1366286207 world-economy1 9

У своїй Заяві МКП та глобальні федерації профспілок закликають міжнародні фінансові установи напередодні весняних нарад МВФ і Світового банку (11-13 квітня, Вашингтон) вжити конкретних дій на виконання оголошених ними намірів приділяти більше уваги питанням зайнятості та нерівності.
МКП зазначає, що прогнози «Перспектив розвитку світової економіки» МВФ щодо посилення економічного зростання у 2014 році в значній мірі завдячують «суттєвому уповільненню темпів посилення бюджетної політики». У зв’язку з цим Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила: «Ми раді бачити, як МВФ визнає, що радикальна політика податково-бюджетної консолідації сповільнює економічне зростання, про що попереджали профспілки під час переходу до жорсткої економії у 2010 році». Крім того, вона зазначила, що загрози для зростання можуть зрости у країнах з економікою, що розвивається, внаслідок відтоку капіталу. «МФУ повинні допомогти підвищити сукупний попит у країнах, які мають прогалини у виробництві та зайнятості і забезпечити, щоб їхня фінансова підтримка максимально сприяла забезпеченню гідної праці», – сказала Ш. Барроу.
Глобальні профспілки пропонують Світовому банку скористатись можливістю шляхом застосування рекомендацій «Доповіді про світовий розвиток за 2013 рік: робочі місця» щодо оцінки впливу на зайнятість всієї фінансованої банком діяльності. У зв’язку з цим Ш. Барроу також зазначила: «Світовий банк повинен наслідувати прикладу більшості інших багатосторонніх кредиторів, взявши на озброєння комплексні трудові стандарти, які мають обов’язкову юридичну силу».
Генеральний секретар МКП привітала заклопотаність МВФ і Світового банку щодо зростання нерівності, про яку йшлося у виступах вищого керівництва, проте попередила, що МФУ повинні вжити заходів для того, щоб ця заклопотаність не вступала у протиріччя з їхніми власними програмами кредитування та політичними консультаціями. Крім того, вона зауважила: «Підрив МВФ трудових стандартів та систем колективно-договірного регулювання у низці європейських країн вже має суттєві наслідки для розподілу доходів, які можуть загострюватись у майбутньому. Тому ми закликаємо терміново переглянути і серйозно змінити політику фонду щодо ринку праці».
Див. Заяву глобальних профспілок англійською, італійською, російською та українською мовами на вебсторінці: