thumb image

 

У понеділок, 23 лютого, відбулася зустріч Голови ФПУ Осового Григорія Васильовича з місією Групи підтримки України Європейської Комісії у складі пана Хосе Романа Леона Лори, керівника напрямку допомоги у соціальному секторі, і пані Фредеріки Решінер, співробітника Генерального директорату зайнятості, праці і соціальних справ Єврокомісії.

Група підтримки України була створена у квітні 2014 року як робоча група Єврокомісії для підтримки розробки та реалізації комплексних програм реформ в Україні. Вона також допомагає мобілізувати досвід країн-членів ЄС та посилити координацію з іншими донорами і міжнародними фінансовими установами.

Голова ФПУ підкреслив, що ФПУ з самого початку підтримала європейський вибір країни. Після підписання Угоди про асоціацію ФПУ активно долучилася до формування передбачених нею органів громадянського суспільства, які повинні здійснювати громадський моніторинг реалізації Угоди. Зокрема, сьогодні ФПУ представлена в українській частині Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Григорій Осовий проінформував представників ЄС про візит до Брюсселю членів українській частині Платформи, що відбувся напередодні, та участь у засіданні Європейського соціально-економічного комітету.

Голова ФПУ підкреслив, що українська частина Платформи громадянського суспільства готова до співпраці з Радою Асоціації, Урядом України, парламентськими фракціями у питаннях реалізації Угоди про асоціацію.

ФПУ виступить з ініціативою, щоб питання імплементації Угоди зайняли пріоритетне місце у порядку денному Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Григорій Осовий висловив сподівання, що ця ініціатива буде підтримана іншими двома сторонами.

Розповідаючи про систему громадського моніторингу реалізації Угоди про асоціацію, Голова ФПУ зупинився на власних ініціативах ФПУ – федерація взяла під свій контроль виконання 102 пунктів урядового плану дій з реалізації Угоди. Найбільш важливі серед них – прийняття нового Трудового кодексу і Стратегії подолання бідності в Україні, які передбачені планом Уряду.

Окремо Григорій Осовий зупинився на політиці жорсткої економії, яку проводить уряд України. Профспілки публічно висловили свою незгоду з політикою затягування пасків, провівши низку масових акцій протесту у кінці 2014 року. ФПУ запропонувала альтернативні рішення, було підготовлено декілька законопроектів, спрямованих на пом’якшення наслідків кризи, але ці профспілкові ініціативи були проігноровані Урядом.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк проінформував гостей про поточну ситуацію у сфері зайнятості - тільки за офіційними даними кількість безробітних зросла на 1,1 млн. осіб. Ситуацію на ринку праці погіршує низька заробітна плата, яка стрімко втрачає купівельну спроможність через інфляцію та девальвацію національної валюти, та зростання в три рази заборгованості з виплати заробітної плати. За оцінками експертів, 5 мільйонів робітників вимушені працювати у тіньовій економіці.

Голова ФПУ звернув увагу представників Єврокомісії на відсутність системного прогнозування та регулювання ринку праці з боку центральних органів влади, низьку зацікавленість Уряду у вирішенні питань ринку праці. Ситуація, коли з 43 мільйонів населення тільки 8 мільйонів працюють повний робочий день, 11 мільйонів сплачують соціальні внески, при цьому 12 мільйонів є пенсіонерами, є тупиковою і вимагає рішучих дій. Без реформування ринку праці жодні кредити не допоможуть економіці України встати з колін.

Керівник ФПУ також ознайомив членів місії з можливостями санаторно-курортних закладів профспілок. У цьому році уряд вперше скасував санаторно-курортне лікування, що за прогнозами призведе до росту професійних захворювань, погіршення загального стану здоров’я працівників, які у більшості своїй не можуть дозволити собі оплатити повну вартість лікування у санаторіях. У цих умовах санаторно-курортні заклади профспілок вже частково використовуються для потреб внутрішньо переміщених осіб та реабілітації учасників АТО. Профспілки передали Уряду свої пропозиції щодо організації таких програм і готові відповідним чином адаптувати санаторно-курортні заклади профспілок.

 

Департамент міжнародної роботи ФПУ