arton27770 d2ebc 

21 травня Офіційний веб-портал Міжнародної конфедерації профсілок (МКП) www.ituc-csi.org повідомив, що делегація МКП на чолі з Генеральним секретарем організації Люком Тріанглом відвідала Україну, щоб підтвердити підтримку глобального профспілкового руху працівникам та їхнім профспілкам в країні.


До складу групи увійшли Крісті Хоффман (Генеральний секретар UNI-Global Union), Атле Хойе (Генеральний секретар IndustriALL Global Union) і Пол Новак (Генеральний секретар TUC-UK).

Люк Тріангл сказав: "Ми перебуваємо в Україні, щоб підтвердити, що ми всі повністю солідарні з українським народом. Жорстоке і незаконне вторгнення Росії ніколи не може бути виправдане, і ми найрішучішим чином засуджуємо цю агресію, насильство і вбивства.

Тисячі людей загинули, ще більше були змушені тікати, і ще тисячі живуть на тимчасово окупованих агресором територіях, де порушення міжнародного права, в тому числі права на вільний вибір профспілки, є повсякденною реальністю.

У цьому контексті зусилля українських профспілок з надання життєво важливої гуманітарної підтримки були вражаючими. Вони стоять як опори стійкості та надії, організуючи критично важливу допомогу. Ми стоїмо пліч-о-пліч з ними в їхній боротьбі за свободу, справедливість і демократію.

Підтримка працівників у небезпеці

На знак солідарності з працівниками, які щодня ризикують своїм життям, делегація відвідала електростанцію, серйозно пошкоджену російським ракетним ударом, де зустрілася з працівниками та представниками їхніх профспілок. Люк Тріангл прокоментував: "Те, що сталося тут, є яскравим прикладом цілеспрямованої атаки на найважливіші об'єкти інфраструктури та ускладнення повсякденного життя. Працівники в Україні та їхні профспілки докладають надзвичайних зусиль.

Вони підтримують життєво важливі послуги, енергетику, постачання для міст і громадян. Працюючи, вони ризикують своїм життям, оскільки російські військові продовжують атакувати цивільні об'єкти. Електростанція є одним із сотень робочих місць, де українські працівники щодня чинять героїчний опір".

Ці часті атаки на робочі місця збільшують потребу в психосоціальній допомозі працівникам і населенню.

Щоб почути, що війна означає для них та їхніх членів, а також обговорити їхні занепокоєння щодо нового урядового трудового законодавства, делегація зустрілася з представниками двох українських членських організацій МКП - ФПУ та КВПУ.

Антипрофспілкова політика

МКП висловлює жаль і рішучий протест проти того, що український уряд використовує воєнний стан для впровадження політики, яка підриває фундаиентальні права трудящих і профспілок. Ці зміни включають підрив колективних переговорів, зменшення захисту в процесі найму та звільнення, а також підрив процесів соціального діалогу.

Делегація зустрілася з високопоставленими політиками в парламенті, щоб обговорити ці питання, в тому числі з Олександром Корнієнком (Першим заступником Голови Верховної Ради України) та Юлією Тимошенко (колишнім Прем'єр-міністром, нинішнім лідером опозиції).

Гідна праця у відновленні

Потім група відвідала офіс МОП у Києві та висловила повну підтримку роботі МОП в Україні, спрямованій на забезпечення того, щоб принципи гідної праці посіли центральне місце в міжнародних зусиллях з відновлення країни.

Делегація МКП заявила: "Права працівників повинні бути пріоритетними. Уряд повинен звернути увагу на роботу МОП, спрямовану на впровадження справедливих трудових практик у фундамент післявоєнного відновлення України для створення стійкого, справедливого і рівноправного ринку праці".

Під час обміну думками з лідерами Федерацій роботодавців України делегація МКП наголосила на необхідності повного залучення профспілок до процесу відбудови та нагадала про попередні позиції глобальних профспілок.

На завершення місії делегація відвідала "Охматдит", найбільшу дитячу лікарню України, де більшість пацієнтів проходять лікування від наслідків війни. Делегація МКП віддала належне видатній щоденній роботі медичного персоналу та працівників швидкої допомоги, які допомагають найбільш вразливим жертвам цієї неприйнятної агресії.

Люк Тріангл підсумував: "МКП буде продовжувати засуджувати російську агресію проти вільної і незалежної України. Цій війні немає виправдання ні зараз, ні в майбутньому, ні посиланнями на історію.

Країна зіткнулася з більш ніж п'ятьма мільйонами внутрішньо переміщених осіб, шістьма мільйонами біженців, які тимчасово покинули країну, більш ніж сімома мільйонами людей, які живуть у бідності, і майже 18 мільйонами людей, які потребують допомоги.

МКП підтримує українські профспілки в їхніх зусиллях з надання допомоги людям і працівникам, які її дуже потребують. МКП також разом з українськими профспілками, які беруть активну участь у формуванні сьогодення та майбутнього, де права працівників не є жертвами конфлікту, а наріжним каменем на шляху до гідності, відновлення та стабільності".

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/ukraine-ituc-solidarity-visit

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ