DSCN8171

 

У штаб-квартирі Міжнародної конфедерації профспілок 16-18 грудня відбулися засідання Виконкому та Генеральної ради МКП.
Генеральний рада заслухала звіт про результати останніх засідань Генеральної ради, які відбулися в Берліні в травні цього року в ході Всесвітнього конгресу профспілок; розглянула питання, пов'язані з прийомом нових національних профцентрів у члени Конфедерації, з діяльністю Міжнародної організації праці, розвитком партнерства Глобальних профспілок; визначила пріоритети щодо розвитку системи ООН після 2015 року, затвердила бюджет і програму своєї діяльності на 2015 рік, а також розглянула низку інших актуальних питань.

З доповіддю «Зміцнювати вплив трудящих» виступила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу, яка підвела підсумки берлінського конгресу і позначила пріоритети на 2015 рік. Вона заявила про необхідність створення 100 мільйонів робочих місць та збільшення чисельності МКП до 200 мільйонів членів. Вона також повідомила про намагання МКП збільшити долю жінок у світовій робочій силі на 25% і на 5% кількість жінок-членів профспілок.

 

DSCN8168

 

Генеральний секретар Профспілкового консультативного комітету при ОЕСР, головний економіст МКП Джон Еванс зробив повідомлення про економічну ситуацію в світі та детально зупинився на підсумках саміту Великої двадцятки в Брісбені. Джон Еванс навів результати досліджень, відповідно до яких зростання долі заробітної плати на 1% у глобальному ВВП призводить до зростання останнього на 5%.

Представник Британського конгресу тред-юніонів підкреслив, що метою профспілок має бути не спасіння світової економіки через збільшення заробітної плати, що призведе до зростання попиту, а збільшення заробітної плати для забезпечення гідного рівня життя працівників. Загальний висновок – все більше людей починає розуміти, що неоліберальна модель розвитку світу остаточно скомпрометувала себе. Але профспілки не мають чекати поки всі це зрозуміють. Потрібно діяти, об’єднувати людей, перш за все, навколо ідеї створення гідних робочих місць, у тому числі для жінок та молоді.   

Вказувалось, що 2% додаткового економічного зростання, названі головним результатом саміту «великої двадцятки» в Брісбені, досягти буде важко через відсутність відповідного плану по стимулюванню попиту через підвищення оплати праці та створення якісних робочих місць. При світовому безробітті, що перевищує 200 мільйонів осіб, масовому молодіжному безробітті та стагнуючій оплаті праці, прогнози щодо зростання глобальної економіки засновані на нереальному економічному моделюванні. Адже лідери країн «великої двадцятки» виходять з повної зайнятості, якої не існує у більшості країн світу, та бізнес інтересів, а не інтересів трудящих.

Практично всі виступаючі у зв’язку з відмовою роботодавців визнати право на страйк як таке, яке міститься в конвенції МОП №87 підкреслювали, що воно є трудящих. У 90 країнах це право закріплено у національних конституціях. З перших етапів боротьби за 8-годинний робочий день і справедливу заробітну плату, за охорону та безпеку праці на робочих місцях, за щотижневі вихідні дні та свободу від дискримінації та експлуатації на роботі, фундаментальне право трудящих оголошувати страйк стало необхідною базою для соціально-економічного прогресу .   І при протесті народу проти диктатури і політичних утисків, право на страйк було і завжди буде наріжним каменем демократії.            

 

DSCN816

        

Член Генеральної Ради МКП, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі поінформував присутніх щодо соціально-економічної ситуації в Україні у зв’язку з анексією Росією Криму та конфліктом на сході України. Він підкреслив, що для стабільного розвитку Україні потрібні мир і політична стабільність, а також готовність Уряду проводити реформи в інтересах суспільства. На жаль, нинішні дії Уряду свідчать про продовження політики жорсткого наступу на соціально-економічні права трудящих. Голова ФПУ наголосив, що виконуючи свій обов’язок, профспілки будуть протидіяти виходу України з кризи за рахунок трудящих. На порядку денному ФПУ, повідомив він, проведення з’їздів її членських організацій, перетворення ФПУ на дійсно європейське профспілкове об’єднання.

З доповідями про підсумки своїх нарад виступили представники жіночого та молодіжного комітетів МКП, а також Комітету МКП з профспілкових прав і прав людини.

Були заслухані доповіді про діяльність Всеєвропейського регіональної ради (ВЕРС-МКП) і бюро МКП в інших регіонах світу.

По закінченні Генеральна рада МКП розглянув фінансові питання та звіти регіональних організацій МКП.                                                    

Учасники засідання поставили свої підписи під зверненням до Генерального секретаря ООН пана Гі Муна щодо необхідності повної заборони ядерної зброї до 2020 року.

Під час Генеральної ради відбулася зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з керівництвом МКП, під час якої обговорювалося питання направлення місії МКП до України для ознайомлення на місці з соціально-економічною ситуацією в країні та надання допомоги українським профспілкам у їх боротьбі за соціальну справедливість.   Сторони домовилися, що така місія прибуде до України на початку 2015 року. Конкретні дати мають бути узгоджені в робочому порядку.

У рамках Генеральної ради відбулася низка зустрічей Голови ФПУ з представниками зарубіжних профспілок з питань двостороннього співробітництва.

 

              Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ