IMG 5790

 

 

23-24 березня в Федерації профспілок України перебував уповноважений представник Датської профспілки 3Ф, координатор міжнародного відділу Медс Лунд. Мета його робочого візиту полягає у доопрацюванні з керівництвом ФПУ програми фінансової допомоги донора – Міністерства закордонних справ Данії, Європейська програма сусідства для посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні, а також підписання відповідної угоди між ФПУ і 3Ф – Об’єднаною федерацією робітників Данії.

 

Ціль проекту передбачає досягнення гідних умов праці і життя на добре врегульованому ринку праці, де стабільний профспілковий рух робить свій внесок у демократичний розвиток України. За рахунок цього проекту очікується, що ФПУ покращить свою здатність організовувати і представляти працівників та підвищить рівень послуг, які їм пропонує на децентралізованих рівнях в Україні.

 

IMG 5757

 

На початку зустрічі Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував про діяльність українських профспілок, зокрема, зупинився на питаннях нормотворчої роботи, яку вони виконують через представництво в парламентських і урядових комітетах, безпосередню участь у засіданнях Уряду. Про позицію профспілок із найбільш чутливих для працівників, в умовах негативних соціально-економічних тенденцій розвитку країни, питань оплати праці, соціального захисту, створення нових робочих місць, індексації доходів населення, пенсійного забезпечення, підвищення ефективності соціального діалогу між профспілками і роботодавцями, міжнародного профспілкового співробітництва.

 

У свою чергу Менс Лунд зазначив, що «Розробляючи цей проект ми прагнули зробити його максимально відкритим, а не зарегламентованим. Тематика виходячи з актуальності буде визначати українська сторона. Ми готові і будемо надавати всю можливу допомогу українським профспілкам, тому що ми безпосередньо зацікавлені в сильних партнерах для консолідації міжнародного профспілкового руху».

 

Під час зустрічі представники робочої групи ФПУ цілком підтримали мету, цілі та завдання проекту. Обговорено питання операційного виконавчого рівня, зокрема, було уточнено дати проведення заходів та питання організаційно-фінансового забезпечення. Управління проектом буде здійснювати Керівний комітет, до складу якого увійдуть 2 представники від кожної із сторін.

 

IMG 5758 123

 

Уже сформовано три групи із 60-ти профспілкових активістів, які представляють практично всі області, причому одна третина складає молодь, 52 відсотки жінки, Перша група – молодіжна. Відбір учасників проводився через анкетування. На учасників очікує проведення навчання, тренінгів, конференцій, передбачається п’ять соціологічних досліджень, кожна група проведе по шість семінарів.

 

 

Результати, які очікуються від проекту:

 

 

 

  1. 1.Буде підготовлено 60 профспілкових лідерів, які мають створити до 2 тисяч профспілкових організацій.
  2. 2.Підвищення ефективності роботи Інституту профспілкового розвитку, який забезпечить розробку стратегічних змін у профспілковому русі та в суспільстві
  3. 3.У кожній області України буде створено групу профспілкових ресурсних осіб у рамках ФПУ, яка проводитиме заходи, навчання, надаватиме консультативну допомогу
  4. 4.Молоді члени профспілок (до 35 років) матимуть вплив на виборні органи ФПУ
  5. 5.Працівники новостворених компаній організовані в профспілкові організації, що призведе до збільшення кількості компаній з укладеними колективними договорами
  6. 6.Зростання участі ФПУ у соціальному діалозі на рівні області, району та міста
  7. 7.Покращення інформованості та знання про трудові права на українському ринку праці, а також про міжнародні конвенцій в сфері праці

 

Голова ФПУ Григорій Осовий і уповноважений представник Датської профспілки 3Ф, координатор міжнародного відділу Медс Лунд підписали Угоду про співпрацю між 3Ф – Об’єднаною федерацією робітників Данії та Федерацією профспілок України щодо управління, реалізації та адміністрування проекту: «Двостороння співпраця між ФПУ і 3Ф 01.04.2015 – 31.12.2017: Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні».

 

IMG 5645

 

 

Координатором проекту від ФПУ призначено Валентину Шевченко. Учасники проекту очікують на старт.

 

Офіційна презентація відбудеться у Києві 25 квітня 2015 року.

 

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

IMG 5799