МП5

 

Визначенням пріоритетів Програми Гідної праці в Україні на період 2016 – 2019 років 4 вересня в Києві завершилась дводенна консультаційна зустріч соціальних партнерів – представників Уряду, роботодавців і профспілок – з членами мультидисциплінарної місії Міжнародної організації праці.

 

Цими пріоритетами визнано:

1.Розвиток зайнятості заради стабільності та зростання.

2.Ефективний соціальний діалог в умовах сучасного розвитку України.

3.Соціальний захист та умови праці.

 

Відкриваючі другий день заходу, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук розповів про результати реалізації Програми на 2012-2015 рр. Серед досягнень: прогрес щодо вдосконалення національної звітності з виконання конвенцій та рекомендацій МОП; використання контрольних механізмів МОП; розбудова спроможності Держслужби занятості щодо створення можливостей зайнятості для тимчасово переміщених осіб; зміцнення спроможності тристоронніх партнерів по всьому тематичному сектору.

З інформацією про діяльність МОП у сфері гідної праці та пріоритети, які мають бути враховані та застосовані в Україні виступив директор Групи технічної підтримки з питань Гідної праці Регіонального Бюро МОП для країн Центральної та східної Європи Антоніо Граціозі.

А перший заступник голови КВПУ Анатолій Акімочкін, виступаючи від імені профспілкової сторони, зазначив, що Програма гідної праці на 2012-2015 рр. не була реалізована у повному обсязі. Зокрема, вплинули на її реалізацію кризові явища та військові дії, з якими Україна раніше не зіштовхувалася.

Найбільш складним питанням серед пріоритетних напрямів Програми назвав питання соціального діалогу Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Він підкреслив, що на розвиток цього діалогу між Урядом, профспілками і роботодавцями дуже сильно впливає угода між Кабміном та МВФ, якій висуває свої вимоги. Уряд у своїх діях також залежить від коаліційної угоди парламентських політичних сил. Це все ускладнює розвиток соціального діалогу.

Голова ФПУ запропонував третім пріоритетом визначити покращення умов праці та соціального захисту і соціального забезпечення. «Нам потрібна розбудова мінімальних рівнів соціального захисту та всеосяжних систем соціального забезпечення, - наголосив він. – Вкрай потрібно в умовах масштабних реформ, які здійснюються в країні, реалізувати цей проект МОП».

Від урядової сторони виступив заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, від сторони роботодавців – перший заступник Голови СПО роботодавців на національному рівні Олексій Мірошниченко.

Програма гідної праці для країни (ПГПК) є продовженням попередньої роботи із заохочення принципів гідної праці в Україні на основі тристороннього соціального діалогу, збалансованого підходу в політиці, поєднання економічного зростання та гідної зайнятості з соціальним розвитком та поліпшеними стандартами життя чоловіків і жінок. ПГПК буде сприяти досягненню поставлених Україною цілей розвитку й національних пріоритетів. На основі технічних консультацій з Групою технічної підтримки з питань гідної праці МОП та Бюро МОП у Центральній та Східній Європі Уряд й соціальні партнери України визначають пріоритети ПГПК. Під час розробки пріоритетів нової ПГПК експертами МОП за участю тристоронніх партнерів враховуваються результати оцінки впровадження попередньої ПГПК в Україні.

 

Прес-центр ФПУ

 

МП

 

МП2

 

 

МП3