20240612 130624 01

Опублікований сьогодні Глобальний індекс прав людини за 2024 рік Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) показує, що трудящі по всій Європі стали свідками того, як їхні основні демократичні права на робочому місці руйнуються швидше, ніж в будь-якому іншому регіоні світу.

Європа часто розглядається як позитивний приклад для решти світу, коли йдеться про права трудящих, але це вже не так. «Європейська соціальна модель» швидко руйнується, оскільки ми є свідками цілеспрямованого наступу на права трудящих і профспілковий рух.

Індекс, що вийшов вже в 11-му виданні, є всебічним оглядом законодавчого забезпечення прав трудящих. Він оцінює 151 країну за 97 показниками, що базуються на конвенціях Міжнародної організації праці та судовій практиці, і тому є унікальним. Він оцінює країни за шкалою від 1 (високий рівень) до 5+ за ступенем дотримання прав працівників (див. інфографіку). Порушення фіксуються щороку з квітня по березень.

 

Похмуре читання

Для Європи останнє видання є невтішним. У 2024 році європейський континент має середній рейтинг 2,73. Це може здатися непоганим показником порівняно з найгіршим регіоном світу - Близьким Сходом і Північною Африкою, який отримав 4,74 бала. Але рейтинг Європи впав з 1,84 у 2014 році, коли індекс був вперше розрахований, що є найбільшим падінням за останнє десятиліття серед усіх регіонів світу.

Цього року три європейські країни мають гірші рейтинги, ніж у 2023 році. Фінляндія опустилася з 1 на 2 місце через нападки правлячої коаліції на чолі з правим прем'єр-міністром Петтері Орпо на базові права трудящих. Реформи, що обмежують право на страйк, підривають переговори щодо заробітної плати та скорочують соціальний захист, є безпрецедентним наступом на соціальні моделі Фінляндії та інших країн Північної Європи, а також на права профспілок.

Тим часом Швейцарія опустилася з 2 на 3 місце, оскільки влада в односторонньому порядку призупинила тристоронню медіацію без пояснення причин. Киргизстан перемістився з 4 на 5 місце, оскільки уряд придушив незалежні профспілки за допомогою рейдів, затримань і конфіскацій. Російська Федерація та Україна знову включені до індексу в 2024 році з оцінкою 5.

Минулого року по всій Європі були приклади порушень прав, під якими підписалися практично всі уряди. У Бельгії та Франції страйки були криміналізовані, а страйкарі піддані стигматизації. Надмірно широке визначення основних послуг використовувалося для обмеження або заборони страйків в Албанії, Угорщині, Молдові, Чорногорії та Великій Британії.

У Вірменії та Польщі роботодавці втручалися у профспілкові вибори, а в Греції, Нідерландах та Північній Македонії були створені недемократичні «жовті» профспілки під неправомірним впливом роботодавців, щоб запобігти незалежному, демократичному представництву працівників. У Швеції компанія Tesla відмовилася брати участь у колективних переговорах, що призвело до історичного прояву солідарності з боку профспілок там і в сусідніх країнах.

Було дві світлі плями. Румунія покращила свій показник з 4 до 3, оскільки уряд розширив право на страйк і зробив колективні переговори обов'язковими в компаніях з більш ніж десятьма працівниками. А в Болгарії профспілки виграли 25-річну боротьбу за законодавче закріплення права працівників на об'єднання в профспілки.

Тим не менш, по всій Європі цифри вражають:

- 73% країн порушили право на страйк,

- 54% країн порушили право на колективні переговори,

- 41% країн позбавили працівників права створювати профспілки та вступати до них,

- 16 країн перешкоджали реєстрації профспілок,

- у 13 країнах працівники мали обмежений доступ до правосуддя або не мали його взагалі,

- у шести країнах обмежували свободу слова та зібрань,

- у 12 країнах працівників затримували та арештовували

- у чотирьох країнах працівники зазнали насильницьких нападів.

Демократична криза

Це означає кризу демократії в Європі. Профспілки, права трудящих і демократія нерозривно пов'язані між собою: одне без іншого неможливе.

Протягом останнього року в скандинавських країнах і в усьому регіоні ми спостерігали рішучі спроби урядів і бізнесу демонтувати фундаментальні стовпи демократії, такі як право на страйк і протест. Тим часом, праві рухи застосовують регресивну політику проти профспілок і робітників.

Очевидно, що європейська модель, орієнтована на працівників, більше не є реальністю для мільйонів людей, що має серйозні наслідки для працівників у регіоні та загрожує прискоренням глобальної «гонки на виснаження» прав трудящих. Індекс 2024 показує, що в усьому світі демократичні цінності та основні права, схвалені більшістю країн на міжнародному рівні, залишаються під загрозою.

Індекс 2024 показує, що демократичні цінності та фундаментальні права, схвалені більшістю країн на міжнародному рівні, атрофуються в усьому світі.

Незважаючи на окремі скромні покращення, загальна картина свідчить про невпинний наступ на громадянські свободи, права трудящих, а отже, і на інтереси трудящих. Це відбувається на тлі зростаючої нерівності, технологічних зрушень, що швидко змінюють світ праці, і загострення насильницьких конфліктів, де трудящі стикаються з катастрофічними наслідками війни.

Відповідь на це починається на робочому місці, з поваги до прав профспілок на робочому місці в Європі та світі. Це призведе до більшої демократії та соціальної справедливості в суспільстві та на глобальному рівні - головна вимога кампанії МКП «За демократію».

Працівники - це серце демократії, що б'ється, і їхнє право бути почутими має вирішальне значення для забезпечення здоров'я і стійкості демократичних систем. Коли їхні права порушуються, нападають на саму демократію.

Глобальний індекс прав МКП також розповідає про відважних працівників і профспілкових діячів, які йдуть назустріч найсерйознішим небезпекам, щоб покращити життя своїх колег і захистити демократичні права. Оскільки міжнародний профспілковий рух спільно бореться за захист демократичних цінностей і прав, що лежать в їх основі, наш рух повинен продовжувати відігравати невід'ємну роль у формуванні більш справедливого і безпечного світу для всіх.

Глобальний індекс прав МКП до 2024 року буде презентовано сьогодні о 13:30 (за центральноєвропейським часом) під час Міжнародної конференції праці в Міжнародній організації праці в Женеві. У заході візьмуть участь представники профспілок з деяких з найгірших країн світу для трудящих, а також юридичний директор МКП і я.

Автор -

 Люк Тріангл - Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

Джерело:

https://www.socialeurope.eu/europe-world-leader-in-eroding-workers-rights

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ