199-7-1

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу засудила зухвалий напад на голову Федерації профспілок Рівненської області Миколу Шершуна, що стався 8 грудня ц.р., і звернулася з цього приводу до Президента України Петра Порошенка.

У зверненні йдеться:

Шановний пане Президент!

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП), яка представляє понад 180 млн. трудящих у цілому світі, в тому числі в Україні, засуджує нещодавній напад на регіонального лідера Федерації профспілок України (ФПУ) Миколу Шершуна і закликає Вас провести незалежне і прозоре розслідування та притягнути до відповідальності  його натхненників і виконавців.

8 грудня 2015 року під час перебування у будівлі обласної державної адміністрації та обласної ради з метою обговорення проведення засідання тристоронньої ради з соціально-економічних питань керівник Федерації профспілок Рівненської області Микола Шершун став жертвою жорстокого нападу. Люди у балаклавах побили його, кинули у металевий контейнер для сміття і познущались. Присутня на місці події поліція не зробила нічого, щоб запобігти нападу чи заарештувати відповідальних. Ймовірно, що злочинні діяння, вчинені щодо пана Шершуна, пов’язані з його профспілковою діяльністю і мають на меті залякування та переслідування профспілкових активістів у зв’язку з їх діяльністю. Це є серйозним порушенням права на свободу об’єднання, захищеного Конвенцією МОП № 87, яку ратифікувала Україна. Як неодноразово наголошував Комітет МОП зі свободи об'єднання «Свобода об’єднання може здійснюватися лише за умови гарантій  та повного дотримання фундаментальних прав, зокрема тих, що стосуються життя та особистої безпеки». Комітет також підкреслив, що «такі дії вимагають жорстких заходів з боку органів влади».

МКП пильно стежитиме за цією справою і буде вдячна отримати від Вас інформацію щодо заходів, ужитих з метою розслідування та покарання осіб, відповідальних за  напад, а також дисциплінарних заходів по відношенню до поліції за неспроможність захистити пана Шершуна.

З повагою,

Генеральний секретар МКП

Шаран Барроу

(Лист Ш.Барроу мовою оригіналу додається)