tdm 2014 778

 

Всесвітній день дій за гідну працю проводиться на заклик Міжнародної конфедерації профспілок (МКП). Таке рішення було ухвалене на установчому з'їзді МКП у 2006 році. Починаючи з 2008 року, колективні дії під цим гаслом щорічно проходять у більшості країн, національні профспілки яких входять до МКП. З того часу у численних акціях на підтримку профспілкових вимог, які проводяться 7 жовтня, взяли участь десятки мільйонів людей у всьому світі. Головна мета цих дій – привернути увагу урядів і роботодавців до насущних проблем найманих працівників всієї планети.

 

Південно-Африканська Республіка

 

Конгрес профспілок ПАР відзначив Усесвітній день дій за гідну працю низкою вимог, а саме: заборонити діяльність трудових брокерів, припинити ліквідацію податкових пільг, забезпечити гідну роботу для усіх творчих працівників, покласти край порушенню конституційного права трудящих на страйк, надати право на організацію та захист уразливих категорій працівників, підвищити рівень національної мінімальної зарплати тощо.

 

Японія

 

Цього року, як і в попередні роки, майже всі місцеві організації Конфедерації профспілок Японії провели численні мітинги й вуличні акції, закликавши до реалізації Програми гідної праці для всіх. У Токіо представники Конфедерації, включаючи президента Н. Кога, звернулись до перехожих, щоб ознайомити їх з концепцією «гідної праці» та її різноманітними аспектами, такими, як права трудящих, зарплата, робочий час та соціальний захист, з особливим акцентом на відновлення мінімальної заробітної плати з початку жовтня. Крім того, Конфедерація провела національне дослідження гідної праці, яке продемонструвало, на жаль, низький рівень визнання цього надзвичайно важливого поняття.

 

США

 

З нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю Державний департамент США провів слухання «Інклюзивне зростання: роль громадянського суспільства у праці» з метою обговорення того, як громадянське суспільство і захист міжнародно визнаного права на свободу об'єднання можуть сприяти справедливому і стійкому економічному зростанню.

 

Сербія

 

Профцентри країни провели низку зустрічей прес-конференцій, поширювали листівки з інформацією про Всесвітній день дій за гідну працю для того, щоб захистити робочі місця, зарплати і соціальний статус сербських трудящих і безробітних, які потерпають від нового трудового законодавства.

 

Польща

 

У гіпермаркетах та супермаркетах, а також біля будівлі парламенту Польщі, пройшли акції за гідні умови праці, учасники яких передали свої вимоги урядовцям різних рівнів, у тому числі міністру праці.

 

Литва

 

7 жовтня литовська профспілка «Солідарність» провела масовий мітинг у Вільнюсі під лозунгами: «Європейські зарплати для литовських трудящих», «Ні лібералізації трудового законодавства без соціальних гарантій»,  «Так гарантованому праву на організацію і праву на страйк», «Ні тіньовій економіці», «Так гарантованому соціальному праву і праву на громадські послуги: опалення, електрозабезпечення, охорона здоров’я, освіта».

 

Болгарія

 

Конфедерація праці Болгарії «Подкрепа» розповсюдила 1500 талонів на безкоштовні юридичні консультації з питань праці та зайнятості у шести найбільших містах країни. Крім того у столиці Болгарії Софії юридичні консультанти «Подкрепи» та її галузевих членських організацій надавали всім бажаючим безкоштовні юридичні послуги з галузевих питань, питань ринку праці, освіти і професійної підготовки, молодіжних заходів, здоров'я і безпеки на виробництві.

 

 

Департамент міжнародної роботи ФПУ