0286

 

У представництві Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України  6 травня 2014 р. відбулася зустріч заступника Голови Федерації профспілок України С.М.Кондрюка з представниками Світового банку - керівником сектору людського розвитку паном Паоло Беллі та економістом цього ж сектору пані Наталією Бородчук. У зустрічі також узяли участь керівник департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ Олена Лобченко та керівник департаменту міжнародної роботи Василь Шилов.

Представники Світового банку проінформували про діяльність Банку в Україні, зокрема щодо низки досліджень, що проводяться в Україні, в тому числі на замовлення Міністерства соціальної політики України, а також ходу реалізації найбільш важливих з соціальної точки зору проектів. Представники Банку висловили впевненість, що Україна в змозі провести невідкладні реформи для забезпечення сталого економічного зростання, створення нових якісних робочих місць уже впродовж наступних кількох років. Відтермінування реформ, на їх погляд, лише посилить макроекономічну нестабільність та рецесію в країні, що призведе до непередбачуваного зниження рівня життя пересічних громадян України.

У свою чергу, Сергій Кондрюк нагадав, що ФПУ має певну історію співпраці з Світовим банком, зокрема у проведенні досліджень та семінарів, а також коротко проінформував про деякі напрями діяльності ФПУ.

Сергій Кондрюк підкреслив, що ФПУ готова продовжувати співпрацю з Світовим банком на основі дотримання фундаментальних стандартів Міжнародної організації праці. Він наголосив, що ФПУ та її членські організації підтримують європейській вибір України.

Заступник Голови ФПУ зупинився на найбільш гострих соціальних проблемах, які потребують якомога скорішого вирішення. Він нагадав, що антикризові заходи, якщо їх не скорегувати, призведуть до значного падіння реальних трудових доходів, енергетичної бідності, втрати робочих місць. Доводити тарифи до економічно обгрунтованих, заявив Сергій Кондрюк, можна, але одночасно з доведенням до економічно обгрунтованих розмірів зарплат. «Форбс» регулярно пише про зростання статків українських олігархів, а в цей же самий час засоби масової інформації пишуть про заморожування заробітних плат. «Чому, - запитав Сергій Кондрюк, вчителі металурги, лікарі мають стояти з простягнутою рукою і просити про допомогу? Працююча людина, - наголосив заступник Голови ФПУ, - не повинна бути бідною. Вона повинна мати достатню заробітну плату для оплати отриманих послуг».

Сергій Кондрюк особливо підкреслив, що ФПУ ніколи не погодиться, щоб, прикриваючись кризою, чиновники скасували соціальні стандарти.

У зв’язку з цим заступник Голови ФПУ повідомив про зусилля ФПУ з підписання Генеральної угоди з Урядом та підприємцями з метою переформотування та інституціалізації трудових відносин, подальшого руху в напрямку забезпечення соціальної справедливості.

Він запропонував, щоб рухатися вперед, розпочати з просвітницької діяльності, ознайомлення якомога ширшого кола людей з напрямами діяльності Всесвітнього банку та залучення громадськості до розробки і реалізації численних проектів Всесвітнього банку в Україні. Сергій Кондрюк запропонував залучати до проведення досліджень Всесвітнім банком в Україні фахівців ФПУ та її членських організацій. А також запропонував, щоб представники Банку регулярно виступали на сторінках газети ФПУ «Профспілкові вісті».

Паоло Беллі підтвердив, що українські профспілки мають відігравати важливу роль у соціально-економічному розвитку країни, адже у таких країнах як Швеція, Данія та Німеччина саме завдяки прийняттю «соціальних пакетів», значному інвестуванню в соціальну сферу вдалося досягти високого рівня життя та створити якісні робочі місця.

Україна нині знаходиться на роздоріжжі. Вихід у подвоєнні ВВП з 4000 – 4500 доларів на людину протягом наступних п’яти років. У якості прикладу він навів Польщу, ВВП якої зріс втричі.

У 2014 році Світовий банк очікує падіння ВВП на 3%. Якщо всі необхідні заходи будуть запровадженні швидко, то, за словами, пана Паоло Беллі, економічне зростання відновиться вже у 2015. Це в довгостроковій перспективі призведе до забезпечення сталого зростання економіки із охопленням всього населення. Однак вже сьогодні середній клас та заможні люди мають платити повну вартість спожитих послуг.

Паоло Беллі привітав пропозиції щодо відновлення співпраці між ФПУ та представництвом Світового банку, зокрема з питань проведення просвітницької роботи, детенізації української економіки тощо.

У подальшому відбулася жвава дискусія, в ході якої усі присутні висловили свої погляди щодо активізації співпраці між представництвом Світового банку та українськими профспілками.

Департамент міжнародної політики ФПУ

 

Довідково:

 

10 березня 2014 р. Група Світового банку оголосила, що вона має на меті підтримувати реформи в Україні і надасть до 3 мільярдів доларів США у 2014 році. Ця допомога надаватиметься на додаток до поточної програми інвестицій та гарантій у загальному обсязі близько 3,7 мільярдів доларів США, що підтримує покращення надання державних послуг у галузі водопостачання та водовідведення, розвиток енергетики та будівництво доріг, та розвиток приватного сектору.

 

Відтоді, коли Україна стала членом Світового банку в 1992 році, загальна сума зобов’язань Банку перед Україною становить понад 7 мільярдів дол. США на фінансування 40 проектів і програм.