455

 

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав усі сторони в Україні проявляти стриманість, уникати будь-якого подальшого насильства і дотримуватися демократичних принципів свободи слова і мирних зібрань.

У неділю, 8 грудня Пан Гі Мун звернувся до Президента України Віктора Януковича у телефонній розмові із закликом до мирного діалогу, спрямованого на зменшення нинішньої політичної напруженості у країні.

Пан Гі Мун висловив глибоке занепокоєння у зв'язку з ситуацією у країні і наголосив на неприпустимості насильства. Глава ООН закликав до мирного діалогу між усіма сторонами.

 

ОБСЄ

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заннієр обговорив у Києві під час зустрічі з главою українського міністерства закордонних справ ситуацію в Україні.

Діяльність ОБСЄ базується на мирному діалозі і пошуку спільного знаменника, незважаючи на різні політичні позиції, зауважив Заннієр.

«Повага таких фундаментальних прав, як право на мирні зібрання, право на висловлення думки та надання журналістам простору для виконання їхньої роботи є важливими для згуртованого та безпечного суспільства. Усі сторони повинні розпочати мирний діалог, не вдаючись до насилля чи інших дій, які перешкоджають конструктивним відносинам.»

Заннієр додав, що ОБСЄ і він особисто готові сприяти налагодженню діалогу між усіма сторонами в ситуації, що нині склалась в Україні.

 

Занепокоєння масштабами насильства щодо журналістів у Києві висловила й представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович. «Я особливо занепокоєна тим, що, згідно з повідомленнями, у більшості випадків побиття здійснювалося співробітниками правоохоронних органів, котрі напали на журналістів і проігнорували їхні прес-карти», - говориться у відповідній заяві.

Міятович закликала українську владу вжити термінових заходів для припинення насилля по відношенню до журналістів, а також провести невідкладне розслідування даних нападів. «Насильство по відношенню до журналістів неприпустиме», - написала Міятович у своєму листі до головуючого в ОБСЄ Міністра закордонних справ України Леоніда Кожари.

 

Європейський Союз

Заява Високого представника ЄС Кетрин Ештон і Комісара ЄС Штефана Фюле щодо нічних подій в Україні (30/11/2013)

«Європейський Союз різко засуджує надмірне використання сили правоохоронними органами минулої ночі у Києві, щоб розігнати мирних протестувальників, які протягом попередніх днів у рішучий і безпрецедентний спосіб висловлювали свою підтримку політичній асоціації та економічній інтеграції  України з ЄС. Цю підтримку вчора привітали учасники Вільнюського самміту Східного партнерства. Невиправдане використання сили суперечить принципам, дотримання яких учора ще раз підтвердили всі учасники Вільнюського самміту, в тому числі Президент України.

Ми закликаємо Україну, зокрема як країну, що нині головує в ОБСЄ і у цій якості проводить 5-6 грудня в Києві конференцію на рівні міністрів, повністю виконувати зобов'язання поважати свободу вираження поглядів та зібрання.

Ми закликаємо Президента і владу України провести розслідування щодо подій, які відбулися минулої ночі, та притягнути до відповідальності тих, хто діяв проти базових принципів свободи зібрання та вираження поглядів.»

«Європейський Союз різко засуджує надмірне використання сили правоохоронними органами минулої ночі у Києві, щоб розігнати мирних протестувальників, які протягом попередніх днів у рішучий і безпрецедентний спосіб висловлювали свою підтримку політичній асоціації та економічній інтеграції  України з ЄС. Цю підтримку вчора привітали учасники Вільнюського самміту Східного партнерства. Невиправдане використання сили суперечить принципам, дотримання яких учора ще раз підтвердили всі учасники Вільнюського самміту, в тому числі Президент України.

Ми закликаємо Україну, зокрема як країну, що нині головує в ОБСЄ і у цій якості проводить 5-6 грудня в Києві конференцію на рівні міністрів, повністю виконувати зобов'язання поважати свободу вираження поглядів та зібрання.

Ми закликаємо Президента і владу України провести розслідування щодо подій, які відбулися минулої ночі, та притягнути до відповідальності тих, хто діяв проти базових принципів свободи зібрання та вираження поглядів.»

 

Європейська Рада

Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей сказав такі слова про Україну: «Стосовно ситуації в Україні, то Європейський Союз готовий відреагувати на глибокі європейські прагнення українського народу, які є достатньо очевидними в останні дні. Я закликаю усі сторони демонструвати стриманість і шанувати громадянські права і свободи. Надмірне застосування сили поліцією є неприйнятним. Угода про асоціацію, включно із положеннями про створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі, пропонує майбутнє для незалежної та сучасної України».

 

Європарламент

Заява Президента Європейського Парламенту Мартіна Шульца з приводу подій в Україні

«Я з великим занепокоєнням слідкую за розвитком подій в Україні. Українська влада не лише ігнорує прагнення багатьох громадян країни; вона придушує їх кийками і сльозогінним газом, коли ті виходять на вулицю, аби відчайдушно озвучити свої надії.

Надмірне застосування сили проти мирних демонстрантів – неприйнятне. Звістки про провокації, покликані виправдати напади поліції особливого призначення, викликають особливу тривогу. Українська влада має прислухатися до своїх громадян, а не бити їх.

Я закликаю уряд України дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань щодо шанування свободи вираження думок і зібрань. Нинішня криза має бути вирішена за допомогою діалогу між усіма політичними силами».

 

Рада Європи

Генсек Ради Європи Торбйон Ягланд закликає всі сторони в Україні утриматися від насильства і пропонує допомогу для вирішення ситуації, що склалася.

Відзначивши, що ситуація в Україні, «яка є членом Ради Європи, викликає стурбованість», Ягланд закликав усі сторони "утриматися від насильства і повернутися до мирного діалогу».

«Рада Європи готова допомогти Україні та її людям вирішити сьогоднішню важку ситуацію відповідно до зобов'язань країни в рамках конвенції Ради Європи про права людини та принципів демократії, верховенства права та прав людини», - йдеться у заяві

 

Міжнародні неурядові організації

 

 

Amnesty International розпочала глобальну акцію термінової дії з метою захистити ув’язнених демонстрантів, а також збір підписів під петицією до президента Януковича з вимогами поважати право на мирні зібрання в Україні. 

«Ми закликаємо Президента Януковича забезпечити швидке, ефективне та незалежне розслідування надмірного застосування сили працівниками «Беркуту» 30 листопада та 1 грудня, а  винних притягнути до відповідальності.»

 

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засуджує насильство над журналістами, здійснене правоохоронцями під час розгону учасників штурму Адміністрації президента у Києві в неділю, першого грудня. Вона закликала українську владу та міліцію до захисту журналістів, котрі інформують про демонстрації в Україні, а також притягти до відповідальності нападників на журналістів.

 

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) закликала до стриманості з боку органів влади та до припинення провокацій в Україні, у зв’язку з насильством, що супроводжує акції протесту проти розвороту уряду у відносинах з Європейським Союзом.

«Ми глибоко стурбовані тим, що відбувається в Україні, де насильницьке придушення демонстрацій ще більше поляризує країну. Ми закликаємо уряд негайно припинити репресії і розпочати широкий і всеосяжний діалог щодо майбутнього України» - заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

Профспілковий рух України вказує на негативну роль Міжнародного валютного фонду, який проштовхає економічні та соціальні «реформи», що ще більше послаблюють економіку. Вимоги МВФ заморозити заробітну плату в державному секторі, соціальні допомоги і пенсії, а також підвищити комунальні тарифи, зміцнюють позиції впливових олігархів, чиє домінування в економіці буде під загрозою у випадку більш тісних зв'язків з Європою.

 

Виконавчий комітет Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) розглянув тривожні події в Україні і засудив жорсткий розгін учасників акції протесту в Києві.

Члени Виконкому ЄКП висловили свій жаль, що не була підписана Угода між Україною та ЄС у Вільнюсі 29 листопада 2013 року.

Вони відзначили поточну нелегку соціально-економічну і політичну ситуацію в Україні, яка погіршилася внаслідок зовнішнього тиску і впровадження торгових санкцій. Вони також висловили занепокоєння тим, що спроби лідерів ЄС нав’язати провальну політику жорсткої економії Україні також стали одним із факторів, який сприяв цьому. Члени Виконкому ЄКП закликали до всеосяжного діалогу, який дозволить українському народу самостійно вирішувати свою долю без зовнішнього впливу.

 

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) висловлює своє занепокоєння подіями, що відбуваються в Україні. ЄФПГО закликала владу утримуватися від застосування міліції чи будь-якого іншого насильства по відношенню до мирних демонстрантів, серед яких багато студентів та робітників. Демонстрації, страйки та інші форми несилового протесту є частиною дебатів і діалогу між владою і громадянами у демократичних суспільствах. Учасники акцій вимагають, щоб вибір майбутнього шляху розвитку робився у відкритий та прозорий спосіб, на основі таких європейських цінностей, як повага до прав людини, демократія, рівність, солідарність та свобода. Трудящі і громадяни України також вимагають гідної оплати праці, гідних умов праці та високих соціальних стандартів.

Ми підтримуємо заклик українських профспілок до проведення національного круглого столу за участю усіх зацікавлених сторін суспільства, в тому числі профспілок. З огляду на погіршення економічної ситуації в країні, інтереси трудящих обов'язково мають бути враховані під час розгляду перспектив майбутнього (незважаючи на наявність чи відсутність у порядку денному питання про поглиблення євроінтеграції). Зараз рівень безробіття досить високий, але й ті, хто працює, часто не отримують зарплат вчасно та вимушені працювати в умовах незахищеної зайнятості.

ЄФПГО також занепокоєна тим, що нинішній підхід Єврокомісії та урядів країн-членів ЄС до відносин з Україною базується на концепції дешевої робочої сили та відкриття ринків, а не на покращенні промислової бази та оновлення виробничої інфраструктури та громадського обслуговування.

ЄФПГО буде співпрацювати з членськими організаціями в Україні з метою надання допомоги в розумінні наслідків більш тісних зв'язків з ЄС та ролі профспілок у цьому процесі. У разі, якщо уряд України вирішить підписати Угоду про створення зони вільної торгівлі з ЄС, ми очікуємо, що європейські інститути нададуть набагато більшу допомогу країні, у тому числі і фінансову, для розвитку громадського обслуговування і виробничої бази.

 

Європейський комітет профспілок освіти (ЄКПО) висловив солідарність з членами профспілок, які в ці дні беруть участь в протестному русі в Україні, а також надають постійну підтримку іншим демонстрантам.

ЄКПО рішуче засудив жорстоке насильство, застосоване у відповідь на мирні демонстрації і відмітив правильність дій ФПУ, яка вимагає від уряду поважати права громадян на мирні зібрання і надала частину своїх приміщень для обігріву учасників акції, медичної допомоги та забезпечила роботу їдальні.

ЄКПО заявляє, що на студентів не повинно здійснюватися жодного тиску з боку керівництва вузів, вони самі мають бути вільними у прийнятті рішень щодо участі у мирних акціях не побоюючись можливих негативних наслідків для свого подальшого навчання.

ЄКПО сподівається, що український уряд почне належним чином реагувати на очевидне розчарування багатьох громадян України та невідкладно розпочне багатосторонній діалог щодо політичного та економічного розвитку України.

 

Союз профспілок Іспанії (УСО) висловив підтримку Федерації профспілок України, трудящим, населенню в цілому у його боротьбі за свободу і можливість визначати напрямок розвитку.

Свобода несумісна з політикою репресій.

 

Демократична ліга незалежних профспілок Угорщини висловлює стурбованість з приводу ескалації ситуації в Україні та солідарність з робітниками. «Ліга» висловила стурбованість з приводу насильства щодо мирних вуличних акцій з боку уряду і сподівання, що такі демократичні механізми, як демонстрації і страйки внаслідок цього не втратять своєї сили у майбутньому.

«Ліга» висловила жаль у зв'язку з відсутністю відкритості з боку політиків щодо тіснішої інтеграції з Євросоюзом. Сподіваємося на встановлення діалогу в Україні, щоб українські трудящі могли самостійно прийняти рішення щодо європейської інтеграції, гарантуючи розвиток демократії, гідну захищену працю і високі соціальні стандарти для українських робітників.

 

Польське профобєднання «Солідарність» з великою стурбованістю стежить за розвитком важкої ситуації в Україні. «Солідарність» рішуче засуджує напад поліції на мирні збори громадян і застосування неспровокованої жорстокості по відношенню до беззахисних учасників цих акцій. Безпосередньою причиною соціального протесту стало проголошення урядом України призупинення роботи над Угодою про асоціацію України з Європейським Союзом, але важливим чинником також є все більш складна соціально-економічна ситуація і погіршення політичного клімату в Україні.

«Солідарність» висловлює солідарність з українськими профспілками і працівниками, які стали жертвами репресій з боку влади, які страждають від зростаючої бідності, безробіття і соціальних проблем. Призупинення виплат пенсій та зарплат в багатьох галузях економіки, особливо в державному секторі, не є припустимим. Катастрофічна економічна і соціальна ситуація в Україні є результатом недбалої державної політики та адміністрації президента, олігархічної економіки, корупції та дефіциту демократичних процедур, а перш за все, - відсутності справжнього соціального діалогу. Ситуація різко погіршилася також через російські торговельні санкції, накладені на Україну, що є неприпустимим політичним тиском.

«Солідарність» закликає українську владу припинити репресії проти населення, яке має гарантоване право на безперешкодну участь у прийнятті рішення про майбутнє своєї країни. «Солідарність» також переконана, що приєднання України до європейської соціальної моделі, застосування європейських стандартів у галузі прав людини, трудових прав та професійних спілок, а також відкриття для України єдиного європейського ринку буде мати позитивний вплив на громадян і робітників.

«Солідарність» закликає європейські інститути продемонструвати активність і розуміння ситуації під час переговорів з українськими партнерами. Перспектива вступу до ЄС у довгостроковому терміні, термінове врегулювання процедури спрощення візового режиму, розробка графіку повного скасування віз залежить виключно від політичної волі.

«Солідарність» заявляє про повну підтримку європейських прагнень України і працюватиме з українськими профспілками та партнерськими організаціями, які прагнуть наблизити Україну до ЄС.

 

 Підготовано

Міжнародним департаментом ФПУ