9065

 

4 березня 2015 року верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки/Віце-президент Єврокомісії Федеріка Могеріні та комісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоханнес Ган дали старт консультаціям щодо майбутнього європейської політики сусідства (ЄПС).

«ЄС зацікавлений у розвитку міцних партнерських відносин зі своїми сусідами. Внаслідок останніх подій в регіоні загострилися виклики, що стоять перед нами: від економічного тиску до нерегулярної міграції та загроз безпеці. Нам потрібна сильна політика, щоб мати можливість вирішувати ці питання. Ми також повинні краще розуміти різні прагнення, цінності і інтереси наших партнерів. Саме цього й має стосуватися перегляд, якщо ми хочемо мати міцні політичні відносини з нашими сусідами» - заявила верховний представник/віце-президент Федеріка Могеріні.

«В інтересах ЄС розвивати мир, стабільність і процвітання на своїх кордонах. Перегляд політики сусідства допоможе нам більш ефективно працювати для досягнення цих цілей. Я хотів би бачити більш рівноправне партнерство, яке приносить результати» - додав комісар Йоханнес Ган.

Мета полягає в тому, щоб до кінця червня 2015 року провести консультації з якомога ширшим колом партнерів у сусідніх країнах і з зацікавленими сторонами в ЄС. Процес консультацій буде переслідувати чотири пріоритети: диференціацію; зосередженість; гнучкість; власність і видимість. Було визначено п'ять сфер, в яких обидві сторони мають спільні інтереси: торгівля та економічний розвиток; зв’язки; безпека; управління; міграція та мобільність.

Цільові групи

Державні органи, громадянське суспільство, аналітичні центри, соціальні партнери, ділові та наукові кола, інші зацікавлені суб'єкти та зацікавлені представники громадськості. (Консультації в країнах-партнерах будуть координуватися делегаціями ЄС у відповідній країні).

Період консультацій

З 4 березня по 30 червня 2015 року

Мета консультацій

У Статті 8(1) Договору про Європейський Союз говориться, що «Союз розвиває особливі відносини з сусідніми країнами з метою створення простору процвітання та добросусідства, який базується на цінностях Союзу і характеризується тісними і мирними відносинами на основі співробітництва».

ЄПС була розроблена в 2003 році для розвитку більш тісних відносин між ЄС та сусідніми країнами. Вона охоплює на півдні: Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданію, Ліван, Лівію, Марокко, Палестину, Сирію та Туніс; на сході: Вірменію, Азербайджан, Білорусь, Грузію, Молдову та Україну.

ЄПС востаннє переглядалася в 2011 році, після подій в арабському світі. Враховуючи значні зміни в сусідніх з ЄС країнах з того часу, сьогодні необхідно провести всебічний перегляд принципів, на яких ґрунтується політика сусідства, її обсяг та інструменти.

Для спрямування дебатів 4 березня був схвалений спільний документ для консультацій Європейської комісії та Високого представника, у якому викладені деякі попередні висновки щодо уроків отриманих від ЄПС по сьогоднішній день, а також ключові питання для обговорення з партнерами і зацікавленими сторонами (деякі з них наведено нижче).

Після цих консультацій, восени буде оприлюднене повідомлення Єврокомісії з пропозиціями щодо майбутнього Європейської політики сусідства.

 

Як зробити свій внесок в консультації

Усі зацікавлені організації та особи запрошуються взяти участь у консультаціях, надіславши свій внесок в електронному вигляді на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. на будь-якій мові ЄС, бажано англійській, щоб Комісія могла його швидше опрацювати.

 

Чітко вкажіть наступну інформацію про себе:

•        ПІБ та назва організації, що подає внесок

•        Тип організації (державний орган, організація громадянського суспільства, аналітичний центр, асоціація, громадянин)

•        Країна місцезнаходження чи проживання

•        Контактні деталі

Отримані внески будуть розміщені в інтернеті.

 

Документ ЄС для консультування англійською мовою можна завантажити за посиланням: http://ec.europa.eu/enlargement/neighbourhood/consultation/consultation.pdf

 

Деякі з питань для обговорення, що містяться в ньому:

Чи потрібно продовжувати політику сусідства? Чи мають бути єдині рамки для Сходу та Півдня?

Чи потрібно зберігати географічне охоплення ЄПС? Що можна зробити з метою забезпечення більшої узгодженості між ЄПС і відносинами ЄС з Росією, партнерами в Центральній Азії?

Як може більш комплексний підхід при більш активній участі держав-членів надати політиці більшу вагу через?

Чи є угоди про асоціацію і про зони вільної торгівлі вірною ціллю для всіх, чи необхідно розробити індивідуальні альтернативи, щоб відобразити різні інтереси і амбіції деяких партнерів?

Чи є плани дій ЄПС вірним інструментом для поглиблення наших партнерських відносин? Чи не є вони надто широкими для деяких партнерів? Чи не виграє ЄС і партнери від більш вузької спрямованості і більшої пріоритезації?

Звіти про виконання: Чи підходить цей підхід всім партнерам? Чи добавив він цінності відносинам ЄС з кожним зі своїх партнерів? Чи можуть інтереси ЄС та партнерів обслуговуватися більш простим механізмом?

Галузева співпраця:Чи мають партнерські відносини зосереджуватися більш явно на спільних інтересах, з метою підвищення відчуття власності з обох сторін?

Візовий режим: Що потрібно зробити в цій сфері, яка розглядається ключовою усіма партнерами ЄПС? Як ЄПС може надалі підтримувати управління міграцією і допомогти скористатися перевагами мобільності?

Що може ЄС зробити для підтримки сталого економічного та соціального розвитку в країнах-партнерах ЄПС? Як ми можемо розширити економічні, політичні і соціальні можливості молодого покоління? Як краще сприяти сталій зайнятості? Як ці цілі можуть бути пов'язаними з необхідними реформами в сфері боротьби з корупцією, судової реформи, управління та безпеки, які є передумовами для прямих іноземних інвестицій?

Як ЄПС має реагувати на конфлікти і кризи в регіоні? Чи має політика в сфері безпеки та оборони бути краще інтегрованою в рамки Європейської політики сусідства? Чи повинна вона відігравати більшу роль у пост конфліктних діях?

Чи повинна ЄПС більше зосередитися на роботі з партнерами щодо запобігання радикалізації, боротьби з тероризмом і організованою злочинністю?

Чи має реформі сектору безпеки приділятися більша увага в ЄПС?

Чи можемо ми краще співпрацювати з іншими регіональними суб'єктами (Рада Європи, ОБСЄ, Ліга арабських держав, Африканський союз)?

Яким чином ЄПС має подальше розвивати взаємодію з громадянським суспільством в самому широкому сенсі? Що можна зробити для сприяння розвитку зв'язків між бізнес-спільнотами? Між соціальними партнерами (профспілками та організаціями роботодавців), а також для сприяння соціальному діалогу? Що можна зробити, щоб сприяти зв'язкам між науковими спільнотами, університетами, місцевими органами влади, жінками, молоддю, засобами масової інформації?

Як ЄПС може допомогти боротися з дискримінацією щодо вразливих груп?

Чи повинен ЄС вивчати нові формати відносин, щоб задовольнити прагнення і вибір тих, хто не вважає угоди про асоціацію заключним етапом політичної асоціації та економічної інтеграції?

Чи існують можливості в рамках ЄПС для певної змінної геометрії, з різними видами відносин з тими партнерами, які бажають різного рівня взаємодії?

 На основі неофіційних консультацій, ЄС і наші партнери мають сильний спільний інтерес в наступних областях:

• Сприяння торгівлі та сталому економічному розвитку, розширенню можливостей працевлаштування є пріоритетними для наших сусідів і також в інтересах самого ЄС, в різних сферах, починаючи від традиційних сільських господарств до досліджень та цифрового ринку.

• Обидві сторони також мають сильні спільні інтереси в поліпшенні зв'язків, особливо в галузі сталого транспорту та енергетики. Існує також спільна зацікавленість у підвищенні енергетичної безпеки та ефективності.

• Сьогодні є чимало конфліктів, які впливають на сусідні країни. Стабільність є необхідною умовою для спільної роботи. ЄС повинен робити більше разом з нашими партнерами щодо боротьби із загрозами безпеці, що виникають з конфліктних ситуацій, організованої злочинності і тероризму.

• Наші партнери стикаються з проблемами управління. Забезпечення верховенства закону, прав людини і демократії, є ключовим питанням, в першу чергу ключ для їх власних громадян.

Міграція і мобільність є одним із ключових напрямків співпраці ЄС і наших партнерів. Підвищення мобільності, особливо з освітньою, науковою, культурною, професійною метою, позитивно впливає на економіку і суспільство. Вирішення проблем, пов'язаних з незаконним перевезенням людей і незаконною міграцією - спільне завдання.

Інші спільні виклики – охорона здоров'я, загрози навколишньому середовищу та зміни клімату.

• Підвищення взаємодії з молоддю, в тому числі за допомогою освітніх обмінів та інших мереж, може відіграти важливу роль у розробці спільного бачення майбутнього. ЄС продовжуватиме підтримувати більш широкі можливості для жінок.

Чи погоджуєтесь ви з пропонованими напрямками роботи? Якщо ні, то які альтернативні або додаткові пріоритети ви могли б запропонувати?

Які пріоритети ви вбачаєте у відносинах з ЄС? Які сектори або сфери ви хотіли б розвивати далі? Які напрямки є менш цікавими?

Чи має ЄПС в даний час достатні інструменти для вирішення пріоритетних завдань, на яких ви вважаєте вона має зосередитися?

Якщо ні, то які нові інструменти можуть бути корисними для поглиблення співпраці в цих секторах?

 

Департамент міжнародної роботи

апарату Федерації профспілок України