IMG 0705

24 червня 2014 року у Києві пройшла заключна конференція проекту технічного співробітництва «Ефективне управління трудовою міграцією та її кваліфікаційними аспектами».

У конференції взяли участь члени спостережної ради проекту, представники низки міністерств та відомств, міжнародних організацій, соціальних партнерів, громадських організацій, а також науковці – експерти з питань міграції.

Конференція завершила масштабний проект, який протягом трьох років впроваджувала в Україні та Молдові Міжнародна організація праці у співробітництві з українськими та молдовськими тристоронніми партнерами, Міжнародною організацією міграції і Світовим банком за фінансової допомоги Європейського Союзу.

Загальна мета проекту — зміцнити спроможність Молдови та України щодо регулювання трудової міграції та сприяння сталому поверненню, з особливим наголосом на вдосконаленні людських ресурсів та запобіганні втрати кваліфікованих кадрів. Задля досягнення загальної мети було визначено чотири незалежні цілі, що доповнюють одна одну, за такими компонентами:

1. 1)Розбудова спроможності щодо аналізу дефіциту та надлишкової пропозиції кваліфікованих кадрів у результаті міграції.
  2. 2)Розбудова спроможності країн виїзду мігрантів щодо балансування міграційного потоку та повернення з національними потребами та потребами у кваліфікованих кадрах держав-членів ЄС
  3. 3)Розбудова спроможності щодо обговорення схем трудової міграції, основаних на дотриманні прав людини, включаючи двосторонні угоди про соціальний захист, та управлінні цими схемами
  4. 4)Надання технічної допомоги та розбудова спроможності щодо управління трудовою міграцією шляхом прийняття відповідного законодавства і залучення соціальних партнерів.

На відкритті конференції з вітальним словом до учасників звернулися Міністр соціальної політики України Людмила Денисова, керівник секторів з міграції та безпеки делегації ЄС в Україні Стефан Дальгрен, Директор Групи технічної підтримки з питань гідної праці та бюро МОП для країн бюро МОП в Будапешті Антоніо Граціозі, та представник місії МОМ в Україні Стефан Роджерс.

З доповіддю про програму справедливої міграції Міжнародної організації праці виступила Марія Елена Валенцуела з департаменту з питань міжнародної міграції бюро МОП у Женеві. Вона зазначила, що за останні роки об’єми міграції в світі значно виросли – сьогодні у світі налічується 237 мільйонів трудових мігрантів, тоді як у 2000 році їх було 174 мільйони. Основна причина росту – зростання нерівності доходів. Експерти МОП очікують, що ця тенденція триватиме і масштаби міграції й надалі збільшуватимуться. Міняються і структура міграції – зменшується частка міграції в розвинені країни, тоді як зростає міграція між країнами Півдня. Також відбувається фемінізація процесів міграції – сьогодні жінки складають 48% від усіх трудових мігрантів.

Загальний огляд здобутків проекту представила національний координатор проекту Тетяна Міненко, а незалежний оцінювач Люка Аолфі презентував основні висновки підсумкової оцінки проекту, після чого відбулися дві панельні дискусії з обговорення впливу результатів проекту та пропозицій щодо майбутньої співпраці. Учасники підкреслили успішність проекту – в його рамках було отримано нові статистичні дані щодо трудової міграції; проведено дослідження щодо зв’язку між освітою та міграцією та дослідження міжнародної мобільності українських педагогів і науковців; розроблена та протестована методологія впровадження системи визнання неформального навчання в Україні; проведено обговорення адміністративних протоколів угод про соціальне забезпечення з Португалією, Естонією, Польщею; підвищено рівень обізнаності відповідних державних установ, неурядових організацій та соціальних партнерів щодо регулювання трудової міграції; підписано протоколи про співробітництво між профспілками України, Молдови та Італії. Однак проблеми міграції на цьому не вичерпалися, до того ж час ставить перед Україною нові виклики у сфері міграції, тому було наголошено на необхідності продовження надання Україні технічної допомоги з боку ЄС, МОП, МОМ та інших міжнародних організацій в питаннях міграції.

Протягом трьох років Федерація профспілок України була партнером проекту, приймала активну участь у заходах, що проводилися в його рамках. У 2013 році було підписано Протокол про співпрацю між Федерацією профспілок України та національними профцентрами Італії – Конфедерацією профспілок італійських працівників, Загальною конфедерацією італійських працівників та Італійською спілкою праці. Під час заключної конференції відбулася робоча зустріч заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка, члена наглядової ради проекту, з директором Групи технічної підтримки з питань гідної праці та бюро МОП для країн бюро МОП в Будапешті Антоніо Граціозі та національним координатором МОП в Україні Сергієм Савчуком. С.М.Кондрюк підкреслив позитивні результати проекту та висловив сподівання на продовження плідної співпраці з питань міграції у майбутньому.

Департамент міжнародної роботи

IMG 0562