EPSU LOGO COULsmall

 

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) висловлює своє занепокоєння подіями, що відбуваються в Україні. Насильницькі дії міліції щодо демонстрантів та нові повідомлення про те, що міліція намагається усунути демонстрації з центральної площі, незважаючи на заяви властей про не застосовування насильства, — ось що викликає наше занепокоєння. Ми закликаємо владу утримуватися від застосування міліції чи будь-якого іншого насильства по відношенню до мирних демонстрантів, серед яких багато студентів та робітників. Демонстрації, страйки та інші форми несилового протесту є частиною дебатів і діалогу між владою і громадянами у демократичних суспільствах. Учасники акцій вимагають, щоб вибір майбутнього шляху розвитку робився у відкритий та прозорий спосіб, на основі таких європейських цінностей, як повага до прав людини, демократія, рівність, солідарність та свобода. Трудящі і громадяни України також вимагають гідної оплати праці, гідних умов праці та високих соціальних стандартів.

Ми підтримуємо заклик українських профспілок до проведення національного круглого столу за участю усіх зацікавлених сторін суспільства, в тому числі профспілок. З огляду на погіршення економічної ситуації в країні, інтереси трудящих обов'язково мають бути враховані під час розгляду перспектив майбутнього (незважаючи на наявність чи відсутність у порядку денному питання про поглиблення євроінтеграції). Зараз рівень безробіття досить високий, але й ті, хто працює, часто не отримують зарплат вчасно та вимушені працювати в умовах незахищеної зайнятості.

ЄФПГО також занепокоєна тим, що нинішній підхід Єврокомісії та урядів країн-членів ЄС до відносин з Україною базується на концепції дешевої робочої сили та відкриття ринків, а не на покращенні промислової бази та оновлення виробничої інфраструктури та громадського обслуговування.

ЄФПГО буде співпрацювати з членськими організаціями в Україні з метою надання допомоги в розумінні наслідків більш тісних зв'язків з ЄС та ролі профспілок у цьому процесі. У разі, якщо уряд України вирішить підписати Угоду про створення зони вільної торгівлі з ЄС, ми очікуємо, що європейські інститути нададуть набагато більшу допомогу країні, у тому числі і фінансову, для розвитку громадського обслуговування і виробничої бази.

Департамент международной работы