36167 html 392ae4ad

 

Всесвітній парламент праці дав надію мільйонам жертв примусової праці, обговоривши питання міграції, шляхи подолання неформальної зайнятості та масового безробіття.

103-я Міжнародна конференція праці (МКП) завершила свою роботу після більш ніж двох тижнів обговорень ключових питань світу праці, таких як примусова праця, міграція, неформальна зайнятість та інвестиції у якісні робочі місця.

«Я вважаю, що учасники конференції [...] запам'ятають, перш за все, одностайне прийняття Протоколу до Конвенції МОП № 29 про примусову працю. Це результат нашої з вами рішучості покласти край огидному явищу, яке продовжує дошкуляти світові праці, щоб звільнити 21 млн. його жертв», – заявив Генеральний директор МОП Гай Райдер у заключному слові на МКП.

Понад 4700 делегатів конференції від урядів, роботодавців і трудящих, включаючи офіційну тристоронню делегацію України, ухвалили новий юридично зобов'язуючий Протокол МОП про примусову працю, спрямований на забезпечення заходів із запобігання, захисту і компенсації, а також активізацію зусиль з ліквідації сучасних форм рабства.

Делегати конференції також обговорили проблему переходу від неформальної до формальної зайнятості і домовились провести друге обговорення у наступному році з метою прийняття відповідної рекомендації.

«Перехід (від неформальної до формальної економіки) має значення для всіх нас, тому сказане на пленарному засіданні вчора ще раз переконало мене, що зерно, посіяне цього року, дозволить нам прийняти таку цінну і таку необхідну рекомендацію на конференції у наступному році», – висловив сподівання глава МОП, зазначивши, що неформальна економіка охоплює майже 40 відсотків світової робочої сили.
Світовий парламент праці досяг консенсусу щодо необхідності розробки всеосяжної рамкової політики, активних стратегій зайнятості й всеохоплюючого зростання як на міжнародному, так і на національному рівнях.

Цей консенсус  Гай Райдер назвав «головним внеском МОП у подолання кризи масового безробіття». Делегати також погодились сприяти гідній праці як одній з цілей глобального порядку денного розвитку Організації Об'єднаних Націй на період після 2015 року.

Комітет конференції з застосування стандартів розглянув окремі випадки, які охоплюють широке коло проблем, у тому числі результати опитування щодо формування мінімальної заробітної плати.

На заключному пленарному засіданні більшість делегатів висловила стурбованість щодо неспроможності Комітету розглянути низку серйозних випадків через незгоду роботодавців. Більше того, Група роботодавців продовжила нападки на 50-річну юриспруденцію, заявляючи, що право на страйк не закріплене у міжнародному законодавстві.

Не досягнувши результату в спробах примусити уряди та представників трудящих до ануляції десятиліть роботи МОП, представники роботодавців на Комітеті з застосування стандартів відмовилися визнати результати роботи Комітету з низки серйозних випадків щодо порушення фундаментальних прав працівників, включаючи примусову працю.

З цього приводу Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила: «Роботодавці повинні дотримуватись закону і визнати, що справедливість і стабільність, гарантом яких виступає МОП, приносять універсальну користь. Якщо вони продовжать свою ідеологічну манію з оскарження міжнародного законодавства, то будуть змушені прийняти розгляд цього питання у Міжнародному суді».

У зв’язку з цим Гай Райдер підтвердив необхідність для  МОП мати «сильну та авторитетну систему стандартів, яка б користувалась всебічною тристоронньою підтримкою» і закликав усі сторони зробити все, що від них залежить, для досягнення цієї мети.

Делегати внесли зміни до Конвенції МОП 2006 року про працю у морському судноплавстві. Зміни стосуються заходів щодо захисту залишених моряків, а також матеріального забезпечення і компенсацій у випадку смерті та тривалої непрацездатності.

На пленарних виступах міністри праці, представники урядів, трудящих і роботодавців розглянули питання трудової міграції, яка була темою однією з доповідей Генерального директора МОП на цьогорічній конференції. «Питання трудової міграції у вас усіх на вустах [...], безперечний економічний потенціал міграції дуже сильно залежить від її справедливості. А це означає необхідність взяти на озброєння правозахисний підхід, про який частіше говорять, ніж застосовують», – зазначив Гай Райдер.

За його словами, дефіцит гідних робочих місць став одним із основних факторів зростання міграції. Розрив у заробітній платі між приймаючими країнами і країнами походження мігрантів сягає 10 до 1, що призвело до того, що понад 230 мільйонів осіб проживають за межами країн, де народилися, що практично в чотири рази більше, ніж у  2000 році.

 Більше половини працівників у країнах, що розвиваються, а це в цілому 1,47 млрд, працюють на незахищених роботах, є або самозайнятими, або працюють на сімейних підприємствах, нерідко безоплатно. Ця проблема особливо гостро стоїть в Південній Азії і країнах Африки на південь від Сахари, де три з чотирьох робітників перебувають у вразливих формах відносин зайнятості.

Хоча за останні два десятиліття масштаби крайньої бідності серед працюючих в країнах, що розвиваються, знизилися з 39 до 13 відсотків, проте 839 мільйонів робітників у країнах, що розвиваються, не мають можливості заробляти достатньо, щоб підняти себе і свої сім'ї вище межі бідності у два долари на день.

Близько 200 млн. нових робочих місць необхідно створити протягом наступних п'яти років в країнах, що розвиваються, для того, щоб йти в ногу із зростанням кількості населення працездатного віку.

Дані доповіді МОП «Світ праці» свідчать, що низька частка оплати праці в структурі доходів може перешкоджати росту в результаті зменшення споживання. Ця тенденція до зниження не є незворотною, її можна розвернути за допомогою ефективних політичних заходів. Звичайно, соціальний діалог є найважливішим інгредієнтом в цьому відношенні, як, наприклад, у випадку минулорічного «нового суспільного договору» в Тунісі.

У рамках Всесвітнього саміту праці, який відбувся 9 червня, учасники конференції заслухали виступи прем'єр-міністрів Йорданії Енсура та Монголії Алтанкуяга, у яких було висвітлене центральне місце програми гідної праці МОП.

      На саміті підкреслювалось, що важливо тримати в центрі уваги як масштаби створення нових робочих місць, так і якість робочих місць - навіть якщо дехто думає, що це нереально в умовах, коли деякі країни борються з дитячої працею, примусовою працею та величезною неформальною економікою.

«Дехто може сказати,- заявив Генеральний директор МОП,-   що ми повинні в першу чергу зосередитися на робочих місцях і тільки потім - на їх якості. Але ми знаємо, що за першим не обов’язково слідує друге. Ви добре знаєте: проблеми розвитку взаємопов'язані.
Факти говорять самі за себе. Країни, що інвестують в якісні робочі місця, домоглися більшого успіху в порівнянні із іншими, як з економічної, так і з соціальної точки зору.

Країни, що на початку 2000-их інвестували в якісні робочі місця, з 2007 року демонструють на 1 відсоток вищі темпи росту, ніж інші країни, що розвиваються.

Інвестиції в якісні робочі місця шляхом скорочення вразливих форм зайнятості та боротьби з бідністю серед працюючих не тільки призвели до зростання темпів економічного росту, а й, як правило, пов'язані з меншою нерівністю доходів».

Нагадавши делегатам про вшанування Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, Генеральний директор сказав: «Дозвольте мені приєднатися до Папи римського Франциска і показати червону картку дитячій праці [...]. Ми хочемо, щоб дитяча праця зникла раз і назавжди зі світу праці».

Папа римський надіслав МКП лист підтримки діяльності МОП.

Перед делегатами Конференції виступив також  в.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, який привернув увагу учасників Конференції до останніх подій в Україні. Народ, що змістив корупційну владу,  сподівався на швидкі зміни на краще,- заявив Григорій Осовий,-  опинився перед новими викликами. Внаслідок агресивної політики Росії, окупації Криму, неоголошеної війни на Сході  гинуть люди, зупиняються підприємства.  Негативно на стані економіки також позначається триваюча світова фінансово-економічною криза.

Разом з тим, підкреслив профспілковий очільник, стратегічне рішення проблеми знаходиться, перш за все, у створенні нової моделі економічного і соціального розвитку України. Нинішня модель розвитку, що будувалася протягом більше двох десятиліть на дешевій праці, коли працівник живе «від зарплати до зарплати», вичерпала себе.

Щоб скоротити масштаби нерівності й сприяти запобіганню зростання феномена працюючих бідних, Григорій Осовий звернувся до Міжнародної організації праці посприяти Україні в реформуванні системи оплати праці.

Закриваючи Конференцію, Генеральний директор МОП подякував голові конференції Даніелю Фуньєсу де Ріоха за «38 років праці і визначний внесок у роботу організації», які «залишили слід в історії МОП».

Під час роботи Конференції в.о. Голови ФПУ зустрівся з Головою Групи трудящих Конференції Люком Коктебеком і поінформував його про проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з   розслідування фактів незаконного відчуження нерухомого майна, що перебуває в користуванні Федерації профспілок України», поданий народним депутатом України Капліним Сергієм Миколайовичем від фракції Політичної партії "УДАР Віталія Кличка", а також про підготовки у зв’язку з цим Заяви ФПУ. Проекти вказаної Постанови та Заяви ФПУ, перекладені на англійську мову, були передано Голові Групи трудящих, який пообіцяв підтримати ФПУ.  

Відбулися також зустрічі в.о. Голови ФПУ з керівниками національних профцентрів Молдови, Німеччини, Франції, Бельгії з питань розвитку двосторонніх зав’язків.

У роботі Конференції від ФПУ взяли участь, крім в.о. Голови ФПУ Григорія Осового, Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв, Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль, керівник департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ Василь Шилов.



   Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ