20140528 101432-tmb-270x180

 

Однією з головних подій на 103-й Міжнародній конференції МОП  став саміт «Світ праці: розвиток з робочими місцями», у роботі якого взяла участь українська тристороння делегація.

 

 

Саме такою була тема доповіді МОП «Світ праці у 2014 році», опублікованої напередодні конференції. У цій доповіді, показано тісний взаємозв'язок між досягненням економічного і соціального розвитку та інвестиціями в якісні робочі місця.

 

Традиційний підхід до розвитку, говориться у доповіді,  не створює робочі місця в необхідній кількості і якості. Виявляється, недостатньо зосередитися лише на експортно-орієнтованому зростанню, торгівлі та прямих іноземних інвестиціях, щоб стимулювати розвиток.

 

Країни, що інвестують в якісні робочі місця, домоглися більшого успіху в порівнянні із іншими, як з економічної, так і з соціальної точки зору. Країни, що на початку 2000-их інвестували в якісні робочі місця, з 2007 року демонструють на 1 відсоток вищі темпи росту, ніж інші країни, що розвиваються.

 

Дані доповіді МОП «Світ праці» свідчать, що низька частка оплати праці в структурі доходів може перешкоджати росту в результаті зменшення споживання. Ця тенденція до зниження не є незворотною, її можна розвернути за допомогою ефективних політичних заходів. Звичайно, соціальний діалог є найважливішим інгредієнтом в цьому відношенні.

 

За словами Гендиректора МОП, існують переконливі докази, що соціальний захист допомагає знизити рівні бідності, нерівності та незахищеної зайнятості. Продумані системи соціального забезпечення посилюють індивідуальні можливості знайти кращу роботу.

 

Доповідь «Світ праці» - на основі глибокого аналізу 145 країн, що розвиваються, - показала, що гідна праця лежить в основі будь-якої значимої стратегії розвитку.

 

 

Напередодні саміту Міжнародна конфедерація профспілок, членською організацією якої є Федерація профспілок України, розповсюдила серед делегатів доповідь «Глобальний рейтинг по захисту прав трудящих».

 

 

"Недавній звіт Світового банку «Ведення бізнесу» наївно підтримав точку зору, що скорочення трудових стандартів, це предмет прагнення урядів»,- зазначила Шерен Барроу. «Новий Індекс з прав виносить урядам і роботодавцям попередження, що профспілки усього світу солідарно відстоюватимуть основні прав трудящих".
 

Глобальний індекс МКП з прав ранжує 139 країн за 97 міжнародно визнаними параметрами з метою оцінки ситуації з дотримання прав трудящих законодавчо і на практиці.. Загальний результат дає кожній  країні відповідний рейтинг, від одного до п'яти і навіть 5+.

 

Відповідно до цього індексу, Україна  отримала 5+, тобто вона є однією з країн, яка очолює цей список, у якій відсутні гарантії діяльності профспілок внаслідок порушення законодавства.

 

Ось як виглядає таблиця індексів.

1 - Нерегулярні порушення прав: 18 країн, включаючи Данію і Уругвай
2 - Неодноразові порушення прав: 26 країн, в тому числі Японія і Швейцарія
3 - Регулярні порушення прав: 33 країни, в тому числі Чилі та  Гана
4 - Системні порушення прав: 30 країн, у тому числі Кенія та США
5 - Відсутність гарантій прав: 24 країни, включаючи Білорусь, Бангладеш і Катар
5 + - Відсутність гарантій прав у зв'язку з відсутністю системи правового регулювання: 8 країн, у тому числі Центральна Африканська Республіка,  Сомалі, Судан  та Україна.

 

(Полная версия Индекса МКП по правам:http://www.ituc-csi.org/IMG/pdf/survey_ra_2014_eng_v2.pdf).

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ