У міжнародній конференції   «Соціальне   партнерство   та   професійно-технічна освіта у Дунайському регіоні», яка проходила 2-3 листопада у штаб-квартирі Федерації профспілок Австрії у Відні, у складі української делегації взяв участь заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

 

На відкритті заходу виступили Федеральний Президент Австрії Гайнц Фішер, Президент Федерації профспілок Австрії Еріх Фоглар, Федеральний Міністр праці, соціальних справ та захисту прав споживачів Австрії, Державний секретар Федерального міністерства науки, дослідництва та економіки Австрії та ін. високопосадовці.

У рамках заходу пройшла зустріч керівників 14 профоб’єднань Дунайського регіону, зокрема Німеччини, Молдови, Румунії, Болгарії, Словакії, Словенії, Боснії-Герцеговини, України та ін. На ній обговорювалися питання соціального партнерства і побудови ефективного соціального діалогу на основі співпраці з роботодавцями та органами влади, розглядалися шляхи вирішення актуальних соціально-економічних проблем держав Придунайської регіону з використанням сучасних механізмів, напрацьованих в ЄС.

 

IMG 0714

 

Після офіційної церемонії відкриття першому слово для виступу було надано представнику України – заступнику Голови ФПУ Євгену Драп'ятому.

З трибуни форуму він охарактеризував стан соціального та економічного становища, що склався на сьогодні в Україні, актуальні завдання, які наразі повстали перед вітчизняним профспілковим рухом. Детально розповів про співпрацю ФПУ як з парламентськими фракціями Верховної Ради так і з міжнародними інституціями, зокрема з МОП, про участь у роботі економічної та соціальної рад ООН, зробив акценти на роботі профспілок в напрямку законодавчого забезпечення розвитку профспілкового руху, на ролі профспілок у розробці та ухваленні закону України про соціальний діалог, врегулюванні питань встановлення розміру мінімальної зарплати, підвищенні соціальних стандартів тощо.

Заступник Голови ФПУ зазначив – Україна знаходиться на шляху всебічної реформації з орієнтуванням на європейські цінності, тому роль профспілок на даному етапі полягає в тому, щоб брати активну участь у проведенні глибинних реформ. Це вимагає від профспілок модернізації діяльності, тому ФПУ, її членські організації сьогодні працюють над Стратегією модернізації своєї діяльності задля більш ефективного захисту прав працівників і підвищення життєвого рівня громадян.

 

IMG 0826

 

Фінансова стабілізація в Україні, на переконання профспілковців, повинна відбутися за рахунок економічного зростання, відродження вітчизняного виробництва, створення сприятливих умов для залучення інвестицій в Україну.

На майбутнє ми вбачаємо свою діяльність у наступному – у обстоюванні пріоритетів фундаментальних соціальних прав, створенні робочих місць, припиненні фінансових спекуляцій, викоріненні корупції. Ми вимагаємо покласти край політиці жорсткої економії, яка проводиться за рахунок людини праці, - проголосив Євген Драпятий.

Представник України розповів про критичну ситуацію, яка склалася на Сході України у зв’язку з бойовими діями та подякував європейських колег за допомогу, яку надають їх країни і організації у реабілітації постраждалих внаслідок цього українських громадян.

Учасники української делегації мали низку робочих зустрічей, зокрема з главою Федерації профспілок Австрії Е.Фогларом. Результатом чого стала домовленість про всебічне вивчення Україною Стратегії розвитку країн придунайського регіону, про яку було оголошено під час проведення конференції, та напрацювання відповідних пропозицій щодо використання цієї площадки для вирішення соціальних і трудових питань за допомогою європейських інституцій, а також для захисту прав працюючих транснаціональних корпорацій, що діють на території нашої держави.

 

IMG 0806

 

Досягнуто домовленості про участь України у програмах, які будуть фінансуватися ЄС в рамках реалізації згаданої Стратегії, зокрема в напрямках проведення навчання профактиву, створення нових робочих місць, підтримки та розвитку вітчизняного виробництва.

 

На завершення Євген Драп’ятий розповів австрійському колезі про події часів Революції гідності, пожежу, що практично знищила Будинок профспілок в Києві, і вручив Еріху Фоглару реквізити Благодійного фонду з відбудови головного осередку профспілкового руху України.

За підсумками перемовин з очильником Конфедерації профспілок Словенської республіки Йозефом Колером заступник Голови ФПУ Є.Драп’ятий домовився про перспективу проведення робочої зустрічі з представниками ФПУ з розгляду пропозицій щодо подальшої співпраці.

 

IMG 0832 - копия

 

Прес-центр ФПУ