20150422 114354

 

22 квітня 2015 року відбулася зустріч заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка із журналістом зі Швеції Матсом Віндборгом. Матс пише статті для засобів масової інформації Шведської конфедерації профспілок та Конфедерації професійних працівників Швеції. Метою його візиту в Україну є ознайомлення зі станом ринку праці в Україні та позицією профспілок для підготовки низки публікацій у шведських профспілкових ЗМІ.

 

Сергій Кондрюк, характеризуючи сучасну ситуацію на ринку праці, зупинився на відсутності справедливої його діагностики. Так, за даними Державної служби зайнятості, рівень безробіття становить всього 2% - саме така кількість зареєстрованих безробітних. Водночас, показник безробіття, розрахований за методологією МОП, сягає 10%. За профспілковими ж оцінками, рівень безробіття в Україні становить 18%. Заступник Голови ФПУ виокремив три основні проблеми ринку праці. Перша проблема – значна «тінізація» економіки – тільки за офіційними повідомленнями, від 35 до 40% економіки України знаходиться в тіні. За неофіційними оцінками, розмір тіньової економіки сягає 70%. Друга проблема – штучно занижений рівень оплати праці, зокрема мінімальної зарплати, яку Уряд заморозив на рівні 2012 року. Сьогодні мінімальна зарплата майже в два рази менша від офіційного прожиткового мінімуму. Таким чином, наявність роботи у людини не захищає її від бідності, а навпаки, генерує бідність. Третя проблема – скорочення кількості вакансій на ринку праці в умовах значних скорочень штатних працівників, як в державному, так і в приватному секторах. Це веде до збільшення періоду безробіття. Тільки в минулому році втрачено 1,2 мільйони робочих місць. За песимістичними прогнозами, продовжиться ця тенденція і в поточному році.

 

В умовах замороження зарплат, їх знецінення внаслідок інфляції та девальвації гривні Уряд, виконуючи вимоги Міжнародного валютного фонду, різко підвищив ціни та тарифи на комунальні послуги, електроенергію, газ для населення – у 1,5 - 7 разів. Як наслідок, близько половини працівників, які чесно і важко працюють, не в змозі оплачувати нові тарифи та вимушені йти з протягнутою рукою за допомогою.

 

Федерація профспілок України, будучи патріотичною організацією, протягом року із розумінням ставилася до необхідності «затягування» пасків в умовах жорсткої кризи в економіці, анексії Криму та військових дій на сході країни. Однак ФПУ вважає, що політика затягування пасків має однаковою мірою стосуватися усіх, і багатих у першу чергу. Уряд же зрозумів толерантність ФПУ по-своєму та намагається перекласти весь тягар на плечі середнього класу та бідних, затягуючи зашморг на шиї трудового народу.

 

ФПУ самостійно провела діагностику ринку праці, склавши карту несправедливостей, що акумулювалися за діяльності попередніх Урядів та запропонував низку заходів для їх виправлення. До Кабінету міністрів України був надісланий ряд законопроектів, спрямованих на пом’якшення наслідків реформ для простих людей. Однак усі ініціативи ФПУ були проігноровані Урядом, в якому панують неоліберальні настрої. Йде спроба зруйнувати не тільки права та зобов’язання, передбачені національним законодавством, а й ігноруються права та зобов’язання взяті Україною перед міжнародною спільнотою. Про те, чиї інтереси відстоює Уряд, можна зробити висновок з риторики високопосадовців, які постійно повторюють мантру про покращення інвестиційного клімату та підвищення бізнес рейтингів України. Зробити це планується тільки за рахунок трудящих, обмеживши їх права. Ніхто не говорить про реалізацію Цілей розвитку тисячоліття, про місце України в соціальних рейтингах, такі як індекс людського розвитку ООН.

 

У ситуації, що склалася, ФПУ показала «червону картку» Уряду, та розпочала процес вступу у національний колективний трудовий спір. Однак цю червону картку ще можна відкликати, якщо Уряд нарешті побачить профспілки та вступить у реальний соціальний діалог з метою врахування інтересів трудящих. У випадку подальшого ігнорування соціального діалогу ФПУ готова розпочати в середині травня довготривалі акції протесту.

 

Сергій Кондрюк також підкреслив важливість поличної, фінансової, моральної підтримки України в цей важкий час з боку європейських країн. Народ України зробив свій європейський вибір і платить за це дуже високу ціну. На сході країни йде боротьба не тільки за територіальну цілісність України, а й за європейські цінності, за можливість реалізовувати свій вибір. Частиною такої підтримки має бути і профспілкова солідарність.

 

 

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ