фото 1

 

22 травня делегати 3-го Всесвітнього конгресу МКП обговорили проведення кампаній у багатонаціональних компаніях, залучення до профспілок працівників неформального сектору, плани дій урядів щодо подолання нерівності, а також такі питання, як прожитковий мінімум, соціальний захист, зміна клімату та торгівельні угоди.

Продовжились також дискусії на субпленарних засіданнях, метою яких стало привернення уваги до практичного досвіду профспілок та визначення рамок для дій, спрямованих на вирішення існуючих проблем. Відповідно до рішення Генеральної ради з кожного субпленарного засідання були відібрані пріоритетні сфери діяльності, які лягли в основу планів дій МКП, регіонів і членських організацій.

Підсумовуючи роботу конгресу, делегати висловили рішучість:

• розширити профспілкові лави на понад 27 млн. нових членів упродовж наступних чотирьох років, що дозволить розширити вплив трудящих;

• покласти край сучасному рабству;

• відстоювати мінімальну заробітну плату, яка б дозволяла трудящим жити з гідністю, покласти край жебрацькій заробітній платі у ланцюжках поставок глобальних корпорацій;

• вимагати підписання амбітної угоди щодо клімату на Паризькому кліматичному саміті.

Як підкреслила у своєму виступі Генеральний секретар МКП Шаран Барроу: «У нас є над чим працювати. Ми будемо зміцнювати вплив трудящих і розширювати лави міжнародного профспілкового руху [...]. Ми забезпечимо, щоб капітал, створюваний трудящими, використовувався для реалізації їхнього плану дій, а не для відстоювання корпоративних інтересів великого бізнесу і фінансів, ми ніколи не будемо закривати очі на атаки на права трудящих».

На своєму пленарному засіданні 23 травня конгрес ухвалив зміни до Статуту МКП, три резолюції та Заяву, яка містить три пріоритетні напрями діяльності організації у найближчі чотири роки, які відповідають резолюціям: ріст профспілок; реалізація прав; стійкі робочі місця, гарантовані доходи та соціальний захист.

Конгрес також ухвалив термінові резолюції з приводу загибелі 301 шахтара у Туреччині та закликав до деескалації конфлікту в Україні.

За підсумками голосування переважаючою більшістю голосів на новий термін була переобрана чинний Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

На засіданні Генеральної ради, яке відбулося одразу після конгресу, Президентом МКП було обрано Жоана Антоніо Феліса з CUT (Бразилія), його заступниками – Марію Фернанду Карвальйо Франсіско з UNTA-CS (Ангола) та Карла-Петера Торвальдссона з LO (Швеція). Заступниками Генерального секретаря МКП були обрані Яап Вінен та Веллінгтон Чібебе.

Крім того, Генеральна рада МКП створила нову субрегіональну структуру для арабських країн.

Наступний Всесвітній конгрес МКП відбудеться у 2018 році.

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ