АФП

 

Під час зустрічі було обговорено низку питань пов’язаних із кризовим станом української економіки. Мова йшла про роль профспілок щодо захисту прав працівників на працю та гідну її оплату, створення нових робочих місць, ліквідації такого ганебного явища як заборгованість із заробітної плати, і перш за все, на економічно активних підприємствах, підвищення в 2016 році соціальних стандартів, забезпечення ефективного соціального захисту населення. санаторно-курортного лікування, організованої протидії наступу на трудові права  працівників.

Водночас Григорій Осовий зазначив, що на фоні проблем, які переживає українська економіка, ми маємо і позитивні приклади діяльності окремих трудових колективів, що успішно працюють на українському ринку.

На прохання радника з трудових і юридичних питань Центра Ерла Брауна, Голова ФПУ презентував профспілкову позицію щодо проекту нового Трудового кодексу. Не зупиняючись на хронології тривалої роботи над Кодексом, він підкреслив, що минулого року гостро стояло питання як буде реформуватися трудове законодавство, в контексті проведення реформ у нашій країні. І перед Спільним представницьким органом профспілок постало складне питання чи включатися у цей процес чи стати в опозицію до законопроекту та залишити все як є. Ми розуміли, що з нами чи без нас влада буде проводити цю роботу, тому переважила думка більшості членів СПО – пропонувати власний підхід у формуванні та викладі статей законопроекту, входити до робочих груп і працювати в них, захищаючі законні права та інтереси трудящих. Ми делегували наших представників у парламентську робочу групу, яка щотижня збирається. На засіданнях ми захищаємо свою позицію, роботодавці свою, представники держави свою, а вчені трудовики намагаються знайти баланс представництва інтересів усіх трьох сторін.

 

АФП1

 

Ми не допустили прийняття проекту Трудового кодексу в терміновому режимі. Ми заявили, що потрібен час для публічного обговорення Кодексу, який торкнеться трудової діяльності мільйонів наших співвітчизників. Важливо, щоб цей документ пройшов експертну оцінку Міжнародної організації праці, отримав оцінку від інших європейських інституцій, Європейської регіональної ради профспілок, Міжнародної конфедерації профспілок, відповідав основним вимогам ЄС в питаннях трудових відносин.

Ми очікуємо, що законопроект пройде міжнародну експертизу до квітня ц.р., а далі національні профцентри повинні будуть сказати підтримувати його чи ні.

Окремо на прохання Тристана Масата Голова ФПУ Григорій Осовий зупинився на питаннях пов’язаних із легалізацією профспілок у національному законодавстві. Мова йшла про Закон України № 2983 про внесення змін до закону України про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. До цього закону були внесені профспілкові пропозиції за які проголосували парламентарі, зокрема з прикінцевих положень законопроекту було виключено п.19, яким вносилися дискримінаційні норми до закону про профспілки. В цілому завдяки проведеній ФПУ роботі відхилено загрозу введення жорсткого контролю з боку держави за діяльністю профспілок. Виключено з законопроекту норми щодо зміни порядку створення профспілок, їх об’єднань, залишено чинний порядок набуття профспілками статусу юридичної особи, легалізації та членства в профспілці.

Ми вважаємо, наголосив Григорій Осовий, що практика його застосування підкаже ще низку проблемних питань, які потребуватимуть свого вирішення.

 

АФП2

 

Тристан Масат зауважив, що складається враження, якщо для бізнесу в Україні Уряд вмикає зелене світло, то для профспілок постійно світить – червоний через державну політику зарегулювання їхньої діяльності. Профспілки століттями напрацьовували принципи свої легалізації, їм потрібно більше довіряти та виділяти їх серед інших громадських організацій.

Ми будемо продовжувати моніторити ситуацію щодо конкретних фактів порушень в цьому напрямі співпрацюючи з американським і німецьким посольствами в Україні. Важливо, щоб профспілкові організації, що пройшли легалізацію послідовно захищали права та інтереси працівників. Тримайте нас у курсі справ.

 

АФП4

 

Іншим питанням, що обговорювалося під час зустрічі, стала агресивна політика державних органів та судової системи щодо профспілкової власності. Голова ФПУ навів низку прикладів, коли представники державних інституцій через судові органи намагалися відібрати профспілкову власність в Дніпропетровській, Одеській, Чернігівській областях. Загалом, повідомив він щодо об’єктів санаторно-курортної системи судовими та правоохоронними органами було порушено 276 проваджень. Це не припустимо і є грубим порушенням конституційного права власності, яка є недоторканою. Ми будемо всіма доступними нам правовими засобами захищати власність членів профспілок. Федерація профспілок України, звернулася за роз’ясненням із цього питання до Конституційного суду України і вже подала 6 позовів до Європейського суду.

 

АФП5

 

Тристан Масат під час розмови підтримав зусилля Федерації профспілок спрямовані на модернізацію профспілкового руху, молодіжних профспілкових ініціатив, а також запевнив, що докладе необхідних зусиль, щоб протягом 2016 року сформувати позитивну думку донорів, послів на підтримку національного профспілкового руху і тиску на український Уряд в інтересах трудящих.

Григорій Осовий висловив сподівання на подальшу результативну роботу ФПУ з Центром міжнародної солідарності АФП-КВП.

У зустрічі взяли участь заступник голови Профспілки працівників нафтової і газової промисловості України Сергій Українець, керівник департаменту міжнародних зв'язків ФПУ Василь Шилов, керівник прес-центру ФПУ Юрій Работа.

 

Прес-центр ФПУ