відходів

Іспанія: міністерство юстиції розпочало переговори з робочими групами

Італія: профспілки підписали угоди в приватній медицині та з соціальними кооперативами

Хорватія: профспілки домоглися змін до урядових пропозицій щодо оплати праці в державному секторі

Європа: колективні договори та мінімальні зарплати в низькооплачуваних секторах

Європа: дослідження викрило цифрову загрозу здоров’ю та добробуту працівників

Європа: звіт підкреслив важливість ролі урядів в підтримці колективних переговорів

Вісім профспілок працівників громадського обслуговування – CFDT, CFE-CGC, CGT, FA, FO, FSU, Solidaires і UNSA – зустрілися 24 січня і опублікували спільне комюніке, в якому засудили відсутність будь-яких заходів щодо підвищення заробітної плати на державній службі, особливо в умовах тривалої інфляції. Профспілки закликають до негайних переговорів для вирішення питань, пов’язаних з кар’єрою та заробітною платою, і відкидають розмови президента Еммануеля Макрона про краще визнання «заслуг» як тактику, яка дозволяє уникнути нагальної потреби в поліпшенні оплати та умов праці. Профспілки оголосили 19 березня національним днем дій, включаючи страйки та інші акції протесту. Тим часом, профспілки національної освіти, в тому числі ті, що працюють у сфері дошкільної освіти та догляду за дітьми, організували 1 лютого національний день дій, закликаючи до покращення оплати та умов праці вчителів, вихователів та інших працівників, а також до заходів з подолання дефіциту кадрів.

Fórsa, SIPTU, INMO, AHCPS та інші профспілки працівників громадського обслуговування проводять консультації зі своїми членами щодо останньої пропозиції уряду, яка передбачає низку підвищень заробітної плати протягом 30-місячного періоду з 1 січня 2024 року по 30 червня 2026 року. Профспілки мають завершити голосування до 25 березня. Якщо сукупність членів усіх профспілок проголосує «за», то угода передбачатиме наступні підвищення заробітної плати: у 2024 році – 2,25% або 1125 євро, залежно від того, яка сума буде більшою, з 1 січня; 1% з 1 червня; 1% або 500 євро, залежно від того, яка сума буде більшою, з 1 жовтня; у 2025 році – 2% або 1000 євро, залежно від того, яка сума буде більшою, з 1 березня; 1% з 1 серпня і перший етап локальних переговорів – 1% з 1 вересня; у 2026 році – 1% або 500 євро, залежно від того, яка сума буде більшою, з 1 лютого і 1% з 1 червня. За оцінками Fórsa, для низькооплачуваних працівників угода коштує до 17,3%. Це пояснюється тим, що елементи фіксованої ставки в угоді коштують більше для державних службовців, які заробляють менше 50 тисяч євро на рік. Запропонована угода також зберігає захист від аутсорсингу та положення про локальні переговори з питань, пов’язаних з конкретними категоріями/секторами в межах параметрів угоди.

Конфедерація профспілок ZSSS повідомляє, що після свого страйку в листопаді минулого року Профспілка працівників органів державного управління Словенії (SDOS) організувала новий страйк 29-31 січня. Профспілка заявляє, що на переговорах не було досягнуто жодного прогресу, особливо щодо заходів для найбільш низькооплачуваних працівників і на відміну від інших галузей державного сектору. SDOS також відкинула пропозицію уряду почекати і вирішити основні питання в рамках переговорів щодо системи оплати праці в державному секторі, що є неприйнятним для профспілки. Профспілка зазначає, що працівники адміністрації є одними з найнижче оплачуваних у державному секторі, і це має серйозні наслідки також і для їхніх пенсій.

Важкі переговори, проведені Профспілкою працівників охорони здоров’я Sanitas, та ефективна мобілізація її членів дають позитивні результати. Після переговорів з урядом 25 січня профспілка повідомила, що фонд заробітної плати буде збільшено на 20%, щоб усі працівники сфери охорони здоров’я отримали середнє підвищення заробітної плати на 20% у 2024 році, яке буде виплачуватися двома частинами; на 20% збільшено заробітну плату спеціалізованому персоналу в сфері догляду та соціальної роботи; проведено оцінку кадрових потреб у системі охорони здоров’я та розблоковано посади; розпочато переговори щодо укладення колективного договору, який охоплює соціальну роботу. Деталі мають бути доопрацьовані в робочих групах, і профспілка чітко заявила, що не виключає подальшої мобілізації доти, доки не побачить, що всі обговорені пункти будуть виконані в повному обсязі.

Профспілки, які представляють акушерок, зокрема FNV та NU'91, кажуть, що вони розчаровані відповіддю міністра охорони здоров’я на терміновий лист, надісланий п’ятьма профспілками наприкінці грудня. Маючи 1000 вакансій по всій країні, профспілки вкрай стурбовані спроможністю служби гарантувати догляд за вагітними матерями. Додаткова робота, яку взяли на себе акушерки, щоб заповнити вакантні посади, означає, що багато з них мають велике робоче навантаження і змушені скорочувати свої вихідні. За оцінками профспілок, заробітна плата акушерок в середньому на 10% нижча, ніж у сфері догляду за людьми похилого віку. Опитування членів профспілки, проведене FNV, показало, що 84% медсестер у пологових будинках готові вжити заходів на підтримку кращої оплати та умов праці. Шостий раунд переговорів щодо нового колективного договору має відбутися 8 лютого.

Профспілка ver.di повідомляє про дуже позитивний результат для працівників компанії Alba, яка займається вивезенням сміття та прибиранням, яка базується в Котбусі та Лаузіці у Східній Німеччині. З 1 січня 2025 року працівники отримають підвищення заробітної плати щонайменше на 335 євро на місяць, але з початковим підвищенням на 205 євро, датованим 1 січня 2024 року. Профспілка заявляє, що це відповідає загальному підвищенню заробітної плати на 14,47%, причому працівники з більш ніж шестирічним стажем роботи в групі оплати праці 4 отримають на 432 євро більше, в результаті чого їхня брутто-зарплата становитиме 2959,53 євро – ефективне підвищення на 17,09%. Доплати за незаплановану роботу і роботу в суботу з полудня зростуть на 25%, за роботу в неділю – на 50%, а за роботу в святкові дні – на 75%. Також збільшуються надбавки за роботу в зимовий період і за важку роботу. Колективний договір укладено на 24 місяці.

Іспанія: міністерство юстиції розпочало переговори з робочими групами

Після тривалого страйку працівників міністерства юстиції, який триватиме до 2023 року, профспілки, зокрема FSC-CCOO та UGT-SP, зустрілися з посадовцями міністерства, щоб спробувати вирішити деякі з основних питань, що викликають суперечки. FSC-CCOO був розчарований на ранньому етапі, коли його пропозиції щодо повноважень двох робочих груп були відхилені. Федерація хотіла, щоб одна з них обговорювала загальне підвищення заробітної плати та інші питання, а робоча група з питань закону про ефективність обговорювала умови праці, а не тільки посадові обов’язки. FSC-CCOO також підняла низку інших питань, які вона хотіла б бачити на столі переговорів. Зрештою, міністерство створило дві робочі групи для аналізу впливу нових законів про ефективність на роботу, яку виконують чиновники міністерства, і для обговорення питань дистанційної роботи. Робочі групи повинні були працювати до кінця січня. Профспілки рішуче налаштовані забезпечити підвищення заробітної плати всім працівникам міністерства та його різних агентств і регіональних органів.

Федерації профспілок державних службовців FP-CGIL, CISL-FP та UIL-FPL скасували страйк, запланований на 31 січня, після того, як організація роботодавців приватного сектору охорони здоров’я ARIS погодилася підписати проміжну угоду, як того вимагали профспілки. Це означає, що зараз існує тимчасова угода з організаціями роботодавців ARIS та AIOP, яка дозволяє розпочати переговори про створення єдиної галузевої угоди, яка охоплює всіх працівників обох організацій. Тимчасова угода передбачає додаткову винагороду для різних категорій працівників у розмірі від 40 до 318,50 євро на 13-місячний період. Тим часом, три федерації разом з іншими профспілками також підписали колективну угоду, що охоплює близько 400 тисяч працівників соціальної кооперації, які надають широкий спектр соціальних, медичних, соціальних та освітніх послуг. Працівники отримають підвищення заробітної плати в середньому на 180 євро на місяць разом із запровадженням 14-місячної зарплати.

Запропонована нова система оплати праці в державному секторі була розкритикована профспілками за те, що вона не передбачає коефіцієнтів заробітної плати для різних професій, які б справедливо відображали їхні навички, робоче навантаження та обов’язки. Профспілка медичних працівників HSSMS-MT закликала до належного визнання рівня освіти медсестер і чітко заявила, що, на її думку, до її членів ставляться менш справедливо, ніж до лікарів, які виступають проти цих пропозицій. Профспілка SDLSN також висловила занепокоєння, зокрема, від імені своїх членів у міністерстві юстиції, які минулого року провели страйк через низьку оплату праці та недооцінку їхньої роботи.

Європа: колективні договори та мінімальні зарплати в низькооплачуваних секторах

Дослідницький орган Європейського Союзу з питань трудових відносин, Єврофонд, опублікував звіт, в якому проаналізував сотні колективних договорів у 24 низькооплачуваних секторах, щоб спробувати визначити роль колективно узгоджених мінімальних ставок заробітної плати у захисті низькооплачуваних працівників. Ці 24 сектори включають стаціонарні та нестаціонарні заклади соціальної допомоги. Аналіз усіх секторів показав, що угоди в державах-членах Центральної та Східної Європи відносно часто і чітко посилаються на встановлену законом мінімальну заробітну плату як на мінімальну ставку, що підлягає виплаті, замість того, щоб включати вищі колективно узгоджені ставки. Звіт також виявив тенденцію до нерегулярного оновлення колективних договорів, що призводить до того, що колективно узгоджені мінімальні ставки падають нижче законодавчо встановленого мінімуму. Це особливо характерно для колективних договорів у Хорватії, Польщі, Португалії, Словаччині, Словенії, Іспанії та Іспанії, а також, певною мірою, у Франції та Німеччині.

Європа: дослідження викрило цифрову загрозу здоров’ю та добробуту працівників

Європейський інститут профспілок (ЄІП) опублікував дослідження, яке охоплює всі держави-члени ЄС і попереджає про вплив комп’ютеризованих систем на роботу. Потенційні негативні наслідки включають більш непередбачувані, неспокійні та інтенсивні робочі ритми, вихід оплачуваної роботи за її межі, збільшення тривалості робочого часу та погіршення балансу між роботою та особистим життям. У звіті також досліджуються відмінності з точки зору вимог до роботи і ресурсів між цифровими і нецифровими робочими середовищами на аналогічних робочих місцях. ЄКП зазначає, що хоча цифрова революція зазвичай асоціюється з різними позитивними процесами, такими як підвищення кваліфікації працівників або звільнення їх від рутинних, небезпечних або неприємних завдань, нове дослідження показує руйнівний вплив цифровізації на багато елементів організації праці, особливо на робочий час, і ставить під сумнів ідею про те, що цифровізація в цілому призводить до більшої автономії працівників.

В аналітичній записці, опублікованій Європейським інститутом профспілок (ЄІП), розглядається роль колективних переговорів у забезпеченні захисту низькооплачуваних працівників, а також важлива роль урядів у створенні умов, які захищають і сприяють колективним переговорам. Автори виявили, що з часом законодавчо встановлена мінімальна заробітна плата набуває все більшого значення, в той час як державна підтримка колективних переговорів зменшується. І це незважаючи на те, що, за даними звіту, державна підтримка колективних переговорів є найбільш успішною у стримуванні низькооплачуваної зайнятості. В аналітичній записці підкреслюється, яких форм може набувати державна підтримка колективних переговорів, і стверджується, що навіть сильні профспілки потребують нормативно-правової бази, яка б гарантувала свободу об’єднань, право на колективні переговори та право на страйк. Держава також може підвищити видимість та легітимність профспілок та об’єднань роботодавців, залучаючи їх до процесу вироблення політики, а також стимулювати членство в профспілках, дозволяючи профспілкам адмініструвати страхування на випадок безробіття або надаючи податкові знижки на членські внески.

переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ