ВСТРЕЧА

 

3 червня 2014 року відбулася зустріч в.о. Голови ФПУ Григорія Осового з представниками Посольства США в Україні – дипломатом Крістофером Греллером та асистентом економічного відділу Валентиною Сизою. У зустрічі також взяли участь керівник департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ Василь Шилов та працівник департаменту Вячеслав Майборода.

У ході зустрічі, яка відбулася на прохання Крістофера Греллера, Григорій Осовий проінформував американських гостей про соціально-економічну ситуацію в Україні та про роботу територіальних та галузевих профоб’єднань Донецької та Луганської областей у непростих умовах.

Крім того, глава ФПУ надав інформацію про членські організації ФПУ на окупованій Росією території Автономної Республіки Крим та об’єкти власності ФПУ, про націоналізацію яких заявила так звана «влада» Криму. При цьому Григорій Осовий заявив про рішучість ФПУ відстоювати своє право власності на санаторно-курортні та спортивні об’єкти у міжнародних судових органах та про те, що переговори щодо сприяння з цього питання вже ведуться з Міністерством юстиції України.

Американські гості поцікавились позицією російських профспілок як щодо членських організацій, так і майна ФПУ у Криму. З цього приводу Григорій Осовий зазначив, що ці питання неодноразово піднімались під час зустрічей з керівництвом російських профспілок на міжнародних заходах у Брюсселі та Берліні, яке погоджується з тим, що буде справедливим вирішення цих питань шляхом переговорів.

В.о. Голови ФПУ заявив про те, що Федерація профспілок України незмінно підтримує курсу України на євроінтеграцію та виступає за територіальну цілісність України, а також вимагає виведення нелегальних іноземних збройних формувань з території України, включаючи Крим.

Відповідаючи на запитання гостей щодо точки зору профспілок на підписання Угод про асоціацію між Україною та ЄС, Василь Шилов повідомив про те, що ФПУ було здійснено аналіз деяких положень економічної частини «поглибленої та всеохоплюючої» Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, що стосуються профспілок.

Так, він зазначив, що угоди у сфері міжнародної торгівлі повинні повністю виключати громадські послуги і зберігати здатність урядів до відновлення, пожвавлення або розширення спектру громадських послуг, а також, що лібералізація послуг громадського обслуговування, зокрема, в сфері освіти, охорони здоров’я – це прямий шлях до приватизації цих галузей та переходу їх на надання платних послуг.

Крім того, він нагадав, що нові директиви ЄС, які, зокрема, передбачають так званий «соціальний параграф» у державних закупівлях, тобто вимоги щодо дотримання трудового і соціального законодавства, колективних договорів на підприємствах, що отримують державні контракти. Відповідно ж до Угоди, відбір переможців тендерів ґрунтується тільки на об’єктивних факторах, таких як досвід учасників у відповідній сфері, масштаб їх господарської діяльності та наявність відповідної інфраструктури, або їх технічний та професійний потенціал. Тому потрібно домагатися імплементації положень нових Директив ЄС щодо державних закупівель.

Коментуючи ситуацію в Україні Григорій Осовий зазначив, що ФПУ веде активну роботу з центральними органами виконавчої влади, переговори з роботодавцями щодо підписання Меморандуму про забезпечення робочих місць та соціальних гарантій.

Окрема увага була приділена умовам праці апарату ФПУ та відбудові Будинку спілок. Так, зокрема було підкреслено, що ФПУ продовжує вимагати провести незалежне розслідування та покарати винуватців підпалу Будинків спілок, адже розпочати відновлювальні роботи можна буде лише після завершення розслідування.

Після пожежі у Будинку спілок та окупації Криму ФПУ опинилась у дуже скрутному фінансовому стані. Разом з тим вона змушена вносити плату за оренду землі, на якій розташований згорілий Будинок спілок,

Глава ФПУ також ознайомив присутніх з сучасним станом соціального діалогу в Україні. Американські гості були приємно вражені надзвичайно багатим досвідом роботи Григорія Осового у цій сфері і висловили побажання продовжувати спілкування як з ФПУ, так і з її членськими організаціями у майбутньому, а також запропонували звертатися до Посольства США в Україні у разі необхідності.

 

                                   Департамент міжнародної роботи ФПУ

 

ВСТРЕЧА11

 

 

ВСТРЕЧА2